UA
RU UA
20 Травня 2024, 19:19
1426
Марина Богун: досьє соціальної підприємниці, співачки та засновниці ГО, яка допомагає жінкам та дітям з Луганщини
Досьє

Марина Богун: досьє соціальної підприємниці, співачки та засновниці ГО, яка допомагає жінкам та дітям з Луганщини

Марина Богун — соціальна підприємниця, волонтерка, громадська діячка з Луганщини. Крім цього — експертка з маркетингу, співачка, сонграйтерка та акторка мюзиклу «Got to be free», у якому йдеться про Революцію Гідності та війну на сході України. У 2022 стала засновницею ГО «Фундація «Зростай» та проєкту «Love Rises» з фокусом допомоги жінкам та дітям Луганщини.

Східний Варіант поспілкувався з Мариною та дізнався детальніше про її життєвий шлях. Марина поділилась історією своєї громадської діяльності, розповіла про поточні проєкти та мрії.

Освіта

Марина Богун народилася 2 січня 1982 у с.м.т. Новопсков, що на Луганщині. Закінчила Новопсковську середню школу. Навчалась у Новопсковській музичній школі — фортепіано та вокал. 

«У дитинстві кожне літо проводила у Теплогірську (Ірміно). Дуже люблю як Донбас, так і Слобожанщину», — говорить Марина.

Після школи навчалась у Луганському національному аграрному університеті на економічному факультеті за спеціальністю «Менеджмент організацій». Згодом з 2018 по 2020 навчалась в Українському католицькому університеті (УКУ), де здобула освіту магістра за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування».

Марина Богун
Фото з архіву Марини Богун

Членкиня спільноти «Аспен- Київ». Випускниця Академії Лідерства для розвитку — це спільна програма Стенфордського університету та УКУ.

Марина розповідає, що постійно навчається. Так у 2017 році вона була випускницею програми Львівської Бізнес-Школи «Комунікації для лідерів». 

Згодом протягом 2020 року успішно завершила ряд онлайн-курсів: «Соціальне підприємництво» (УКУ), «Основи моральної політики і врядування» та «Маркетинг у цифровому світі» (Єльський Університет Сoursera). Того ж року стала випускницею семінарської програми «Антикорупційна політика. Розбудова демократії, верховенства права, прав людини та політичних інституцій» Філіпа М. Ніколса.

У 2022 завершила сертифікатну програму «Американська політика і система урядування» (УКУ).

Захоплення

Марина з дитинства була активною та полюбляє музику. Виступала на сцені з 5 років. Вона розповідає:

«Спочатку займалася хореографією у місцевому будинку культури. Далі почала співати, писала власні пісні. У дитинстві була учасницею та переможницею численних пісенних конкурсів, таких як обласна «Червона рута», «Золотий дударик», «На хвилях Світязя».

У 2016 році Марина стала акторкою мюзиклу «Got to be free» про Революцію Гідності, війну на сході України. Вистава входила в основний репертуар Київського академічного драматичного театру на Подолі на щомісячній основі (2018-2020). Також була показана у Торонто (Канада) на Українському фестивалі у (2018).

У 2022 році в місті Нешвілл штат Теннессі заспівала пісню разом з переможцем премії Grammy «Bless the broken road», де частину куплету і приспіву Марина переклала на українську мову. Так вперше прозвучала україно-англійська версія пісні.

Трудовий шлях 

У 2003 влаштувалася на роботу в АППБ «Аваль». Там працювала економісткою відділу розвитку клієнтської бази до 2008 року. Потім до 2011 працювала на посаді начальника відділу маркетингу Луганської обласної дирекції АТ «Райффайзен Банк Аваль».

Після цього перейшла у Київський  Центральний офіс АТ Райффайзен Банк Аваль і там пропрацювала начальником іміджевого маркетингу до 2014 року. На момент початку  російської збройної агресії на сході України Марина перебувала у Києві.

«Ходила на Євромайдан у Києві, долучалася до волонтерських ініціатив, які допомагали військовим — збирала кошти на амуніцію для друзів з Луганщини, які пішли захищати Україну, — пригадує Марина. — Тоді, під час Майдану було так важливо бачити на ялиці напис «Луганськ».  Я не була на Луганському Євромайдані, але страшенно пишаюся тими людьми, які не боялися і виходили. Завжди кажу, що найважче бути патріотом там, де за це можуть вбити. Найстрашніше було слідкувати за новинами, бачити знайомі назви, вулиці і розуміти що вони окуповані. Була дуже щаслива, коли у 2014 році вдалося визволити частину Луганської області. Кожне літо приїжджала на Луганщину купатися у річці Айдар». 

 З 2014 по 2020 була консультанткою з маркетингу, а з 2020 і дотепер — підприємниця. 

Громадська та волонтерська діяльність

До повномасштабного російського вторгнення Марина реалізовувала культурно-соціальні проєкти пов’язані зі сходом України. Вона стала співзасновницею проєкту «Дорога на Схід», в рамках якого спільно з БФ Сергія Жадана був проведений літературно-музичний фестиваль у 2016-2017.

Марина розповідає, що згодом проєкт розширювався і був проведений бізнес-форум «Дорога на Схід» для бізнес-спільноти з Луганської, Донецької та Харківської областей. 

Крім цього Марина ініціаторка та меценатка створення стінопису «Натхнення» у Новопскові на Луганщині і проєктна координаторка створення стінопису «Джона Леннона» в Ізюмі на Харківщині (2017 рік).

Також громадська діячка була комунікаційною радницею pro-bono проєкту «Ветерани будуть», в рамках якого ветерани побудували скейт-парк для молоді у Попасній, Луганської області.

Марина Богун
Фото з архіву Марини Богун

На момент початку повномасштабного російського вторгнення Марина перебувала у Німеччині. Вона розповідає, що там долучилася до благодійних концертів на підтримку України, закуповувала медичні засоби у Європі для військових та передавала в Україну. Також допомагала з ліками переселенцям Луганщини та військовим. Марина додає:

«Я була долучена до проєкту «Seeds for Ukraine», де люди з усього світу передавали насіння для городів (овочі та фрукти) у деокуповані райони Київщини» 

Марина розповідає, що після 24 лютого 2022 року «стало зрозуміло, що усе треба систематизувати, вивести на інший рівень». Тому у жовтні того ж року вона стала засновницею ГО Фундація «Зростай» з фокусом на допомогу жінкам та дітям Луганщини. 

«Ми збираємо потреби, тісно співпрацюємо з ВЦА, шукаємо кошти, визначаємо наповнення. Закупки проводимо в Україні, фасуємо, роздаємо та пересилаємо нашим коштом. Потім отримуємо відгуки, фотозвіти, звітуємо перед донорами і так по колу», — говорить Марина.

Ключові проєкти — «Зростай і досягай», «Пакунок малюка», українські книги для малечі. Громадська діячка розповідає:

«За цей час ми передали набори понад 1000 родинам Луганщини. Наразі у нас є запит від 8500 родин і ми шукаємо кошти для фінансування наших проєктів, будемо вводити критерії отримання, адже стикалися як з шахрайством, так і з розумінням того, що охопити таку кількість для невеличкої організації як ми не є реалістично. Ми за те, щоб давати вудку, а не рибу».

Марина ділиться, що понад 16 річний досвід у банківській сфері та чималий досвід у сферах зі стратегічних комунікацій, управлінні проєктами та командами, реалізації та менеджменту культурних і соціальних проєктів «дозволяє тепер ефективно реалізовуватися у власній громадській організації».

Східний Варіант раніше розповідав як ГО «Зростай» забезпечує потреби жінок і дітей Луганщини, які вимушено залишили свої домівки через повномасштабну російську агресію.

Марина Богун
Фото з архіву Марини Богун

Про поточні проєкти

Марина розповідає, що основний фокус її громадської діяльності зараз на «Love Rises» — це креативна соціальна ініціатива, яка допомагає жінкам з Луганщини постраждалим через війну в Україні, налагодити своє життя через в’язання креативних речей. Волонтерка розповідає:

«В'язані вироби продаються на американському, британському ринку. Наразі робляться перші кроки для українського ринку. Проєкт містить програму, в рамках якої українські жінки-біженки різного віку, різного досвіду, з власною історією, створюють в’язані речі своїми руками. Також вони проходять групову та індивідуальну психологічну реабілітацію, опановують різні лідерські навички, що допомагає відновити їх рівень життя і дохід, адже більшість з них втратили свої домівки та вимушені розпочати все спочатку».

Марина Богун
Фото з архіву Марини Богун

Марина додає, що у них на постійній основі відкрита анкета майстринь, для створення резервної бази майстринь, до яких можна звернутися під час великих замовлень або з фокусними індивідуальними замовленнями на чому майстриня спеціалізується. 

Громадська діячка розповідає, що цьогоріч також був запущений проєкт «Всупереч». Вона пояснює:

«Це платформа взаємодії для жінок-підприємниць Луганщини, в рамках якої проведено офлайн події у Києві та Львові, проведені онлайн події, що спрямовані на надання нових знань та навичок, пошук партнерів та фінансування, обмін досвідом для жінок підприємиць Луганщини та сходу України».

Наразі Марина з командою працює над проєктом «Набори для передчасно народженої малечі».

«Ці набори зв’яжуть наші жінки ВПО і ми безкоштовно передамо в лікарні міст Києва, Львова, Харкова. Проєкт на етапі старту краудфандингової кампанії», — розповідає громадська діячка. 

Марина Богун
Фото з архіву Марини Богун

Так, Марина одночасно працює, волонтерить і паралельно займається своєю справою у музичній сфері. Вона поділилася, що нині особисто працює над створенням свого нового музичного альбому, у тому числі з англомовними піснями, і до кінця року сподівається втілити цю мрію у реальність.

Соціальні мережі

Особиста сторінка Марини Богун у Facebook.

Сайт проєкту «Love Rises» за посиланням.

Сайт проєкту «Всупереч» ГО Фундація «Зростай» за посиланням.

***

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю медіа і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

04 Липня Четвер
11:55

На Покровському напрямку через велику кількість ворожих дронів ускладнюється ротація ЗСУ на позиціях, — 68 ОЄБр

11:50

Переселенці з Луганщини тепер можуть оселитись у шелтері на Київщині (відео)

11:08

Мікрорайон "Канал" у Часів Ярі утримувати було вже недоцільно, — ОСУВ "Хортиця" про відхід ЗСУ

11:07

У Дружківці ворог обстріляв частину ДСНС

10:48

На Донеччині через бойові дії відключилося обладнання підстанції обленерго і знеструмилася шахта

10:43

У застосунку Резерв+ готують функцію автоматичної відстрочки

10:36

В окупованому Лутугинському районі люди в спеку дві доби просиділи без води

10:00

Окупаційні війська здійснили ще 2501 обстріл по території Донеччини

09:44

Евакуація З Донеччини евакуювали ще 28 дітей

09:33

На окупованій Луганщині катастрофічна нестача медиків: 1,5 тисячі "медичних ставок" — є вакантними

09:17

Макіївку та Невське ворог обстріляв 88 разів

08:35

За 3 липня росіяни поранили 2 жителів Донеччини

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: