UA
RU UA
20 Лютого 2024, 13:50
4876
Інга Павлій Тимченко Микола
"Вже видано 15 тисяч гуманітарних наборів": як луганський хаб працює у Львові
Репотраж

"Вже видано 15 тисяч гуманітарних наборів": як луганський хаб працює у Львові

У 2022 році гуманітарні хаби Луганської ОВА запрацювали в різних областях України, щоб допомагати вимушеним переселенцям зі своєї області. Східний Варіант завітав у Львові до такого хабу, щоб дізнатися, як він працює та які послуги тут надають людям.

На жаль, Луганська область окупована більш ніж на 90 %. Велика частина населення виїхала з рідних домівок, щоб врятуватися від російської армії. Щоби підтримувати людей вдалині від домівки, майже в кожній області України запрацювали гуманітарні хаби Луганської ОВА.

луганський хаб у Львові_14
Фото: Східний Варіант

Гуманітарна допомога, прийоми в лікарів, юристів та центрів зайнятості

Гуманітарний штаб Луганської ОВА у Львові запрацював у серпні 2022 року. Його роботу підтримує Старобільська міська військова адміністрація. Сталося так, що саме Старобільська МВА опинилася на Львівщині, тож вирішила тут організувати допомогу своїм землякам.

луганський хаб у Львові_14
Фото: Східний Варіант

«У серпні начальник Луганської обласної військової адміністрації поставив завдання забезпечити структуру таких хабів на території всієї України, щоб охопити найбільшу кількість внутрішньопереміщених осіб. Адже наші люди з громад пороз’їжджалися в різні області та куточки України. У хабі ми надаємо послуги мешканцям з усіх громад Луганщини. Якби ми допомагати тільки мешканцям Старобільської громади, ми б не змогли охопити повністю всіх наших людей», — пояснює начальниця Старобільської МВА Яна Літвінова.

луганський хаб у Львові_14
Фото: Східний Варіант

Кожна міська чи районна адміністрація Луганщини взяла свій блок роботи та відкрила такі хаби майже в кожній області України. Відтак люди можуть звертатися за гуманітарною допомогою чи консультаціями. Якщо ж люди проживають в населеному пункті, де не працюють такі хаби, харчові продукти їм висилають через «Укрпошту», а консультації надають дистанційно.

луганський хаб у Львові_14
Фото: Східний Варіант

Яна Літвінова розповідає, що організувати роботу хабу спочатку було важко. У серпні 2022 року не вся міськрада Старобільська виїхала до Львова, багато людей працювало дистанційно. Тож переселенці з Луганщини, які приходили отримувати харчові продукти, паралельно допомагали фасувати набори для інших людей, які вимушено опинилися на Львівщині. З часом цей процес налагодився та став централізованим.

луганський хаб у Львові_14
Фото: Східний Варіант

«Гуманітарні набори від наших партнерів з інших країн через нас надходили до людей. Велику допомогу надавали гуманітарні місії та міжнародні організації. Із самого початку ми налагодили саме видачу гуманітарної допомоги. А потім уже почали за запитами людей формувати певну кількість послуг та поступово їх розширювати. Наші партнери з громад через меморандуми почали давати людей, які можуть допомагати, наприклад, з реєстрацією пошкодженого та зруйнованого майна. Наші партнери з міжнародних організацій почали надавати медико-психологічну підтримку. Приходять лікарі, юристи, представники центрів зайнятості», — розповідає Яна Літвінова.

луганський хаб у Львові_14
Фото: Східний Варіант

Понад 20 тисяч консультаційних послуг уже було надано, близько 15 тисяч гуманітарних наборів видано

Станом на зараз у базі львівського хабу зареєстровано близько 3,5 тисяч переселенців із Луганщини. За минулий рік, розповідає Яна Літвінова, було видано близько 15 тисяч гуманітарних наборів допомоги, додатково ще переселенці отримали понад 20 тисяч різних послуг.

луганський хаб у Львові_14
Фото: Східний Варіант

У назначений день тижня у львівському гуманітарному хабі конкретний фахівець надає свої послуги для переселенців із Луганщини. Наприклад, щопонеділка до хабу приходить лікар-терапевт, щосереди — лікар-кардіолог. До вузькопрофільних спеціалістів, розповідають представники Старобільської МВА, завжди великі черги людей — усі бажають отримати консультації. Також лікарі можуть безплатно видавати ліки. Декілька разів, каже Яна Літвінова, видавали окуляри тим, у кого проблеми із зором.

луганський хаб у Львові_14
Фото: Східний Варіант

Щопʼятниці до хабу приходять фахівці із центру зайнятості, які надають консультації з працевлаштування та допомагають знайти роботу.

луганський хаб у Львові_14
Фото: Східний Варіант

Інколи від міжнародних організацій на базі хабу переселенцям видавали фінансову допомогу.

Приходять до хабу юристи, які надають правові послуги. Вони допомагають переселенцям відновити документи, подати заяву на знищене або зруйноване нерухоме майно, консультують із питань законодавства.

«Зараз при Старобільській МВА розроблена програма підтримки учасників бойових дій та військовослужбовців. З цього приводу до нас теж багато людей звертаються, у тому числі працюють представники соціального захисту населення. Тобто намагаємося якомога більше надавати консультацій та послуг, а також є ще та робота, яка стосується безпосередньо міської військової адміністрації з урахуванням того, що наша територія окупована», — каже Яна Літвінова.

фотореп луганський хаб працює у Львові
Фото: Східний Варіант

До кінця 2023 року харчові продукти в хабі видавали абсолютно всім переселенцям. Зараз, відмічає начальниця Старобільської МВА, тенденції надавання допомоги від міжнародних партнерів змінюються. Скоріше за все, тепер видача таких пакунків буде орієнтована на незахищені категорії населення.

фотореп луганський хаб працює у Львові
Фото: Східний Варіант

«Видача відбувається щодня з 10 години й до останньої людини. Попередньо ми надсилаємо людині СМС на Viber, або телефонуємо, щоб запросити в конкретний день отримати пакунок. Але буває і так, що люди приходять не в ті дні, коли їх запрошують, а коли їм зручно. Ми все одно видаємо їм, ми завжди йдемо людям на зустріч», — розповідає провідна спеціалістка відділу соцзахисту Старобільської міської ради Марина Каркачова.

луганський хаб у Львові_14
Фото: Східний Варіант

Марина розповідає, що нещодавно вони отримали величезну допомогу від Міжнародної організації з міграції: матраци, постіль, подушки, стільці, підгузки та інше. Усе це видавалося людям. Паралельно формували для людей харчові продукти: борошно, цукор та олію.

луганський хаб у Львові_14
Фото: Східний Варіант

«Люди реєструються самостійно за допомогою гугл-форми. На сайті Луганської ОВА розміщена мапа наших гуманітарних хабів та форми, за якими можна зареєструватися. Люди реєструються та вказують усю інформацію про себе, про свої пільги. Також люди можуть прийти до нас і зареєструватися тут, таке теж буває», — розповідає Марина Каркачова.

фотореп луганський хаб працює у Львові
Фото: Східний Варіант

Додатково в хабі проходять прийоми спеціалістів Пенсійного фонду. Про такі візити Старобільська МВА попередньо інформує на своїй сторінці у Facebook. Також переселенцям у хабі надається психологічна допомога та підтримка.

У хабі є спеціально облаштований бібліотечний простір. Час-від-часу сюди приходить бібліотекарка, яка проводить заняття з маленькими дітьми. Разом вони малюють, читають та пишуть. Працює книгообмін — усі бажаючі можуть узяти в бібліотеці почитати книжку, натомість залишити свою для інших.

фотореп луганський хаб працює у Львові
Фото: Східний Варіант
луганський хаб у Львові_14
Фото: Східний Варіант

Для бібліотеки хабу працює книжковий донат. Усі бажаючі можуть надіслати свої книги, щоби поповнити бібліотеку хабу Старобільської МВА.

луганський хаб у Львові_14
Фото: Східний Варіант
фотореп луганський хаб працює у Львові
Фото: Східний Варіант

Окрім цього, хаб співпрацює з Органною залою Львова. Так працівники хабу отримують безплатно на різні вистави квитки-запрошення, які роздають переселенцям. Наприклад, розповідають представники хабу, переселенці люблять ходити на концерти Луганського симфонічного оркестру, який також евакуювався до Львова після повномасштабного вторгнення.

Як звʼязатися?

Гуманітарний хаб у Львові розташований за адресою вулиця Рудненська, 10.

Графік роботи: понеділок — п’ятниця з 10:00 до 14:00.

Контактні номери телефону: 099–009–21–49 та 097–377–45–01.

Слідкувати за оновленнями та анонсами роботи хабу можна у Facebook

Посилання на гугл-форму для реєстрації переселенців Луганщини в цьому хабі.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

4876
Інга Павлій Тимченко Микола
Поділитись:
08 Травня Середа
23:39

Вибухотехнічні підрозділи поліції отримали для прифронтових регіонів автомобілі від Уряду Німеччини (фото)

23:20

23 ОМБр та СБУ показали спільну роботу по російських окупантах в районі Очеретиного (відео)

22:46

Загинув на війні: Покровська громада простилась із Дмитром Лисенком (фото)

22:06

Цьогоріч Україна має отримати 16 мільярдів євро у межах програми Ukraine Facility

21:48

Очільник ПЦУ Епіфаній отримав почесну відзнаку за розвиток Луганщини (фото)

20:59

Газовики зі Слов'янська здали кров для захисників України

20:46

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України розділять на два окремих міністерства, — нардеп Фролов

20:30

Завтра у Харкові переселенці зможуть поспілкуватися з пенсійниками Луганщини

19:58

56 ворожих атак відбили українські захисники на Авдіївському та Бахмутському напрямках

19:32

Луганські прикордонники показали, як дронами нищили та ранили російських окупантів (відео)

18:58

На Донеччині знешкодили 40 вибухонебезпечних предметів (фото)

18:39

"Укренерго" обмежує енергопостачання промисловості та бізнесу

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: