UA
RU UA
24 Жовтня 2023, 18:23
1633
"Спільнота Відновлення": як простір "Little Mariupol" запустив свою роботу в Дніпрі
Репортаж

"Спільнота Відновлення": як простір "Little Mariupol" запустив свою роботу в Дніпрі

“Тут б’ється велике серце маленького Маріуполя” — так написано в одному із постів в Інстаграмі резиденції “Little Mariupol”. Цей простір відкрився у Дніпрі після початку повномасштабного вторгнення як пункт допомоги переселенцям. Сьогодні в місті функціонують вже чотири точки, в планах резиденції масштабування як в Дніпрі, так і в інших містах України. Сьогодні простір “Little Mariupol” — амбасадор “Спільноти Відновлення” та лауреат відзнаки “Незламні зі сходу”. Про його створення, цілі та плани Східний Варіант поговорив із засновником простору Кирилом Долімбаєвим.

“Спільнота Відновлення” — засноване Східним Варіантом ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до Спільноти відновлення та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

Прокинулись від вибухів

З початку російсько-української війни у 2014 році маріуполець Кирило Долімбаєв займався волонтерством для військових. Разом з іншими волонтерами закуповував амуніцію, ліки та продукти для українських захисників. 

Разом з Православною церквою України Донецької єпархії створював різні проєкти в Маріуполі. Наприклад, розписали Петриківським розписом споруду храму святого Петра Могили й собору Успіння пресвятої Богородиці Православної Церкви України. Про це раніше писав Східний Варіант. Цей розпис увійшов у Книгу рекордів України. 

Також Кирило Долімбаєв долучився до створення школи бандури та українського живопису та відкриття безплатної українськомовної громадської бібліотеки в місті, в якій було понад 7 тисяч книжок.

Little Mariupol в Дніпрі
Кирило Долімбаєв з відзнакою "Незламні зі сходу", фото: Східний Варіант

Після початку повномасштабного вторгнення Маріуполь зазнав значних руйнацій. Бібліотека теж  підпала під них. Кирило розповідає, що вона згоріла разом із всім книжковим фондом. 

Волонтер згадує, що 24 лютого 2022 року був у Маріуполі й повномасштабне вторгнення зустрів в місті.

Little Mariupol в Дніпрі
Фото: Східний Варіант

“Того ж дня ми зібралися разом із капеланами Православної церкви України та почали думати, що будемо робити. Ми не зачиняли храм і почали збирати там харчі. Розуміли, що люди можуть прийти сюди. Вже 20 років цей храм щодня годував нужденних і люди знали, куди йти при потребі”, — розповідає Кирило Долімбаєв.

Little Mariupol в Дніпрі
Фото: Східний Варіант

Чоловік виїхав з міста Марії 26 лютого. Його попередили, що росіяни розшукують активістів Маріуполя і він евакуювався разом із родиною. Дружину, сина та двох собак довіз до українського кордону, вони рушили до Німеччини. А сам повернувся у Дніпро, щоб допомагати людям.

Створити маленький Маріуполь у Дніпрі

Разом із маріупольськими капеланами Кирило започаткував перший гуманітарний хаб у Дніпрі. Кирило згадує, що у 2022 році хаб обслуговував близько дві з половиною тисячі людей на день. 

З часом Кирило задумався над тим, щоб надавати переселенцям послуги з реабілітації, а для цього потрібне було окреме приміщення. В хабі надавати такі послуги не було можливо, тому чоловік своїми силами винайняв приміщення за адресою вул. Гагаріна, 127 на правому березі Дніпра.

Little Mariupol в Дніпрі
Фото: Східний Варіант

Так створився простір “Little Mariupol”. Кирило розповідає, що в ньому почали проводити різні події для переселенців.

“Там ми відродили безплатну громадську бібліотеку. Зараз в ній три з половиною тисячі книжок. Кожен може взяти почитати книжку без лишньої бюрократії, потрібен тільки номер телефону людини”, — каже Кирило Долімбаєв.

Little Mariupol в Дніпрі
Фото: Східний Варіант

Наразі в Дніпрі є чотири точки резиденції “Little Mariupol”. Там проводяться різні майстер-класи, функціонує клуб української мови.

Little Mariupol в Дніпрі
Фото: Східний Варіант

“Ми просуваємо саме українську культуру та українську спадщину: є майстер-класи з мотанкарства, писанкарства, витинанки”, —  розповідає чоловік.

Little Mariupol в Дніпрі
Фото: Східний Варіант

Усі події, які проходять в резиденції, є безплатними. Протягом 2022 року в “Little Mariupol” працював психолог, сьогодні тут можна отримати юридичну консультацію. Раніше переселенцям із тваринами надавали допомогу. Їх забезпечували кормом для тварин, також був готель для домашніх улюбленців, де можна було залишити тварину на деякий час, поки власники займались пошуком житла. Також в резиденції працювали лікарі: дантисти та гінекологи. Свої послуги вони надавали зі знижкою або безплатно. 

Здійснити мрію дитини зі сходу

У резиденції “Little Mariupol” є ініціатива, яка здійснює мрії дітей, які постраждали від війни. Запити від малечі Кирило отримує через соціальні мережі. Допомогти здійснити мрію дитини зі сходу можна задонативши на ініціативу. Зробити це можна через мобільний банкінг або фізично в просторі “Little Mariupol”.

Little Mariupol в Дніпрі
Фото: Східний Варіант

Кирило розповідає, що в дітей різні побажання. Була дівчинка, яка попросила хом’яка. Обов’язковою умовою було те, що тваринка має бути жіночої статі. Чоловік каже, що тоді шукали хом’яка по всьому місту. Дехто просив велосипед, дехто — гойдалку.

Бувало людина приходила в простір і питала, які є актуальні мрії, щоб їх здійснити. Тоді доброчинці купували все потрібне дітям і здійснювали їхні мрії, залишаючись анонімними.  

Бізнесова складова резиденції

Після відкриття громадського простору до нього почали докручувати бізнес. Тобто в резиденціях “Little Mariupol” працюють кав’ярні та заклади, де можна поїсти. На деяких точках в просторі представленні товари українських локальних виробників, які можна придбати.

Little Mariupol в Дніпрі
Фото: Східний Варіант

“Будь-яка волонтерська ініціатива не може працювати без фінансування. А гроші нам потрібні були “на вчора”, гранти очікувати довго. Тому ми докручували й докручуємо зараз до кожної ініціативи бізнесову складову. Тим підтримуємо малий та середній бізнес, який виїхав з окупованих територій”, — пояснює Кирило Долімбаєв.

Little Mariupol в Дніпрі
Фото: Східний Варіант

У резиденції “Little Mariupol” представленні як релоковані бізнеси, так і локальні. Тут можна з ними ознайомитись і придбати собі щось, що припало до душі. В резиденції працює 22 працівники, майже всі — переселенці з різних міст сходу України. 

У Дніпрі резиденція розташована за адресами: пр. Гагаріна, 127; пр. О.Поля, 106; вул. О.Гончара, 15/17; пр. Д.Яворницького, 90.

Little Mariupol в Дніпрі
Фото: Східний Варіант

За діяльністю простору можна слідкувати через його соцмережі.

Вільний простір “Little Mariupol” став амбасадором “Спільноти Відновлення” та лауреатом відзнаки “Незламні зі сходу”!

Little Mariupol в Дніпрі
Фото: Східний Варіант

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
10 Травня П’ятниця
17:26

Україна та Бельгія почали переговори про безпекову угоду

16:56

Ексклюзив На Донеччині аграрії планують засіяти 337 тис. гектарів земель

16:34

В Україні готують нові військові бригади, частину з них розгорнуть для захисту Києва, — генерал Павлюк

16:14

До 20 тис. увʼязнених можна мобілізувати до лав ЗСУ, — Малюська

15:58

Евакуація Місія Проліска допомагає в евакуації жителям Донеччини

15:49

Противник намагатиметься захопити Часів Яр, поки має "вікно можливостей", — командир "Ахіллеса" Федоренко

15:46

Досьє Анастасія Прокопенко: досьє громадської діячки, активістки з Донеччини

Анастасія Прокопенко: досьє громадської діячки, активістки з Донеччини
15:45

Школярі Селидівської громади отримали ноутбуки від благодійників (фото)

15:25

У Лимані та Ямполі на Донеччині знов горіли ліси і лісові підстилки (фото)

15:23

Штурми Красногорівки та Серебрянського лісу: в ОСУВ "Хортиця" повідомили про ситуацію

14:57

Мінреінтеграції планує забезпечити гарантії по безоплатному житлу для ВПО на період дії воєнного стану

14:45

У Торецьку під час ліквідації наслідків обстрілу надзвичайники врятували жінку

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: