UA
RU UA
24 Травня 2023, 16:23
2280
Інга Павлій Тимченко Микола
Творчий розвиток і психологічна підтримка: як Культурний хаб "Донеччина" працює у Києві
Репортаж

Творчий розвиток і психологічна підтримка: як Культурний хаб "Донеччина" працює у Києві

Цей громадський простір у столиці працює з листопада минулого року. Кожен тиждень тут проходять творчі та розважальні зустрічі, які об’єднують дітей та дорослих з Донеччини й інших регіонів країни. Східний Варіант побував у хабі та побачив усе на власні очі

Весела музика, яскраве кольорове світло і сміх дітлахів. Десь вдалині чутно дзвінкий гомін улюбленого персонажа. Ось він! Вже майже поруч! Хлопці та дівчата приготувалися та затамували подих. Ще мить і у залу заходить він – завжди веселий, цікавий та неординарний Капелюшник! З Країни Чудес він особисто завітав до Культурного хабу у Києві, щоб подарувати свято дітям та їхнім батькам.

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

Згодом до нього долучилася Червона Королева. У неї знову поганий настрій, вона хоче поцупити свято. Але Капелюшник разом дітлахами готові розвеселити Королеву та розтопити її зле серце. Тоді вона стане добрішою та долучиться до свята разом з ними.

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

Такі заходи – не рідкість у Культурному хабі “Донеччина”, розповідає його координаторка Раїса Малова. Майже кожного тижня тут з’являються казкові персонажі, які готові дарувати дітям незабутні емоції.

Безплатно відвідувати події у хабі можуть вимушені переселенці з усіх областей України. Окрім розважальної програми, тут проводять арттерапію, зустрічі з психологом, концерти, виставки тощо. Східний Варіант дізнався про все детальніше 

“Народились у Донецьку, виросли у Краматорську, а зараз – у Києві”

Світлана разом з двома маленькими синами – переселенці з Гостомеля. До Культурного хабу вони завітали вперше. Жінка каже, що дізналась про нього випадково із соціальних мереж:

“Вже встигли поспілкуватися з батьками, обговорити ці концерти. Вони кажуть, що їхні дітки із задоволенням сюди йдуть, завжди цікава програма. І я вирішила привести свої хлопчиків. Їм завжди подобаються такі заходи. І зараз бачу, що їм цікаво, і вони задоволені”.

Культурний хаб Донеччина
Світлана з Гостомеля. Фото: Східний Варіант

Для участі Світлана зареєструвалася  через соціальні мережі. 

А ось Світлана з Торецька вже вдруге приводить свого сина до Культурного хабу. Вперше прийшли сюди на Великдень, тоді була розважальна програма з мильними бульбашками та подарунками, що особливо сподобалось маленькому Дмитру. 

“Теж були герої, мультик показували. Дмитро ще маленький, але йому сподобалось. Ми ходимо з кумою, у неї хлопчик старше, він тут більш активний. А вдруге Дмитро вже сам підштовхнув мене, щоб ми сюди пішли. Бо тут розваги, герої, подарунки, а йому подобається”, – каже Світлана.  

Культурний хаб Донеччина
Світлана з Дмитриком. Фото: Східний Варіант

З Торецька родина виїхала у вересні минулого року, коли обстріли міста посилились. Зараз Світлана з Дмитром проживають у Києві та іноді відвідують Культурний хаб, щоб хлопчик отримав позитивні емоції.  

Координаторка Раїса каже, що головна мета хабу – це підтримка та об’єднання людей, які переїхали та покинули свої домівки:

“Щоб вони краще себе почували на новому місці. Щоб розуміли, що їх область, їх земля підтримує їх, бажає, щоб вони найкраще справлялись з різними негараздами, з якими стикаються переселенці. Головна мета – це підтримка, творчий розвиток дітей та особистості”.

Культурний хаб Донеччина
Раїса Малова. Фото: Східний Варіант

Дівчина зазначає, розважальні заходи у хабі проводять в першу чергу для того, щоб у дітей було дитинство, адже всі вони вже бачили жахи війни, а дехто взагалі не застав мирного часу.

“Хтось народився у Донецьку, виріс у Краматорську, а зараз – у Києві. Це тільки здається, що вони не переживають, а насправді їм складно. І ми намагаємось зробити усе, щоб їм було легше”, – каже Раїса Малова. 

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

Усі заходи – безплатні 

Культурний хаб “Донеччина” створений на базі Центру кіномистецтва та культури, який до повномасштабного вторгнення працював у Краматорську та займався організацією масштабних розважальних концертів. До 2014 року власники Центру працювали у Донецьку, але релокувалися після початку військової агресії росії та окупації міста.

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

Команда ухвалила рішення евакуюватися з Краматорська у лютому минулого року, коли місто майже кожен день зазнавало масованих обстрілів. Координаторка Раїса каже, спочатку виїхали на Закарпаття, де також вирішили проводити заходи для дітей та створювати патріотичні відеоролики.

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

Згодом за підтримки Донецької облдержадміністрації було засновано Культурний хаб “Донеччина”, який відкрили у Києві. Проєкт є повністю соціальним, усі заходи – безплатні для вимушених переселенців Донеччини та інших регіонів країни.

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

Заходи у хабі проходять не тільки для дітей, а й для дорослих. Розклад організатори публікують щосереди у Телеграм або Інстаграм. Серед основних активностей – арттерапія, розважальні програми, творчі майстер-класи, абетка анімаційного малювання, а також сімейні кінопокази.

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

Для проведення заходів вдається залучати культурних діячів з Донеччини. Наприклад, донецький художник Володимир Ликов проводить  абетку анімаційного малювання та вчить дітей створювати мультфільми. Раїса каже, хаб готовий підтримати жителів Донеччини та надавати приміщення для різних подій:

“Все, що стосується дітей, підтримки внутрішньопереміщених осіб, то ми відкриті до співпраці. Ми також зацікавлені у тому, щоб долучати більше людей та робити більше заходів, щоб було більше користі для діток”.

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант
Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

Окрім цього, на базі хабу свої заходи проводять територіальні громади Донеччини, представники благодійних фондів, Донецька облдержадміністрація. Тут виступав й оркестр Головного Управління Національної поліції України, нещодавно проводили виставку на честь спортсменів, які загинули через розвʼязану росією війну.

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

Культурний хаб “Донеччина” у ТЦ “Городок” має три локації. І зараз їх цілком вистачає для проведення заходів. Кожен та кожна можуть ознайомитись із розкладом та обрати для своєї дитини найцікавіший варіант.

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

Детальніше про заходи Культурного хабу можна дізнатись у соціальних мережах:

Телеграм

Інстаграм

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2280
Інга Павлій Тимченко Микола
Поділитись:
10 Травня П’ятниця
08:33

За 9 травня росіяни поранили 1 жителя Донеччини

08:17

ЗСУ ліквідували ще 980 окупантів

08:00

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 28 атак ворога, — Генштаб

09 Травня Четвер
23:28

Бійці "Маґури" за день знищили три танки, БМП-3 та МТ-ЛБ російських загарбників (відео)

23:08

Завтра у Полтаві переселенцям з Луганщини видаватимуть ліки та маски-респіратори

22:30

У жителя Костянтинівки вилучили гранати

21:58

"Рубіжанська панчішна мануфактура" за півтора року роботи у Львові відновилася на третину (фото)

21:50

Евакуація "Фенікс" і поліціянти евакуювали 9 жителів з двох сіл Покровського району (відео)

21:35

Письменниці з Луганщини призначили державну стипендію

20:59

На Донеччині та Луганщині вночі та вранці очікуються заморозки на поверхні ґрунту

20:43

У селищі Ярова на Лиманщині збереглись розписані автобусні зупинки (фото)

19:59

Поліціянти Луганщини доставили гуманітарну допомогу в прифронтову Макіївку (відео)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: