UA
RU UA
25 Жовтня 2023, 13:20
805
"Спільнота Відновлення": як краматорська "Ферма 3Д" відновила свою діяльність у Житомирі
Історія

"Спільнота Відновлення": як краматорська "Ферма 3Д" відновила свою діяльність у Житомирі

Компанія «Ферма 3Д» — з Краматорська. Її співзасновники Сергій Гаков, Богдан Трістан та Микита Єрьомін — амбасадори «Спільноти Відновлення» та лауреати відзнаки «Незламні зі сходу». Після релокейту вони працюють у Житомирі

«Спільнота Відновлення» — засноване Східним Варіантом ком’юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до «Спільноти Відновлення» та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

«Якщо ця технологія має перспективи в майбутньому, для інженера вона стає цікавою»

«Ферма 3Д» запрацювала в Краматорську у 2015 році. Ідея виробляти обладнання для 3Д-друку належала викладачу місцевого вишу Сергію Гакову, студенту інженеру-машинобудівнику Богдану Трістану та IT-спеціалісту Микиті Єрьоміну.

Сергій Гаков розповідає, що цей напрямок був перспективним, саме тому на нього звернули увагу:

«Це перспективна технологія, яка давала змогу тоді й дає змогу зараз швидко виготовляти різні деталі, які не можна виготовити іншими технологіями. До того ж пришвидшує виробництво. Тобто насамперед це швидке виготовлення прототипів і спрощення деяких технологічних ланок».

краматорська ''Ферма 3Д''
Сергій Гаков. Фото: “Ферма 3Д” у Facebook

З часом ідею компанії дещо змінили. Виробництво обладнання та розробка 3Д-принтерів стала не головним  напрямком, а суміжною основою.

«Ми виробляємо обладнання, ми виробляємо на власному обладнанні 3Д-друковану продукцію. А також інтегруємо обладнання у складніші комплекси: лабораторні або виробничі, і вже продаємо або постачаємо як рішення. З маленького стартапу «Ферма 3Д» розрослася вже на свої окремі напрямки: освітній, виробництва обладнання, виробництва продукції та інжинірингу», — розповідає Сергій Гаков.

краматорська ''Ферма 3Д''
Фото: "Ферма 3Д" у Facebook

У 2019 році «Ферма 3Д» почала реалізацію освітнього проєкту зі створення в українських школах STEM-лабораторій. Згідно з ідеєю, діти навчалися одночасно чотирьом дисциплінам — science (наука), technology (технології), engineering (інженерія) та mathematics (математика). До початку повномасштабного вторгнення ініціативу реалізовували в 80 навчальних закладах країни.

краматорська ''Ферма 3Д''
Експозиція «Ферма 3Д» на «Схід-Експо» у 2019 році. Фото: «Ферма 3Д» у Facebook

Деякий час компанія виготовляла протези. Метою було розробити доступні протези для першого застосування, або адаптаційного періоду. Це були електромеханічні протези з функціонально заданими характеристиками. Така ідея, каже пан Сергій, особливо стосувалася дітей, які швидко ростуть та часто змінюють протези. Рішення допомагало їм без труда замінювати виріб та краще інтегруватися в соціум.

«Втратили виробництво на Луганщині та Харківщині»

До лютого 2022 року головне виробництво «Ферма 3Д» розміщувалося на Донеччині в Краматорську. Контрактне виробництво та додаткові склади були на Луганщині та Харківщині. На жаль, саме вони були знищені, а деякі після початку повномасштабного вторгнення ще й окуповані.

краматорська ''Ферма 3Д''
3Д-принтери. Фото: “Ферма 3Д” у Facebook

У перші місяці співвласники компанії призупинили роботу, щоб зрозуміти подальший розвиток подій. Та коли всі підприємства почали масово евакуйовуватися з Донеччини, «Ферма 3Д» також прийняла рішення про релокацію.

«Що можна робити на Донеччині, якщо немає партнерів та підрядників? Зараз Донецька область — це глухий кут логістики. Тому ми обрали релокацію. Зараз ми працюємо на Житомирщині. До повномасштабної війни Краматорськ нас повністю влаштовував. Ми там працювали й не виїжджали. Ми тільки розширялися. Та якщо ми виготовляємо якийсь продукт, нам потрібна логістика та безпека. Ми вибрали Житомир, бо це транзитне місто», — пояснює Сергій Гаков.

краматорська ''Ферма 3Д''
3Д-принтер компанії, який українські захисники знайшли на розвалинах однієї з будівель Святогірської громади. Фото: “Ферма 3Д” у Facebook

Підприємець зізнається, що до повномасштабного вторгнення мали змогу виготовляти в Україні 70 % продукції для свого виробництва, а 30 % — імпортувати з-за кордону. Зараз же доводиться імпортувати майже 80 % продукції.

«Якщо далі так піде, ми будемо, мабуть, економічно не конкурентні. Імпорт майже 80–90 % комплектуючих і матеріалів для виготовлення інших комплектуючих — це критично багато. Тобто повна імпортозалежність», — каже Сергій.

краматорська ''Ферма 3Д''
Кубки-нагороди, які “Ферма 3Д” виготовили для щорічного дитячого фестивалю робототехніки “RoboSmartDnUa”. Фото: “Ферма 3Д” у Facebook

Та попри складні умови повномасштабної війни «Ферма 3Д» і далі працює на Житомирщині. Найближчим часом компанія планує збільшувати експортну складову, а зараз — займається розробкою нових моделей.

«З вересня ми вже збираємо експериментальну нову ферму з цікавішого обладнання. Уже два тижні проводимо перші випробування. Є десь недоліки, тож другі версії будемо виправляти з більшою продуктивністю. І ми б хотіли, щоб освітня сфера України поверталася в довоєнний напрямок, щоб розвивався STEM-напрямок, робототехніка, лабораторії. Щоби були інвестиції від донорів у ці сфери, але зараз усе крутиться довкола безпеки. Освіта зараз дуже страждає, але ми стараємося її підтримувати. І на Донеччині теж. Віддалено, але робимо», — каже Сергій.

краматорська ''Ферма 3Д''
Фото: “Ферма 3Д” у Facebook

Співзасновники та співвласники компанії «Ферма 3Д» здобули відзнаку «Незламні зі сходу» від Східного Варіанта! Пишаємося нашими підприємцями, які знаходять сили відновити бізнес під час повномасштабної війни!

Як зв’язатися?

Звʼязатися з компанією можна через електронну пошту: info@marina

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
11 Травня Субота
22:43

У Луцьку Пенсійний фонд прийматиме переселенців з Луганщини

22:29

Авіація Сил оборони знищила три РЛС і чотири локації противника

22:07

З Очеретинської громади на Донеччині за тиждень виїхали лише троє людей

21:49

Понад 6400 українських сімей отримали житлові сертифікати за повністю знищене майно

21:35

Захисник з Селидового Юрій Крохмаль загинув на війні

21:03

"Шахтар" достроково став чемпіоном України

20:44

Зеленський: вкрай складна ситуація на Покровському напрямку Донеччини

20:18

З початку доби армія рф 108 разів атакувала позиції Сил оборони

19:56

Рятувальники ДСНС на Донеччині допомагають з підвозом води населенню

19:37

Україна не готова до переговорів з рф, — Нуланд

18:59

США схвалили терміновий продаж Україні трьох установок HIMARS

18:34

На війні загинув захисник з Попасної Михайло Панков

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: