Склади боєприпасів, що горять: як окупанти втрачають зброю в ОРДЛО

За останні дні на тимчасово окупованій території Донеччини та Луганщини високоточними ударами було вражено щонайменше 7 об'єктів, на яких розміщувалися значні запаси боєприпасів, починаючи з 2014-2015 років. Розповідаємо, як склади окупантів, що горять, наближають перемогу ЗСУ.

16 червня в окупованому Хрустальному на Луганщині (до перейменування Красний Луч — ред.) вибухнув склад боєприпасів. Здетонували снаряди, спалахнуло полум'я. Чорні клуби диму виднілися з кожної точки міста та навіть у сусідніх населених пунктах. Повідомляється, що цей склад був найбільшим в ОРЛО. Там зберігалося близько тисячі тонн боєприпасів. Бойовики заявляють про 20 поранених та одного загиблого. Було навіть оголошено евакуацію місцевих жителів. 

Наступного дня у Київському районі тимчасово окупованого Донецька спалахнув ще один склад артилерії окупантів. Після влучення зникла електрика на шахті “Засядько”. Під землею вимушено залишилося майже 80 гірників. 

Фото “Типовий Донецьк”

А на цих кадрах горить територія заводу “Топаз”, який є частиною так званого військово-промислового комплексу угруповання “днр”. У районі заводу почалася пожежа, очевидці повідомляють про влучання на територію кондитерської фабрики “Лучіано” та пожежу у супермаркеті “Молоко”.

Від обстрілу постраждала також будівля міської адміністрації окупантів у Донецьку.

Фото “Типовий Донецьк”

Сьогодні місцеві жителі опублікували у соцмережах наслідки вибуху. Ось як база виглядає зараз:

Фото “Типовий Донецьк”
Фото “Типовий Донецьк”
Фото “Типовий Донецьк”

За останні 72 години знищено 7 військових складів бойовиків в одному лише Донецьку. Про це повідомляє  Inform Napalm. З 2014 року на них розміщували запаси зброї російських окупантів. 

Блогер Фашик Донецький пише, що після несподіваних, але чітких прильотів у ціль, багато зрадників і бойовиків “днр” побоюються з'являтися у своїх “частинах” та інших військових об'єктах. Багато хто небезпідставно побоюється ліквідації. За інформацією блогера, ЗСУ має технічні можливості з 99,9% ймовірністю влучання “обнулити” 300 цілей у Донецьку та Макіївці. 

“Склади з БК, склади з технікою, підземні сховища палива, казарми, прибиті точки артилерії, координати стоянки ППО та РЕБів всі ці дані є у ЗСУ”, — резюмував блогер.

Фото “Типовий Донецьк”

Українська сторона останніх вибухів та “прильотів” в ОРДЛО не коментує. Але чи причетна до обстрілу українська армія? 

Причини окупантів обстрілювати “своїх”, “Східний варіант” докладно описав у матеріалі “Прозріння” в окупації: навіщо росіяни розпочали провокації в Донецьку

У всіх гріхах традиційно звинувачують ЗСУ, заявляють про потужну сучасну зброю великого калібру. Тільки самі ж пропагандисти кремлівських маріонеток у своїх репортажах через дурість або нерозуміння просто на місці подій “відкривають” правду, називаючи озброєння, з якого вівся обстріл. 

Наприклад, говорять про гаубицю 155-мм, а показують дірку в асфальті від міномета 82-мм. Далі ніж три кілометри ці снаряди не летять. Це абсолютно відкрита інформація, яку кожен охочий може прочитати хоч би й у “Вікіпедії”. Чи варто говорити, що українські позиції розташовані набагато далі. Мабуть, “військкори” розраховують на довірливих глядачів, хоча місцеві вже за звуком можуть визначити зброю, що використовується. Всі чудово розуміють що відбувається, але відкрито говорити правду загрожує в'язницею. 

Скриншот з відео

Усі телеефіри зайняті репортажами таких лжекореспондентів. Про вибухи в Донецьку трублять із кожної праски. Але ніхто не говорить про щоденні масовані обстріли підконтрольних Україні міст. Маріуполь та вся Луганщина стерті з лиця землі. Величезні вирви, знищені вулиці, вигорілі будинки. Мар'їнка, Авдіївка, Красногорівка — це неповний список міст Донбасу, куди ракети та снаряди “прилітають” усі 8 років війни. 

Після чергових обстрілів ватажок бойовиків деніс пушилін попросив додаткову допомогу у росії. Насамперед у зброї — ще більше ракет, “Іскандерів” та навіть авіації. Усе в рамках так званої спецоперації. Річ у тім, що ці штурми прифронтових міст для ворожих військ закінчуються невдачею. ЗСУ відбиває всі атаки перемелюючи окупантів. Ще один убитий заєць — нібито зросте рейтинг путіна в образі великого рятівника. Чого тільки не зробиш для вдоволення свого господаря.

Журналіст та представник Донецька у Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш вважає, що мета окупантів — створити гуманітарну катастрофу, звинуватити в ній союзні Україні уряди, а потім кричати про це на весь світ, щоб “зупинити постачання Україні сучасних озброєнь”. 

“У Москві розуміють, що такі поставки позбавляють її єдиної переваги перед ЗСУ — технологічної, а отже, Україна неминуче переможе. Ось для того, щоб не допустити цього, і керуючись тактикою знищення міст та їхніх жителів для захоплення територій, яку засвітив зрадник Ходаковський (командир батальйону бойовиків “Восток”, — ред.), Кремль готовий розстрілювати Донецьк та його жителів, так само як він вбивав Маріуполь та його “російськомовне населення”. Як то кажуть, — той самий почерк”, — пояснює Гармаш.

Водночас експерт не заперечує, що ЗСУ ведуть прицільний обстріл військових складів окупантів. Тільки на відміну від бойовиків, українська армія знищує ворожу зброю, а не мирних жителів. З 22 лютого більше не діють Мінські угоди, які сковували Україну у визволенні своїх територій. 

“Зрозуміло, що під час війни, та ще й коли немає політичних зобов'язань “з припинення вогню”, бойові дії активізуються. І було б дивно, якби зараз, коли з Донецька та Макіївки масовано і постійно ведеться обстріл тієї ж Авдіївки чи Мар'їнки, ми не робили нічого, щоби придушити цю вогневу активність. Так що так, ми стріляємо по території Донецька. Вже не треба цього соромитися”, — наголошує Гармаш.

*** 

На цю мить російські війська перевищують ЗСУ у кількості озброєння та чисельності. Точкове знищення зброї ворога лише наближає неминучу перемогу України у цій історичній битві.

Последние новости

  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

4 години назад
  • Суспільство

Катерина Скрипова: досьє активістки з Луганщини, координаторки БФ "Схід SOS"

Катерина Скрипова — активістка, волонтерка з Луганська. Брала участь у мітингах на підтримку Євромайдану. Згодом… Read More

9 години назад
  • Війна з РФ

Як евакуювати дитину з тимчасово окупованої території: алгоритм дій

Повернення дитини з тимчасово окупованої території — це складний процес, який вимагає уважності, підготовки та… Read More

10 години назад

Повстати з руїн. Як у Краматорську ремонтують будинки, постраждалі від російських обстрілів

Які багатоквартирні будинки зараз відбудовують у Краматорську? Які саме ремонтні роботи проводять? Та чи зможуть… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Олексій Горленко: досьє волонтера з Лисичанська, який допомагає переселенцям і військовим

Олексій Горленко — волонтер з Лисичанська, двічі переселенець. До 2014-го жив у Довжанську (Свердловськ), що… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Чекаємо своїх: яку допомогу українці можуть отримати після виїзду з ТОТ

Після виїзду з тимчасово окупованих територій українці та українки можуть розраховувати на ряд підтримки та… Read More

1 день назад

This website uses cookies.