UA
RU UA
27 Травня 2023, 15:10
5424
Інга Павлій Тимченко Микола
Гуманітарні хаби Луганщини: як працюють та як отримати допомогу
Репортаж

Гуманітарні хаби Луганщини: як працюють та як отримати допомогу

З минулого року хаби Луганської ОВА розпочали свою роботу у різних куточках країни, щоб допомагати вимушеним переселенцям зі свого регіону речами першої потреби. Східний Варіант побував у одному з таких штабів у Києві та дізнався, яка саме допомога тут надається

Екскурсію хабом по вулиці Мала Житомирська, 16/3  журналістам провів його керівник Віталій Коваленко. Ще минулого року пан Віталій отримав завдання від начальника Гірської військової адміністрації, а саме вона опікується даним штабом, знайти відповідне приміщення для надання допомоги жителям Луганщини. На цьому місці вдалось запрацювати з 1 серпня 2022 року.

Гуманітарні хаби Луганщини
Фото: Східний Варіант

Головна мета – підтримка мешканців Луганщини  

Усі гуманітарні штаби працюють під керівництвом Луганської облдержадміністрації, розповідає Віталій Коваленко. Але створені вони були певною військовою або військово-цивільною адміністрацією. Та жителі Луганщини можуть отримати допомогу у будь-якому хабі, не зважаючи на приналежність до громади.

Гуманітарні хаби Луганщини
Фото: Східний Варіант

Станом на сьогодні такі центри працюють майже у кожному обласному центрі України. Мапу їхнього розташування разом з адресами та контактними номери можна побачити на сайті Луганської ОВА.

Гуманітарні хаби Луганщини
Фото: Східний Варіант

У кожному хабі за попереднім записом можна отримати гуманітарну допомогу у вигляді харчових продуктів та наборів гігієни. 

До харчового пакунка, який видається один раз на 30 днів для однієї родини, входять крупи, консерви, макарони, борошно, олія, цукор, чай та печиво. 

Гігієнічні набори більш об’ємні, тому видаються один раз на три місяці. У такому пакунку можна знайти порошок для прання, засоби для прибирання та миття посуду, шампуні, зубні щітки та пасти, гігієнічні прокладки, туалетний папір, дезінфікуючі засоби, маски для обличчя, мило, рушники, пластикове відро.

Гуманітарні хаби Луганщини
Віталій показує зміст гігієнічного пакунка. Фото: Східний Варіант
Гуманітарні хаби Луганщини
Гігієнічні набори. Фото: Східний Варіант

У київському хабі на Малій Житомирській за один день видають 100-200 наборів допомоги, але бувало таке, що видавали й більше.

“Рекорд був 260 видач за день, це були продуктові, плюс гігієна і непобутова допомога. У листопаді того року фонд “Право на захист” надавав нам матраци, подушки, постільну білизну. Ми все встигали комплектувати й видавати одночасно з іншою допомогою”, – розповідає Віталій Коваленко.

Гуманітарні хаби Луганщини
Віталій Коваленко. Фото: Східний Варіант

Віталій розповідає, що перед зимою хаб активно готувався до блекауту. Для цього були підготовлені три генератори, старлінк, обігрівачі, павербанки, ліхтарі, зарядна станція. Але на щастя, відключень за цією адресою майже ніколи не було.

***

У переселенки з  Сєвєродонецька Ірини сьогодні (26 травня – ред.) день народження, та у першій половині дня жінка завітала до хабу для отримання гігієнічного пакунка. Це вже її другий візит сюди. Окрім отримання допомоги,  Ірина зайняла чергу для оформлення фінансової допомоги від ООН. У цьому їй допоможуть експерти штабу.

“Виїхали родиною у квітні минулого року. Дізналась, що тут луганський хаб, зареєструвалася і мені подзвонили. А потім дізналась, що тут ще хімія та допомога від ООН. Тому прийшла ще раз. До цього отримувала теплу допомогу. Отримати допомогу можна швидко, дівчата працюють добре”, – розповідає Ірина.

Гуманітарні хаби Луганщини
Ірина та Тамара. Фото: Східний Варіант

На питання: “Чи хотіли б отримувати більше допомоги?”, Ірина відповідає: “Краще хай більше допомагають нашим захисникам”. Та у цілому, жінка роботою хабу задоволена. 

Пані Тамара сьогодні тут отримала продуктовий набір. Тамара та Ірина – однокласниці. Колись разом навчались в одній школі Сєвєродонецька, а зараз – разом отримують гуманітарну допомогу у Києві, вдалині від рідної домівки.

Гуманітарні хаби Луганщини
Фото: Східний Варіант

Психологічна, юридична, медична та інші види допомог 

У кожному хабі жителі Луганщини можуть отримати юридичну, психологічну та медичну допомогу.

“У нашому хабі юридичні послуги надаю я, тому що я якраз юрист, начальник відділу правового забезпечення і кадрової роботи Гірської військової адміністрації. Але якщо потрібно представити людину в органах держвлади або у суді, для цих випадків у нас укладений меморандум з благодійним фондом “Право на захист”, його адвокат приймає щосереди. Він береться за складні випадки й може представляти інтереси громадян”, – розповідає Віталій Коваленко.

Гуманітарні хаби Луганщини
Фото: Східний Варіант

Також щосереди у хабі за адресою Мала Житомирська приймає представник центру зайнятості, який консультує громадян з питань працевлаштування, перенавчання або отримання грантів на розвиток власної справи. Щочетверга сюди приїжджають психологи для дорослих та дітей, вони можуть проводити як індивідуальні консультації, так і групові, або проводити тренінги з психологічного розвантаження. Але, як каже пан Віталій, послуги психолога поки що не мають попиту, адже люди намагаються задовольнити в першу чергу свої базові потреби.

Гуманітарні хаби Луганщини
Фото: Східний Варіант

Двічі на місяць у хабі надають послуги представники Пенсійного фонду України. Вони консультують з питань отримання чи перерахунку пенсій.

“У нас залучено два лікарі з Луганської області. Один працює на волонтерських засадах, консультує громадян, це лікар загальної практики. А є лікар сімейної медицини, який може видати направлення кудись або електронний рецепт. Тобто, якщо людині потрібні базові медичні послуги, вона може за цим звернутися”, – каже Віталій Коваленко.

Гуманітарні хаби Луганщини
Фото: Східний Варіант

Додатково проводять тренінги з мінної безпеки. Керівник хабу пояснює: “Готуємо людей до деокупації, тому пояснюємо,  що при поверненні певний час територія області буде нести небезпеку”. 

Раз на місяць представники Червоного Хреста приїжджають, щоб розказати громадянам про головні правила поводження з незнайомими або підозрілими предметами.

Гуманітарні хаби Луганщини
Фото: Східний Варіант

На вході до хабу розміщується куточок “банку одягу”. Усі бажаючі можуть принести сюди свої непотрібні речі, які можуть згодитися іншим. 

Гуманітарні хаби Луганщини
Фото: Східний Варіант

Пан Віталій зазначає, що така робота не проходить без деяких труднощів. Дехто може бути невдоволений розміром пакунка, дехто – змістом допомоги. Але такі ситуації намагаються вирішувати на місці:

“Звичайно, у нас бувають затримки. Донори можуть довго розглядати наші запити. Це не від нас залежить. Коли затримки, люди цим невдоволені. Були й скарги. Але усе намагаємось вирішувати”.

Гуманітарні хаби Луганщини
Фото: Східний Варіант

***

Записатися на отримання гуманітарної допомоги жителі Луганської області можуть через спеціальну гугл-форму. Якщо немає доступу до мобільних телефонів або компʼютерів, то можна подзвонити на гарячий номер для усі хабів 0 800 332 475, де людину дистанційно запишуть на отримання допомоги у тому регіону, де вона знаходиться.

Щоб записатися на отримання спеціалізованих послуг, можна також скористатися номером гарячої лінії або просто прийти до хабу у той день, коли приймає спеціаліст. Варто зазначити, вище розповідалось про дати прийому саме у київському хабі на вулиці Мала Житомирська, в інших місцях графік може відрізатися. Тому рекомендуємо дзвонити на загальну гарячу лінію.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

5424
Інга Павлій Тимченко Микола
Поділитись:
Історія

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Вікно Відновлення

Громадські центри в Слов’янську та Покровську: як вони підтримують жителів Донеччини під час війни

27 Квітня Субота
23:13

Українцям нагадали, коли та як знятися з обліку ВПО 

22:25

Кубинські найманці вбили російського командира на Донеччині, — "Атеш"

22:20

Історія Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн
22:02

На ТОТ Донеччини за добу сталося 22 пожежі

21:45

Російські окупанти перевезли снаряди й системи ППО в історичну частину Маріуполя, — Андрющенко

21:18

Російські війська захопили Бердичі на Донеччині, — DeepState

20:56

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження російських військ

20:39

Україна потребує щонайменше сімох батарей Patriot, — Зеленський

20:12

Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного, — ОСУВ "Хортиця"

19:52

Через російський обстріл Красногорівки поранено жінку

19:11

У Генштабі ЗСУ повідомили про 71 бойове зіткнення з російськими окупантами

18:56

Зросійщення дітей: росіяни завезли своїх лекторів до шкіл на ТОТ, — Спротив

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: