Маріупольське хюґе. Як люди з інвалідністю створюють свічки та мило

Для них це перша і, скоріше за все, остання робота. Але в неї вони вкладають усю свою любов і талант. «Східний Варіант» відвідав інклюзивну майстерню в Маріуполі та дізнався, як народжується диво

На проспекті Будівельників 85а, серед багатоповерхових будинків скромно стоїть будівля дитячого садку. Територія обнесена забором, але де-не-де його частин не вистачає, чим користуються мешканці навколишніх будинків, коли йдуть з дому на зупинку чи навпаки.

Таких типових будівель буквою «Н» по всій країні — сотні, а може й тисячі. З 1997 року приміщення орендує громадська організація «Клуб батьків дітей і молоді з інвалідністю “Повір у себе». А вже три роки тут працює майстерня «Талант», де відвідувачі клубу виготовляють свічки та мило ручної роботи.

«Східний Варіант» відвідав майстерню та на власні очі побачив, як у її стінах створюється справжнє диво.

Кімната тисячі свічок

За дверима у невеличкій кімнаті панує атмосфера хюґе — затишного щастя у данському стилі. Слово «хюґе» походить від слова hygge, що означає «добробут». Його атрибутами вважаються свічки, теплі аромати та пледи.

Свій добробут тут і зараз створюють четверо чоловіків — Стас, Міша, Саша та Паша. Вони разом натирають на тірці парафін, фарбують дерев’яні палички, розтоплюють віск. Керує процесом пані Ляна, мама Михайла.

Фото: Східний Варіант

Усі стелажі, столи та інші поверхні заставлені свічками ручної роботи. Ось з Гербом України, а он там у вигляді чашки кави. Циліндричні, круглі, квадратні, зірки та пірамідки — здається, у цій майстерні є свічки будь-якої форми та на будь-який смак.

У кімнаті пахне медом, натуральним воском та ефірними оліями. У свічки та мило додають ароматизатори, а іноді використовують натуральні квіти та трави.

Фото: Східний Варіант

«Майстерня з’явилася десь три роки тому, у 2018 році, завдяки коштам гранту. Олена Василівна, голова громадської організації, написала проєкт. І він переміг. В Україні є схожі майстерні. Їхня головна ідея — це трудова зайнятість. Багато хто не візьме людину з інвалідністю на роботу. А тут для них панує робоча атмосфера. Особливо якщо хтось робить замовлення, тоді вони дуже-дуже вмотивовані», — розповідає координаторка міського клубу «Повір у себе» Анастасія Халіулова.

Одному з працівників майстерні, Олександру, понад 60 років. Він майже не розмовляє, але дуже уважно та скрупульозно розфарбовує деревину. Скоро вона стане частиною зимової композиції зі свічок у вигляді ялинок.

Фото: Східний Варіант

Чого не вистачає майстрам

Створення свічок — справжня магія. Магія затишку і творчості. Михайло швидко натирає парафін на звичайній кулінарній тірці. В результаті виходить білосніжна стружка, схожа на сніг. Стас набирає стружку у ковш і ставить на електричну піч.

Фото: Східний Варіант

Доки парафін плавиться, питаю у пані Ляни, яка керує всіма процесами у майстерні, чи потребують вони чогось. Вона соромиться відповідати, але врешті решт каже:

«У нас на печі одна конфорка згоріла і не працює. Хотілося б нову, щоб встигати робити більше замовлень».

Коли віск розтоплюються і стає повністю прозорим, Стас кличе Ляну. Ми заглядаємо у казан, Стас вказує на дрібну частку, що плаває у парафіні. Як би не він, я б її навіть не помітила.

Фото: Східний Варіант

«Стас знає, що якщо у парафін потрапить якесь, хай і маленьке сміття, то свічка буде бракована і некрасива», — пояснює Ляна. 

Вона додає у ковш білу фарбу і парафін стає білосніжним. Через деякий час його заллють у форми, й коли він застигне, то перетвориться на майбутній подарунок.

Фото: Східний Варіант

Коли майстерня тільки відкрилася, Ляна і майстри декорували пакування для подарунків — пакети та коробки. Потім перейшли на виготовлення свічок. І це усім дуже сподобалося.

«Процес виготовлення потрібно постійно контролювати, щоб ніхто не обпікся, не розлив на себе гарячий парафін і так далі. Тому тут працює і Ляна», — розповідає Анастасія.

Найкращий подарунок

Свічки та мило, зроблені у майстерні, потім продають в інтернет-магазині «Талант». Отримані гроші йдуть на закупівлю нових матеріалів і на «зарплату» працівникам майстерні. Таким чином вони відчувають свою цінність і важливість свого вкладу.

«Ми розносимо свої виробі у “Вежу”, продаємо на міських ярмарках. Зазвичай усе розлітається швидко. Зараз люди не зовсім активні, хоча до чорної п’ятниці ми зробили знижки. Сподіваємося, що до Нового року знову буде попит», — каже Анастасія і трохи помовчавши, продовжує. — «Бо вони дуже люблять усі ці штуки робити. Особливо нові».

Фото: Східний Варіант

Найбільше замовлень буває перед святами — у Міжнародний жіночий день, на Новий рік і Різдво, у Великдень та інші. Під кожне з них у майстерні існують свої набори.

«Ось свічка до Великодня. Вона виграла на місцевому конкурсі майстрів», — каже Ляна і показує мені свічку, яку майже неможливо відрізнити від великодньої випічки.

Також тут виробляють повністю крафтові набори — з натурального воску, загорнуті у бумагу,  перев’язані джутовою тканиною.

На свята, завдяки продажам майстерні, вдається заробити близько п’яти тисяч гривень. Зараз майстерня має великі плани.

Фото: Східний Варіант

«Хочемо запропонувати свої послуги весільним салонам та кафе. Цими свічками можна декорувати весілля, робити їх під смаки замовників», — каже Настя.

Не дивлячись на те, що постійного стабільного доходу у майстерні немає, майстри не просять грошей. Лише іноді у своїй групі на Фейсбуці просять принести матеріали для виробів — стрічки, бумагу, новорічні прикраси. Люди з радістю відгукуються.

«Коли ми продаємо свій товар, усе має бути красиво. Пакування коштує недешево, навіть оптом. Але ж коли ви робите подарунок, він має виглядати презентабельно і щоб не соромно було подарувати», — каже Ляна.

Фото: Східний Варіант

Нові ідеї для виробів вона бере в Інтернеті. Зізнається, що коли майстерня тільки відкрилась, усього довелося вчитися з нуля.

Періодично до майстерні приходять волонтери та проводять майстер-класи. А міські фотографи допомагають з просуванням товарів та роблять безплатну зйомку товарів.

Утім, сировина для замовлень коштує недешево. Наприклад, один тюбик фарби коштує близько ста гривень. А невеличка гірлянда-буси близько 60 гривень, її вистачає на дві-три свічки. Тим більше майстри хочуть робити все ідеально. 

На годиннику майже перша година. Майстри потроху починають розходитись на обід та по домівках. Час збиратись і мені. На прощання мені тепло машуть руками та запрошуються приходити ще. Обов’язково прийду.

Фото: Східний Варіант

Виходжу з будівлі. У моєму рюкзаку лежать три зелені свічки-ялинки. Запалю їх на Різдво, щоб створити у себе вдома атмосферу хюґе.

Последние новости

  • Спільнота Відновлення
  • Суспільство

"Моє хобі перетворилося у роботу, яку я люблю": як донеччанка створює розписні шовкові вироби в Ірпені

Світлана Рибалко — родом зі Словʼянська. Вже понад 18 років вона створює розмальовані шовкові хустки,… Read More

7 години назад
  • Суспільство

Марина Богун: досьє соціальної підприємниці, співачки та засновниці ГО, яка допомагає жінкам та дітям з Луганщини

Марина Богун — соціальна підприємниця, волонтерка, громадська діячка з Луганщини. Крім цього — експертка з… Read More

9 години назад
  • Війна з РФ

"Тримаюсь тільки надією, що син повернеться й обійме мене": у Києві відбувся масштабний мітинг на честь полонених захисників України

Учора в Києві відбувся масштабний мітинг рідних полонених українців та небайдужих громадян. Для того, аби… Read More

9 години назад
  • Суспільство

"Пліч-о-пліч": як у столиці працює Центр підтримки ВПО Волноваського району

Яку допомогу переселенці з Волноваського району отримують у Центрі підтримки ВПО «Пліч-о-пліч»? У яких містах… Read More

11 години назад
  • Суспільство

Ольга Семибратова: досьє волонтерки з Донеччини та засновниці БФ "Сила Жінки"

Ольга Семибратова — волонтерка з Красногорівки, Донецької області. З перших днів повномасштабного вторгнення її чоловік… Read More

16 години назад
  • Війна з РФ
  • Суспільство

Евакуація для всіх: як маломобільним людям виїхати з окупації?

На тимчасово окупованих територіях залишаються люди, яким складно подолати довгий шлях до підконтрольної частини України… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.