UA
RU UA
05 Березня 2024, 12:49
3128
Яна Літвінова: досьє начальниці Старобільської міської військової адміністрації
Досьє

Яна Літвінова: досьє начальниці Старобільської міської військової адміністрації

Літвінова Яна Миколаївна — керівниця Старобільської міської військової адміністрації Луганської області, координаторка центру підтримки «Моя Луганщина» у Львові. На керівній посаді у Старобільській громаді з 2017 року.

Східний Варіант зібрав основні факти про життя та діяльність Яни Літвінової. Деталі у матеріалі.

Освіта

Яна Літвінова народилася 21 січня 1987 року у Старобільську Луганської області. Закінчила загальноосвітню школу і продовжила навчання у Старобільському медичному училищі за спеціальністю «Фельдшер».

Згодом змінила напрямок освіти та закінчила «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», спеціаліст з соціальної педагогіки.

У 2013 році здобула освіту магістра у «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» за спеціальністю  «Керівник підприємства, установи та організації».

Яна Літвінова Старобільськ
Фото особистої сторінки Яни Літвінової у Facebook

Через шість років отримала другу вищу освіту у «Харківському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України» за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування».

Крім цього Яна Літвінова навчалась в Академії лідерства Ради Європи для керівництва органами місцевого самоврядування. У 2019 була учасницею Програми обмінів центру лідерства «Відкритий світ».

Трудова діяльність

У 2015 році Яна Літвінова пішла у політику і стала депутаткою Старобільської міської ради сьомого скликання. З 2016 була секретарем Старобільської міської ради.

«Коли була кандидаткою у депутати, роздруковувала на принтері листівки формату А4, де була моя фотокартка, виходила на свою дільницю і через паркан казала якійсь бабусі: «Добрий день, я хочу бути у вас депутатом, давайте знайомитись!» І люди на той час сприйняли це дуже гарно і мене обрали депутаткою місцевої ради», — пригадує Яна Літвінова.

Яна Літвінова Старобільськ
Фото особистої сторінки Яни Літвінової у Facebook

На початку 2016 року сталася трагічна подія з тодішнім мером Старобільська Володимиром Живаго — він загинув від тілесних ушкоджень голови. Про це того часу повідомили у Національній поліції Луганської області. 

Згодом відбулися позачергові вибори мера Старобільська. За результатами голосування новим міським головою Старобільська стала Яна Літвінова, яка балотувалася як безпартійний кандидат.

На новій посаді Яна Літвінова почала займатись розвитком громади та набирала дедалі більший досвід керівництва. За час її роботи був прийнятий новий статут Старобільська, план розвитку міста, економічного та комунікаційного розвитку громади у соціальній та медичній сферах. 

Як очільниця громади Яна Літвінова мала плани, працювала над розвитком своєї громади та відкрито розповідала про результати. Всі процеси роботи відображалися на офіційній сторінці Старобільської громади у соціальних мережах, аби містяни могли спостерігати за діями депутатів. Прозорість в роботі — це один з пріоритетів для Яни Літвінової.

У 2020 вона була переобрана на другий термін  на посаду міської голови Старобільська Луганської області. Брала участь у виборах як самовисуванка.

Після повномасштабного вторгнення

У березні 2022 росіяни захопили Старобільськ, попри спротив та протести містян. Очільниця Старобільської громади ще місяць пробула в окупації та продовжувала забезпечувати життєдіяльність свого міста. 

Для себе я вирішила — залишаюся. Спочатку зроблю максимум, щоб убезпечити людей, а далі — буде видно. Так я тоді розмірковувала. Після зборів голів, я провела нараду зі своїм колективом, ми визначилися з евакуаційними заходами. Але ніхто не міг знати масштабів цього вторгнення. Ми також створили групу у месенджері для керівників громад, щоб комунікувати. І вже там слідкували за пересуванням окупантів по області”, — пригадує Яна Літвінова.

Яна Літвінова Старобільськ
Фото особистої сторінки Яни Літвінової у Facebook

На початку березня очільниця Старобільська виходила на зв'язок до містян. Вона записувала відеозвернення і розповідала про загальну ситуацію у місті. Згодом Яна Літвінова почала отримувати погрози телефоном:

«Вивішуйте білий прапор, інакше — місто буде розбомблене. Такі пропозиції мені надходили телефоном від невідомих мені людей. Тиснули на мене, говорили про те, що я підставляю людей. Лунали пропозиції сідати «за стіл перемовин» і від місцевих».

Однак відповідь Яни Літвінової була однозначною і непохитною. Вона не мала намірів домовлятись з окупаційною владою і поставила свої умови, що на зустріч піде лише з громадою. Містяни підтримали свою керівницю діями та вийшли на черговий мітинг.

Яна Літвінова Старобільськ
Старобільчани вийшли на мітинг, 2022 рік, фото із соціальних мереж

Очільниця Старобільської громади пережила кілька допитів окупантів. Після чергової такої “зустрічі” почалися погрози щодо її дочки, тож Яна Літвінова зрозуміла, що залишатися стає дедалі небезпечніше. Вона наважилася їхати з міста. 

“Це було спонтанно. Я була у спортивному костюмі, не нафарбована. Я молилася і просила благословення на вдалу дорогу. Ми з донькою домовилися, що все мало виглядати так, наче ми їхали у справах, якщо раптом повернуть”, — пригадує вона.

Яна Літвінова Старобільськ
Фото особистої сторінки Яни Літвінової у Facebook

Спочатку дорога була до Дніпра, згодом вдалося виїхати до Львова. Яна Літвінова поділилась тодішніми відчуттями:

«Я дуже переживала за доньку. Мені певний час, після того, як ми виїхали, снилася та людина в балаклаві, її очі. Він доганяв уві сні мене і мою дитину. Я не могла здихатися тих кошмарів. Це мене підломлювало».

У Львові голова Старобільської міської адміністрації продовжила дистанційно виконувати свою роботу та стала координаторкою штабу «Луганщина моя», який спрямований на підтримку вимушених переселенців з Луганщини.

На посаді керівниці Старобільської МВА

У вересні 2023 року за розпорядженням Президента України Яна Літвінова призначена начальником Старобільської міської військової адміністрації Старобільського району Луганської області.

Нині виконує свої посадові обов'язки віддалено та як керівниця Старобільської військової адміністрації підтримує роботу Гуманітарного штабу Луганської ОВА у Львові.

У хабі ми надаємо послуги мешканцям з усіх громад Луганщини. Якби ми допомагати тільки мешканцям Старобільської громади, ми б не змогли охопити повністю всіх наших людей”, — пояснює начальниця Старобільської МВА Східному Варіанту.

За словами Яни Літвінової із самого початку вдалося налагодити видачу гуманітарної допомоги. Вже згодом додалися інші послуги для ВПО, аби допомогти їм вирішувати юридичні та соціальні питання.

Яна Літвінова Старобільськ
Яна Літвінова, Фото Східний Варіант

«Зараз при Старобільській МВА розроблена програма підтримки учасників бойових дій та військовослужбовців. З цього приводу до нас теж багато людей звертаються, у тому числі працюють представники соціального захисту населення. Тобто намагаємося якомога більше надавати консультацій та послуг, а також є ще та робота, яка стосується безпосередньо міської військової адміністрації з урахуванням того, що наша територія тимчасово окупована», — пояснила Східному Варіанту керівниця Старобільської МВА.

Сім'я

Яна Літвінова самостійно виховує дочку Мілану. 

Мілана дуже творча людина, і вона, як і будь-який підліток, ще у стадії визначення своєї життєвої позиції,ділиться очільниця Старобільської громади, — У мене такий стиль виховання, що моя донька повинна бути моєю подружкою. І я її сприймаю такою, якою вона є”.

Соціальні мережі

Більше інформації про роботу Старобільської міської військової адміністрації можна знайти на Facebook сторінці. Крім цього Яна Літвінова веде свою особисту сторінку.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Історія

Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни

Історія

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

28 Квітня Неділя
11:59

Від російських обстрілів постраждали громади Покровщини, Краматорщини та Бахмутщини

11:55

У так званій "лнр" для проведення масових заходів потрібен дозвіл силовиків

11:20

На Донеччині двоє людей отримали поранення внаслідок російських обстрілів

10:59

Армія рф понад 60 разів обстріляла з артилерії та мінометів прифронтові населені пункти Луганщини

10:45

Сили оборони знешкодили ще 1 096 окупантів і 43 системи ворожої артилерії

10:25

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 35 атак російських загарбників

07:45

Історія Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни

Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни
27 Квітня Субота
23:13

Українцям нагадали, коли та як знятися з обліку ВПО 

22:25

Кубинські найманці вбили російського командира на Донеччині, — "Атеш"

22:20

Історія Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн
22:02

На ТОТ Донеччини за добу сталося 22 пожежі

21:45

Російські окупанти перевезли снаряди й системи ППО в історичну частину Маріуполя, — Андрющенко

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: