UA
RU UA
25 Травня 2024, 18:49
12561
Як працює "єВідновлення" на Донеччині? Приклад зі Слов'янська
Кейс

Як працює "єВідновлення" на Донеччині? Приклад зі Слов'янська

Уже понад рік в Україні працює державна програма «єВідновлення», за якою мешканці, житло яких було пошкоджене чи зруйноване через бойові дії, можуть отримати компенсацію. Мешканець Словʼянська Максим Литвинов, квартира якого постраждала від російського обстрілу, розповів Східному Варіанту про свої враження від програми.

Майже за рік роботи програми, мешканці Донеччини отримали компенсацію за зруйноване житло на загальну суму 753,5 мільйони гривень. З 945 заяв, отриманих від мешканців області, 460 людей отримали житлові сертифікати. Більшість із них, а саме 252 людини — мешканці Святогірської громади.. 

На отримання фінансової допомоги для відновлення пошкодженого житла було подано 7348 заяв. З них 4200 заявників уже отримали допомогу на загальну суму 309 млн грн. Про це повідомив начальник Донецької ОВА Вадим Філашкін. 

Східний Варіант дізнався, як це працює на практиці.

Як працює «єВідновлення» у прифронтовому місті

До повномасштабного вторгнення Максим Литвинов із родиною проживав у Словʼянську в районі Будмашу. У березні 2022 року вони виїхали до Дніпра через високу небезпеку та постійні обстріли. Як виявилося, не даремно. У квітні ворожий снаряд влучив у кут їхнього багатоквартирного будинку. У квартирі Максима вилетіли вікна, пошкодило балкон, побило стіни та відкоси.

єВідновлення Слов’янськ
Побита квартира Максима. Фото надане Максимом Литвиновим

Максим подав заяву на пошкоджене майно через додаток «Дія» влітку 2022 року. Рік вона залишалася неактивною. Після того, як у травні 2023 року офіційно запустили програму «єВідновлення», справа пішла швидше. Деякий час ніхто з ним не зв’язувався. Коли Максим спитав, чому, то отримав відповідь, що його житла немає в Державному реєстрі нерухомого майна, тому Максиму довелося змінювати технічний паспорт квартири, щоб додати її до реєстру. На оформлення паспорта пішли власні кошти.

Після отримання нового технічного паспорта, квартиру Максима додали до Державного реєстру. Через тиждень із ним зв’язалися представники місцевої комісії «єВідновлення» та повідомили, що готові приїхати та оцінити пошкодження.

«Приблизно через тиждень до мене приїхало три людини. Зробили фотографії, зафіксували пошкодження, які були видно візуально. Ми впоралися з ними десь за годину. Через якийсь час мені надіслали кошторис пошкоджень. І спитали, чи погоджуюся я на нього. Я, звичайно, погодився», — розповідає Максим Литвинов.

єВідновлення Слов’янськ
Пошкоджені вікна. Фото надане Максимом Литвиновим

Для отримання коштів Максим оформив картку «єВідновлення» в одному з українських банків. На цей рахунок приблизно через місяць прийшли кошти для відновлення його квартири. За результатами комісії, пошкодження квартири були оцінені у 22–23 тисячі гривень. Саме стільки Максим і отримав на картку «єВідновлення».

Проте, під час ремонтних робіт, були виявлені неприємні сюрпризи. Коли майстри замірювали вікна, виявилося, що пошкоджені ще й рами — на них були тріщини. Тому довелося міняти все вікно. Грошей із компенсації вистачило на заміну рам, склопакетів, а також на усунення дрібних пошкоджень квартири. Але через виявлені недоліки вже на стадії ремонту, за відділки відкосів Максиму доведеться заплатити з власної кишені. Та цю справу він поки що відклав на майбутнє. Усе ж таки місто знаходиться неподалік лінії фронту. І для такого ремонту можна почекати кращих часів.

«Проблем із програмою не було. Оформлення було легким і швидким: як заяви через «Дію», так і банківської карти «єВідновлення». Єдине, поки що не зрозуміло, як закривати цю справу. Досі точно не сказали, чи приїдуть до мене дивитися результати, чи ні. Але сказали зберігати чеки. Через «Дію» я подав заяву про результат свого ремонту, додав туди фотографії та чеки за пророблену роботу. Після цього зі мною ніхто не звʼязувався», — каже Максим.

єВідновлення Слов’янськ
Нові вікна у квартирі Максима. Фото надане Максимом Литвиновим

Максим залишився задоволений програмою «єВідновлення». Єдине, що він рекомендував би на майбутнє, — збільшувати суму компенсації для заявників, якщо під час ремонту були виявлені додаткові пошкодження.

Як скористатися програмою «єВідновлення»?

У рамках «єВідновлення» можна отримати допомогу за пошкоджене житло (яке зазнало руйнувань, але підлягає ремонту), або за зруйноване житло (повністю знищене, не підлягає відновленню).

єВідновлення Слов’янськ
Фото: Міністерство цифрової трансформації України

Компенсацію можна отримати якщо житло:

📌 зруйновано після 24 лютого 2022 року.

📌 розміщено на території, яка не була окупована до 24 лютого 2022 року.

📌не підлягає відновленню.

Що потрібно зробити:

  • Подати повідомлення про зруйноване майно в застосунку «Дія».
  • Подати заяву про виплати за зруйноване майно в застосунку.
  • Дочекатися сертифіката.
  • Подати заявку в «Дії» на бронювання коштів за сертифікатом та отримати підтвердження бронювання.
  • Укласти угоду в нотаріуса. Перед купівлею нового житла необхідно відмовитися від прав на зруйноване житло. Після цього можна укладати договір купівлі-продажу. Заброньовані кошти надійдуть на рахунок продавця майна.

Сертифікат діє протягом 5 років із моменту отримання. За допомогою нього можна придбати житло на первинному чи вторинному ринку, а також інвестувати кошти в об’єкт на етапі будівництва. Гроші можна витратити як на придбання, так і на побудову нового житла.

Якщо житло пошкоджене, але підлягає відновленню, то можна отримати грошову компенсацію для його відбудови. Таку компенсацію можуть отримати власники квартир, приватних будинків, кімнат чи інших житлових приміщень. Кошти можна витратити на придбання будівельних матеріалів або замовлення ремонтних послуг.

єВідновлення Слов’янськ
Фото: Міністерство цифрової трансформації України

Що потрібно зробити для отримання компенсації:

  • Подати заяву на послугу пошкодженого майна в застосунку «Дія».
  • Відкрити рахунок «єВідновлення» в банку.
  • Подати заяву на виплати в «Дії».
  • Дозволити огляд майна для встановлення суми компенсації комісією місцевої влади.
  • Дочекатися рішення в Реєстр пошкодженого та зруйнованого майна.
  • Отримати гроші на картку «єВідновлення».
  • Подати звіт про використані кошти.

Додатково за консультацією можна звернутися за номером Урядової “гарячої лінії” 15–45 та на сайті Міністерства відновлення.

***

Цей матеріал виданий завдяки програмі “Український фонд швидкого реагування”, що втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю громадської організації «Східний Варіант» і не обов’язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
06 Червня Четвер
22:58

За 5 місяців на підприємствах Донецької області сталося 324 нещасних випадки

22:47

Жителі Луганщини знову візьмуть участь у щорічному забігу "Шаную воїнів, біжу за Героїв України"

22:21

Франція постачатиме в Україну винищувачі Mirage 2000-5, — Макрон

21:57

У "Смарагдовому місті" на Хмельниччині розпочався літній відпочинок для понад 150 дітей з Донеччини (фото)

21:27

У Черкасах і Новомосковську переселенці з Луганщини отримали 340 продуктових наборів (фото)

20:57

На Донеччині рятувальники доправили до лікарні двох поранених унаслідок російського обстрілу Північного (відео)

20:17

Сьогодні на фронті вже відбулося 69 російських атак: ворог б'є авіацією та атакує одразу на кількох напрямках

19:57

Жителям Луганщини вже перерахували понад 270 мільйонів гривень червневих пенсійних виплат

19:31

У Покровській громаді створили добровільну пожежно-рятувальну команду (фото)

18:59

Обійняли керівні посади в навчальних закладах у так званій "днр": п'ятьом освітянкам повідомили про підозру у колабораціонізмі

18:30

Надзвичайники розповіли про наслідки російських обстрілів Дробишевого та Нового (фото)

17:58

"Азовці" показали нічну ліквідацію ворожої піхоти під Кремінною (відео)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: