UA
RU UA
05 Вересня 2023, 12:03
648
"Спільнота Відновлення": як маріупольчанин відновив роботу музичної формації
Історія

"Спільнота Відновлення": як маріупольчанин відновив роботу музичної формації

Марк Февральський родом із Маріуполя та до 2022 року активно розвивав музичний простір міста. У 2021 році заснував формації “ŲNFORM”, які змогли відновити свою роботу після повномасштабного вторгнення та організовувати музичні події в Києві й Одесі. Сьогодні Марк став амбасадором “Спільноти Відновлення” та лауреатом відзнаки “Незламні зі сходу”. Розповідаємо його історію стійкості.

“Спільнота Відновлення” — засноване Східним Варіантом ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до “Спільноти Відновлення” та  підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

Марк Февральський – музичний продюсер, діджей та засновник маріупольської спільноти “ŲNFORM”. Хлопець родом із Маріуполя та прожив там все життя до повномасштабного вторгнення росії в Україну.

маріупольчанин UNFORM
Peshka. Фото: Марк Февральський

Спогади про Маріуполь – це все, що в мене залишилось. Теплі моменти з найважливіших подій у житті: перше кохання, вечірки та зміни на краще”, – ділиться Марк. 

До повномасштабного вторгнення продюсер займався музикою в різних її проявах: написанням творів для себе або під замовлення, діджеїнгом та організацією вечірок у Маріуполі.

маріупольчанин UNFORM
Peshka. Фото: Марк Февральський

24 лютого 2022 року я зустрів у Дніпрі, куди приїхав 13 лютого після крайньої вечірки у Маріуполі. Перший день повномасштабного вторгнення розмовляв з близькими весь день. Вже тоді мама казала, що бачить танки у вікні”, – розповідає Марк. 

Музичний шлях “Peshka”

Марк пригадав, що музикою був захоплений ще змалку, коли з мамою зустрів на вулиці іноземних музикантів. 

Це були вихідці з Південної Америки. Мама купила у них декілька касет. Вважаю, що це був початок створення мого музичного бачення”, – ділиться продюсер.

маріупольчанин UNFORM
Peshka. Фото: Марк Февральський

У 2016 році Марк почав працювати під псевдонімом “Peshka” та взяв вектор на вінілові релізи. За 7 років він встиг випустити 13 платівок.

Внаслідок власного продакшну мене почали запрошували з виступами у найрізноманітніші куточки України, де я мав змогу розвиватися як діджей. З крайніх майданчиків, де я грав музику, – це легендарний фестиваль “Стрічка”, який зародився у стінах Closer, та всесвітньо відомий столичний клуб K41”, – розповідає продюсер.

Формації “ŲNFORM”

Зі слів героя, він пов’язаний з ідеєю музичних заходів ще з 16 років, коли провів свою першу вечірку, на яку прийшло близько 250 людей. Марк займався організацією вечірок до 2014 року, але через початок війни довелося зробити паузу, і можливість повернутися до музики випала тільки на 2021 рік.

маріупольчанин UNFORM
Формації “ŲNFORM” в Маріуполі. Фото: із соціальних мереж “ŲNFORM” фотографині Sofia Skat

Після початку війни у 2014 році про нічне життя потрібно було забути, але за декілька років місто почало оживати. Тому я вирішив здійснити свою давню ціль та взяти відповідальність за побудову музичної спільноти у Маріуполі, яка згодом могла б вийти на рівень Києва чи Одеси (але залишалась би особливою). Для цього було все, окрім часу…”, – розповідає Марк.

Продюсер поділився, що команда розпланувала дії на 2022 рік: від виступів локальних та міжнародних артистів й артисток до створення власного місця або й повноцінного нічного клубу для проведення подій.

На жаль, це майбутнє забрала війна”, – ділиться Марк.

маріупольчанин UNFORM
Формації “ŲNFORM” в Маріуполі. Фото: із соціальних мереж “ŲNFORM” фотографині Sofia Skat

Зі слів героя, поява “ŲNFORM” стала ковтком свіжого повітря майже для усього міста.

На своїх вечірках ми збирали дуже різноманітну публіку, яку важко представити разом в одному приміщенні. Ми захопили сегмент від 18 до 45 років. Це були як дорослі люди, молодь, так і наші захисники із полку “Азов” й інші військові. Такої різноманітності я ще ніколи не зустрічав. Та найголовніше, що усім було комфортно”, – розповідає продюсер.

Проєкт почав працювати влітку 2021 року, до 24 лютого 2022 року команда “ŲNFORM”  встигла провести 5 вечірок.

маріупольчанин UNFORM
Формації “ŲNFORM” в Маріуполі. Фото: із соціальних мереж “ŲNFORM” фотографині Sofia Skat

Сказати, що ми отримали дуже багато відгуків – це не сказати нічого. Я був на сьомому небі від теплих слів відвідувачів та відвідувачок. Ми знали, що робимо те, що маємо. Запам'яталось, як на день міста поліція приїхала до нас на вечірку та у рупор привітала зі святом”, – ділиться  Марк.

Відновлення роботи “ŲNFORM”

Герой пригадав, що після початку повномасштабного вторгнення на пів року випав із життя та був повністю заглиблений у пошуки безвісти зниклих батьків. 

Я довго думав про те, чи потрібно відновлювати роботу проєкту, тому що пов’язав майбутнє “ŲNFORM” саме з Маріуполем. Я не бачив сенс розвивати проєкт на чужині. Коли я знайшов свою родину, почав відчувати себе більш стабільно, хоч я і розумів, що діра розміром з пів життя все ще відкрита…” – ділиться Марк.

маріупольчанин UNFORM
Формації “ŲNFORM” в Маріуполі. Фото: із соціальних мереж “ŲNFORM” фотографині Sofia Skat

Помічник та резидент “ŲNFORM” Сашко евакуювався у безпечне місце до Хмельницького, де познайомився з власниками бару, в якому разом із Марком провели першу вечірку після 24 лютого 2022 року. 

Це був початок відродження ще молодого “ŲNFORM”. Ми зарекомендували себе та вирішили просувати пам'ять про Маріуполь по інших містах. Та що важливо, маріупольці були майже в кожному населеному пункті”, – розповідає продюсер. 

Ще один резидент “ŲNFORM” Евген Decorodi виїхав до Києва. Проте його брат й досі перебуває у російському полоні, він боєць полку “Азов”.

маріупольчанин UNFORM
Формації “ŲNFORM” в Маріуполі. Фото: із соціальних мереж “ŲNFORM” фотографині Sofia Skat

Поступово ми почали робити вечірки, запрошувати різних артистів й артисток, яких планували привезти в Маріуполь. На цю мить ми встигли провести ще 5 заходів, але один з них ми скасували, тому що в цей день був сильний обстріл міста Хмельницького. Нас вже чув Київ та Одеса”, – ділиться Марк.  

Влітку проєкту виповнилося 2 роки, і свій день народження команда “ŲNFORM”  планує відсвяткувати у Хмельницькому, де проєкт почав своє відновлення. Подія відбудеться у середині вересня 2023 року.

Ми мріємо повернутись до Маріуполя. Побачити родину та відчути запах морського повітря. Спочатку потрібно буде відбудувати Маріуполь, а потім відновити культурне та нічне життя міста”, – розповідає продюсер.

маріупольчанин UNFORM
Формації “ŲNFORM” в Маріуполі. Фото: із соціальних мереж “ŲNFORM” фотографині Sofia Skat

Марк згадує, як команда проєкту “ŲNFORM” провела повністю благодійну вечірку у Києві, де зібрала понад 50 000 грн, які розподілила на потреби переселенців й переселенок із Маріуполя. Це багатодітні сім'ї, люди з інвалідністю та люди похилого віку.

Ми плануємо й надалі займатись організацією благодійних подій. Без допомоги іншим в цей час неможливо”, – ділиться Марк. 

***

Щоб підтримати благодійні вечірки формації “ŲNFORM” та дізнаватися про нові анонси можна підписатися на їх Instagram.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
12 Травня Неділя
22:49

На ТОТ Луганщини в ДТП загинуло двоє дорослих, 4 дітей постраждали

22:38

Військова авіація України завдала за добу ударів по 15 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

22:28

У Харкові переселенці з Луганщини отримали понад 140 наборів гумдопомоги

21:53

У Міноборони розʼяснили, як відбуватиметься мобілізація авто

21:33

У Запоріжжі провели акцію на підтримку полонених захисників Маріуполя

21:00

Блінкен вірить, що Україна зможе утримати лінію фронту на сході

20:38

Генштаб: з початку доби відбулося 146 боїв з російськими окупантами

19:57

Ще 24 родини евакуювалися з Донецької області на Волинь: як це зробити

19:33

На фронті Покровський напрямок залишається найскладнішим, — Зеленський

19:06

Лиман зазнав російського обстрілу, поранено двох цивільних

18:51

Громадам Донеччини передали понад 400 тонн гуманітарної допомоги

18:31

Росія вербує на війну проти України громадян щонайменше 21 країни, — Forbes

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: