"Мобілізація" в ОРДЛО продовжується: як окупанти придушили протести жінок

На окупованих територіях посилили примусову “мобілізацію”. У непідконтрольних містах зустріти на вулиці чоловіка велика рідкість – усіх забрали воювати проти України. Ким тепер наповнюватимуть ворожу армію?

Дружини незаконно “мобілізованих” знову записують відеозвернення. Жінки вже 100 днів не знають, де їхні чоловіки, що з ними, чи живі вони взагалі. На відео вони представляються дружинами “1-ї окремої мотострілецької Слов'янської бригади (1 омсбр, в/ч 08801)”, яка входить до складу “1-го армійського корпусу днр”.

За їхніми словами, хвороби та інвалідність “мобілізованих” нікого не цікавили. Забрали всіх поспіль, медкомісію зовсім не проводили.

“Чотири місяці не було жодних виплат, жодних звільнень. За нашою інформацією, 6 червня їх мали повернути до частини. Вони сюди не доїхали. З їхнього 121-го полку доїхала лише одна 4-а рота. Де знаходяться решта рот нам відмовляються повідомляти. Ми зверталися до всіх інстанцій, дзвонили всім. Нам не дають жодної інформації. Де наші чоловіки? Куди мобілізували наших чоловіків? Усіх із робіт зірвали. Жодного дня не були вдома”, — кажуть жінки. 

А ось чоловіки з іншої частини знайшлися — № 08801, 121 полк 2-го батальйону. На цьому відео дружини “мобілізованих” в ОРДЛО просять “командування” звернути увагу на “дотримання прав” та зняти їхніх чоловіків із передової.

Саме активні протести жінок змусили бойовиків призупинити мобілізацію в ОРДЛО. Вони влаштовували мітинги під місцевими військкоматами, записували відео та розповсюджували його в мережі, виловлювали на вулицях так званих “чиновників” окупаційних адміністрацій — робили все можливе, щоб урятувати своїх чоловіків.

Докладніше про протести дружин “мобілізованих” читайте у матеріалі “Східного варіанта”.

Але зараз самопроголошені “мгб днр” почали придушувати протестний рух. Правозахисники “Східної правозахисної групи” зафіксували затримання кількох жінок у Єнакієвому та Ровеньках. 

“Починаючи з минулої суботи у містах окупованого Донбасу знову активізувалися військові патрулі з пошуку чоловіків призовного віку, також знову стали відбуватися затримання на вулицях. Не такі масові як у березні, але це і зрозуміло, вже такої кількості чоловіків просто немає”, — повідомляють правозахисники. 

Фото: УНІАН

За їхньою інформацією, новий етап примусової “мобілізації” пов'язаний із формуванням чергової партії людського ресурсу для активізації бойових дій на Донбасі. Нова хвиля знову торкнулася робочих підприємств. На критику керівників окупаційні адміністрації “лнр” і “днр” повідомили, що незабаром прибудуть “будзагони” з росії, які замінять робітників.

Фото “Зміна”

“Який дурень сюди приїде? Вони самі бояться потрапити під гарячу руку та опинитися на фронті. Тут обіцянки та слова взагалі нічого не варті. Мовчки в машину засунуть, привезуть до військкомату і до побачення. У нас на роботі тільки два мужики залишилося, я серед них. Якщо зараз і нас заберуть, взагалі не знаю, що робити. Це ж колапс у місті розпочнеться. І так усім вовком вити хочеться”, — розповів “Східному варіанту” житель Макіївки на умовах анонімності.

Наразі процес мобілізації посилився. Перед окупантами стоїть воєнне завдання захопити всю територію Донецької та Луганської областей, вважає співзасновник Східної правозахисної групи Павло Лисянський. 

“Як бачимо, російська армія неспроможна воювати без примусово мобілізованих. Вони їх кидають на передову, щоб таким чином ціною життя людей бачити де знаходяться ЗСУ та визначати їхні вогневі позиції”, — каже експерт.

***

Градус протестів в ОРДЛО тільки підвищується. Сестри, дружини, мами влаштовують мітинги, пишуть колективні листи, не підбираючи при цьому виразів. Силові структури бойовиків усі ці зусилля придушують арештами та погрозами. Але цим жінкам нічого втрачати. Багатьох чоловіків вже немає в живих, гідно поховати їх немає можливості. Окупанти більше не сприймаються і самі ж своїми діями налаштовують людей проти росії. На жаль, розуміння приходить лише після масових смертей твоїх близьких.

Последние новости

  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполя

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

5 години назад
  • Війна з РФ

Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"

8 травня в Україні відзначається День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні… Read More

22 години назад
  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Володимир Рибалкін: досьє начальника Святогірської міської військової адміністрації

Рибалкін Володимир Миколайович родом з Донеччини. Учасник АТО, активіст та волонтер. Відомий як журналіст-антикорупціонер та… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

4 дні назад
  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

5 днів назад

This website uses cookies.