Ковбаса з окупації: навіщо росіянам продукти ОРДО

Окупований Донбас тепер «годує» росіян ковбасою. Перші поставки з непідконтрольного Єнакієвого вирушили до магазинів Ростовської області. Цю подію бойовики подають як історичну — політична перемога «незалежних республік». Яка ситуація насправді і як відреагували в ОРДО та РФ — розбирався «Східний варіант».

11 січня — дата, яку терористи угруповання «ДНР» можуть зробити «святом» невизнаної «республіки». Саме цього дня бойовики експортували до РФ першу партію ковбаси місцевого виробництва. 

«Першопрохідцем стало ТОВ “Єнакіївський м'ясокомбінат”. Як повідомили на підприємстві, експортовано 1,5 тонни сиров'ялених ковбасних виробів вітчизняного виробництва», — йдеться у повідомленні так званого «міністерства агропромислової політики та продовольства ДНР».

Фото із соцмереж

Перша партія надійшла на продаж до Ростовської області. Таким чином почалася реалізація указу Володимира Путіна «Про надання гуманітарної підтримки населенню окремих районів Донецької та Луганської областей України», підписаного в листопаді 2021 року.

Згідно з документом, РФ «до політичного врегулювання ситуації» визнає видані в самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» сертифікати про походження товарів, що дозволяє продавати їх нарівні з російськими, а також допускає їх до держзакупівель та скасовує експортні та імпортні квоти для товарів.

Докладніше «Східний варіант» розібрався у матеріалі Донецькі товари в Росії: навіщо це Кремлю.

Зроблено в “ДНР”

Пропагандистські ЗМІ, підконтрольні бойовикам, подають новини про постачання ковбас під соусом перемоги. З усіх телеекранів в ОРДО навіюють гордість за власну продукцію, «визнану у великій Росії». Нібито настав кінець економічної блокади, наближається розквіт промисловості невизнаної «республіки», а інвестори вже стають у чергу. 

Тільки ось 1,5 тонни це стандартна вантажопідйомність першого втілення ГАЗель-3302 чи навіть менше половини ГАЗель NEXT. Простіше кажучи, п'ять заповнених багажників автомобілів Daewoo Lanos. Та й продаватимуть ковбасу лише в одній торговій мережі Ростовської області. Тобто досить скромна подія показана епохально. 

Фото із соцмереж

Далі бойовики обіцяють постачання до окупованого Криму. У листопаді ватажок угруповання «ДНР» Денис Пушилін заявляв, що між виробниками «ДНР» та Кримом вже укладено договори на реалізацію кондитерських та ковбасних виробів, а також на постачання пшеничного борошна.

Самопроголошений голова окупаційної адміністрації Криму Сергій Аксьонов повідомив, що на прилавки кримських магазинів може надходити до 80% продукції, виготовленої в ОРДО. Розширення асортименту обіцяють найближчим часом.

Ковбаса з «розіп'ятих хлопчиків»

Російський журналіст та публіцист Олександр Невзоров досить саркастично відреагував на рішення про постачання з «ДНР». На своїй сторінці в Інстаграм він нагадав один із популярних фейків про «розіп'ятого хлопчика». 

«Зрозуміло, що підвали “ДНР” не гумові, треба звільнятися від їхнього вмісту. У разі виявлення в ковбасі годинників, зубів, кілець та сережок їх необхідно буде повернути до головного офісу “Руської весни” в Донецьку», — йдеться у публікації. 

Пост зібрав понад три тисячі лайків за годину та чимало дотепних коментарів: 

Донецькі пропагандисти досить бурхливо відреагували на публікацію Невзорова. Відразу створили сюжет-відповідь: показали гнівні коментарі місцевих жителів та розхвалили ковбасне виробництво. 

Самого публіциста назвали маразматиком і навіть записали у скайпі одного зі своїх наставників: журналістку кремлівського телеканалу «Росія 24». 

Якщо на місцевому телебаченні показують хвалебні оди єнакіївській ковбасі, то в соціальних мережах місцеві жителі висловлюють зовсім іншу думку: 

Не знаємо як щодо «розіп'ятих хлопчиків», але сторонні предмети знайти точно можна. 

Самі донеччани продукцію «Єнакіївського м'ясокомбінату» не шанують. У соціальних мережах публікують такі відгуки:

Сумнівною якістю відрізняється і продукт для тварин:

Цікаво, що на етикетці у 2021 році виробник вказаний «м. Єнакієве, Україна». Варто зазначити, що на всій продукції окупованих територій вказується лише область — Донецька. Ні «Україна», ні так звана «республіка». Тільки область, місто та номер телефону.

А де взяли м'ясо?

Судячи зі скріншотів, опублікованих вище, це питання ставлять собі як жителі РФ, так і ОРДО. У сюжетах телеканалів так званої «ДНР» продукт місцевого виробництва називають «ковбасою здорової людини». Нібито не зіпсований хімією. Там же йдеться про постачання на м'ясокомбінати туш із місцевих ферм. 

Тільки ось чим харчуються корови, яких пускають на ковбасу? Травою біля радіоактивної шахти «Юнком», запиваючи шахтними водами? Такий собі «екопродукт».

Не зовсім зрозуміло, скільки в ОРДО підприємств, що виготовляють ковбасні вироби. Бойовики наводять різні цифри: спочатку понад 20, потім 13. Скільки їх насправді? На ділі дізнатися практично неможливо.

На місцевому телебаченні крутяться рекламні ролики кількох фірм. Зірка екранів вже відомий нам «Єнакіївський м'ясокомбінат», також ковбаса з Горлівки «Щедрий кум».

Горлівському м'ясокомбінату присвячено не один сюжет за останній рік. Пропагандисти розповідають про радянські ГОСТи та повністю натуральний склад. За їхніми словами, використовується яловичина та нежирна свинина, а спеції постачають із РФ. 

«Практично вся продукція пройшла перевірку у лабораторіях ДП “Донецькстандартметрологія” та має сертифікат відповідності “Стандарт Донбасу”», — розповідають у так званому «мінпромторзі».  

«Горлівський м'ясокомбінат» запустили у 2017 році після так званої «націоналізації». До початку бойових дій він входив до п'ятірки найбільших виробників ковбасних виробів України. Одна з найвідоміших торгових марок — «Щирий кум». 

З окупацією назву русифікували, а ось логотип на робочій уніформі тепер «замилюють», що видно завдяки невмілому монтажу працівників місцевого телеканалу. Мабуть, на друк нового спецодягу грошей немає.

Чи користуватиметься продукція з так званої «ДНР» попитом у Росії, покаже час. А ось споживачам з ОРДО варто бути обережнішими: макіївська ковбаса на прилавки надходить просто «з майбутнього». Щоб залишатися в магазинах довше, годяться усі методи. 

Последние новости

  • Суспільство

Ірина Болткова: досьє начальниці Міловської селищної військової адміністрації Старобільського району

Болткова Ірина Іванівна — родом з Сєвєродонецька, за освітою економіст. Тривалий час працювала у приватному… Read More

3 години назад
  • Війна з РФ

"Від мене вже смердить через багно на вулиці": як донеччани вже десять років живуть в окупації

Мешканці Донецька обурені: виконання обіцянок росіян про «покращення життя» вони вже не очікують. Проте виживати… Read More

4 години назад
  • Суспільство

"Віджим квартири за несплату комунальних". Як росіяни привласнюють житло українців в окупації на сході України

На тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей розпочалася нова хвиля “націоналізації” житла українців. Так… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Східний Варіант запускає нову відеопрограму "Варіанти"

«Варіанти» — нова YouTube-програма Східного Варіанта, де ми розбиратимемо фейки, боротимемося з дезінформацією й відновлюватимемо… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Суперлюди України. Як на Львівщині протезують та реабілітують українських ветеранів

14 квітня минув рік із відкриття центру «Superhumans». У ньому безплатно надають послуги з протезування,… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Перша масова громадська організація Донеччини: історія Донецького Товариства української мови ім. Т. Шевченка

Ще за півтора року до настання української незалежності в Донецьку запрацювала організація, члени якої виступали… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.