UA
RU UA
23 Квітня 2024, 17:39
1380
"Почали з допомоги родинам із Новопскова": як ГО "Зростай" допомагає дітям та жінкам з Луганщини
Історія

"Почали з допомоги родинам із Новопскова": як ГО "Зростай" допомагає дітям та жінкам з Луганщини

Громадську організацію “Зростай” заснувала співачка та соціальна підприємниця Марина Богун у жовтні 2022 року. Ця громадська організація створена, щоб забезпечувати потреби жінок і дітей Луганщини, які вимушено залишили свої домівки через повномасштабну російську агресію.

Яку саме допомогу надає “Зростай” та як допомагає жінкам з Луганщини почати свій бізнес дізнавався Східний Варіант.

Допомога дітям: які є запити?

Засновниця ГО “Зростай” Марина Богун родом із селища Новопсков на Луганщині. Тому першу допомогу організовувала переселенцям саме із цього селища. Пізніше допомога від організації розширилась на всю Луганщину.

“У 2022 році було багато благодійних концертів закордоном на підтримку України, і я познайомилась із різними людьми та фондами, які хотіли підтримувати Україну. Тоді зародилась ідея допомагати родинам з дітками, які виїхали з окупованої території Луганщини на вільну територію України. Потім приїхала в Київ і вирішила структурувати допомогу від міжнародних фондів, тож офіційно зареєструвати громадську організацію, яка почала займатися допомогою внутрішньо переміщеним родинам”, — розповідає Марина Богун.

Зростай з Луганщини
Фото: Facebook-сторінка Марини Богун

Спершу “Зростай” фокусувався на допомозі дітям. Тут складали пакунки для малюка для дітей до трьох років, формували канцелярські набори для дошкільнят, у які обов’язково входили українські книжки та товари для творчості, а також для учнів 1-11 класів. 

“Набори були достатньо якісні, тому що я робила це так, якби я робила для власної дитини”, — каже Марина Богун.

Загалом сформували понад тисячу наборів для дітей. Наразі в організації є від восьми з половиною тисяч запитів від родин на такі набори. Запити на таку допомогу приходять не тільки з Луганщини, яка є основним фокусом роботи ГО “Зростай”, а й частково з Донеччини на Харківщини. Організація працює над пошуком фінансування для створення таких боксів для дітей, щоб максимально закрити вхідні запити на них.

Зростай з Луганщини
Фото: сайт ГО “Зростай”

Ще у 2018 році Марина Богун була ініціаторкою створення муралу “Натхнення” у Новопскові, присвяченому талановитим викладачам музики у селищі. У 2022 році ГО “Зростай” зробила мерч із зображенням цього муралу: торби, чашки, альбоми для малювання, листівки. Разом із боксами дітям дарували цей мерч як нагадування про рідне селище.

Зростай з Луганщини
Фото: Facebook ГО “Зростай”

Марина Богун розповідає, що співпраця з міжнародними донорами побудована таким чином, що спочатку ГО “Зростай” збирає запити на потреби, потім їх формують в таблиці, щоб бачити які є найпоширенішими. Далі формується запит на ці потреби до донора, і після отримання фінансування “Зростай” закуповує все потрібне в Україні й надсилає отримувачам.

Зростай з Луганщини
Фото: Facebook ГО “Зростай”

Найпоширенішими запитами є українські книги для дітей, шкільне приладдя (зошити, ручки, олівці, альбоми, папки, рюкзаки). Також є запити на одяг та комп’ютерну техніку, але наразі “Зростай” не береться за них, бо це досить дороговартісно. В планах громадська організація хоче пошукати донорів, які могли б закрити запити з комп’ютерної техніки, і над цим команда саме працює.

Зростай з Луганщини
Фото: Facebook ГО “Зростай”

“Спроможність будь-якої організації обмежена і покрити вісім з половиною тисяч запитів, які ми зібрали, наразі виглядає нереалістично. Тому ми впроваджуємо критерії допомоги, й зараз я веду перемовини з донорами, які оберуть ті категорії людей, яким вони захочуть надати допомогу. Це не буде від нас залежати”, — розповідає Марина Богун.

Щодо критеріїв допомоги, то в першу чергу її надають родинам загиблих або безвісти зниклих військових. Також людям з інвалідністю та дітям з інвалідністю і матерям, які виховують дітей самі. В основному громадська організація допомагає дітям. Сьогодні фокус допомоги розширився і “Зростай” почав працювати з підприємицями з Луганщини: громадська організація допомагає запустити або перезапустити бізнес у нових містах, куди жінки евакуювались зі сходу. 

Як “Зростай” допомагає жінкам з Луганщини?

“Коли ми почали працювати з жінками, то зрозуміли, що вони могли б стати підприємницями, але їм не вистачає підтримки, знань чи менторства у цьому. Так з’явилась ідея платформи “Всупереч”, яка передбачає створення спільноти підприємниць з Луганщини, які або релокували свій бізнес, або відкрили новий на території України, або тільки збираються зайнятись підприємництвом”, — каже Марина Богун.

Зростай з Луганщини
Фото: Facebook ГО “Зростай”

Цей проєкт реалізовується за підтримки Центру міжнародного приватного підприємництва. Спершу організація провела опитування серед жінок про те, які бар’єри для відкриття бізнесу  у них є, і якої інформації не вистачає для відкриття власної справи. В цьому опитуванні, яке проходило з грудня по березень цього року, взяла участь 121 жінка, з них більшість — це діючі підприємниці. Після цього на основі опитування ГО “Зростай” провела форум для жінок-підприємниць “Всупереч війні: жіноча сила Луганщини” у Києві. Там розглядали питання, які вдалось зібрати через це опитування.

Зростай з Луганщини
Фото надане ГО “Зростай”

“Ми побачили, що є попит на такий форум, і тепер плануємо провести ще декілька таких у Дніпрі та у Львові”, — розповідає Марина Богун.

Також лекції проходять в онлайн-форматі, щоб більше жінок із менших міст та містечок могли мати доступ до інформації та вчитись нового. 

У планах також є створення освітньої програми для підприємниць у відкритті бізнесу з можливістю виграти грант після закінчення навчання. Сьогодні ГО “Зростай” у пошуку фінансування для такого проєкту.

Зростай з Луганщини
Фото надане ГО “Зростай”

Наразі організація працює над формуванням спільноти жінок-підприємниць та організацією для них форумів, де ті можуть дізнатись актуальну та потрібну інформацію і застосовувати її на практиці у відкритті чи веденні бізнесу. В рамках проєкту “Всупереч” вже є історії успіху жінок, які успішно розвивають свій бізнес.

Зростай з Луганщини
Фото: Instagram/loverisesua

Також громадська організація веде проєкт “Love Rises”. У ньому жінки з Луганщини створюють в’язані речі своїми руками та продають їх. Кошти йдуть на допомогу жінкам. Наразі є 108 заявок від майстринь, які вміють в’язати креативні речі. Проєкт реалізовуватиметься до травня цього року. Проєкт передбачає психологічну підтримку учасниць, внесок у їх особистісний розвиток через навчальні тренінги, освітні та культурні ініціативи. Кожна учасниця набуває додатково три нові навички, які покращать її адаптацію.

Слідкувати за діяльністю ГО “Зростай” можна в Instagram та Facebook.

Також більше інформації про проєкти можна знайти на сайті ГО “Зростай”. 

Звернутись по допомогу можна за телефоном  +380 73 634-86-17 або написати на мейл [email protected]

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
03 Травня П’ятниця
19:38

Розбір Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом
19:28

Ворог найбільше атакував біля Бахмута, Авдіївки та Новопавлівки, — Генштаб

19:15

У церквах Донеччини богослужіння на Великдень пройдуть без людей

19:02

Важливо Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій
18:52

Фермери Донеччини отримали для посівної кампанії зерна кукурудзи

18:31

На Донеччині росіяни зруйнували понад 100 церков, — ОВА

17:49

До осені запрацюють ще кілька десятків рекрутингових центрів, — Міноборони

17:41

Загинули цивільні: розпочато розслідування щодо обстрілів Донеччини армією рф 3 травня

17:31

Сєвєродонецька багатопрофільна лікарня отримала від благодійників медичні приналежності

16:47

Тимчасово непридатні до військової служби проходитимуть повторні огляди, — МОЗ

16:36

На ТОТ Луганщини сталася ДТП, постраждало двоє людей

16:09

Росія складає перелік українських дітей для майбутньої депортації, — Лубінець

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: