UA
RU UA
22 Травня 2024, 13:08
2599
"Життя стає лише складнішим з кожним днем". Як росіяни посилюють гуманітарну кризу на ТОТ сходу України
Що відбувається

"Життя стає лише складнішим з кожним днем". Як росіяни посилюють гуманітарну кризу на ТОТ сходу України

На тимчасово окупованих територіях сходу України погіршується гуманітарна ситуація. Дефіцит медикаментів, кілометрові черги до лікарів, захмарні ціни на продукти та проблеми з водопостачанням — така реальність життя під керівництвом окупаційної влади. Детальніше про те, що відбувається, розповість Східний Варіант далі у статті.

Окупанти посилюють гуманітарну кризу на тимчасово окупованих територіях. Спостерігаються проблеми з медициною, водопостачанням та регулюванням цін на продукти в магазинах. 

Місцеве населення б’є на сполох та просить загарбницьку владу звернути увагу на виклики, з якими їм доводиться зіштовхуватися щодня. 

“Роблять дурнів із людей, уже третій рік пішов, а ми все чекаємо дива, коли вода буде як раніше йти. Знущання, люди вже забули, що вода, світло і газ — це невіддільна частина нормального людського буття, це норма життя, яка кращою не стає”, обурюються мешканці Донеччини в місцевій спільноті.

Відсутність водопостачання

Окупанти не в змозі забезпечити ремонт критичної інфраструктури, через що тисячі людей на тимчасово захоплених територіях вимушені залишатися без регулярного водопостачання.

Так у квітні, понад 130 тисяч мешканців залишилися без води, внаслідок аварії на водогоні “Новосвітлівка” на території Луганської області, що перебуває під окупацією з 2014 року.

Повідомляється, що через аварію було припинено постачання води у 21 населеному пункті, зокрема в Довжанську (Свердловську), Ровеньках, а також у 19 населених пунктах “Краснодонського муніципального округу”

Цю інформацію оприлюднило так зване “Головне управління Міністерства надзвичайних ситуацій лнр” у своєму Телеграм-каналі.

гуманітарна криза на ТОТ
Скриншот з телеграм-каналу “"ГУ МНС росії по лнр"

На тимчасово окупованій частині Донеччини дефіцит водопостачання спостерігається в таких містах як Донецьк, Макіївка, Ясинувата, Горлівка, Єнакієве, Дебальцеве, Хрестівка (Кіровське), Жданівка, Шахтарськ, Чистякове (Торез), Сніжне. Про це повідомило окупаційне підприємство “Вода Донбасу”. 

Також в повідомленні йшлося про те, що для відновлення повноцінного водопостачання необхідно здійснити будівництво другого етапу водоводу “Річка Дон — канал Сіверський Донець — Донбас”, а пізніше відновити повноцінну роботу каналу “Сіверський Донець — Донбас”.

гуманітарна криза на ТОТ
Плавуча водозабірна станція в Ростовській області для перекачування води з Дону на окуповані росією території Донбасу. Фото: росмедіа

Місцевих мешканців така відповідь не влаштовує, адже в деяких селищах централізоване водопостачання і так відсутнє протягом декількох років. Вони стверджують, що життя стає лише складнішим з кожним днем. Пенсіонери змушені купувати воду для своїх потреб і для пиття.

“Це звернення — крик душі й межа терпіння цілого селища Старобешівського району, село Сонцеве. Більшу частину складають пенсіонери. Слава Богу війна відійшла від нас далеко, і давно в наших краях немає обстрілів. Але життя стає тільки складнішим із кожним днем. Повна відсутність води в селищі, хто вище живе по вулиці не бачить воду в крані 10 років, хто нижче — роки три, пенсіонери привізну купують воду для потреб і питну. Немає доріг, немає аптеки, немає ліхтарів. Немає навіть голови, один розікрав, після нього другий звільнився сам. Район не чує і спонсори тільки в Старобешево облагороджують. Інвесторам що паї тримають, відповідають, що не наші проблеми.  Хоча дуже багато безгоспних паїв засівають, і могли б виділити шляхом цього гроші на вирішення питання з водою. Звертатися нема кому по допомогу, бо навіть селищна рада залишилася без світла”, — емоційно ділиться донеччанин в місцевому чаті.

гуманітарна криза на ТОТ
Фото: Суспільне Донбас

За даними Центру національного спротиву, окупанти розбирають комунальну мережу захоплених міст на лом. Більшість водопроводів Донеччини не використовуються через нездатність росії забезпечити місцевих мешканців водою, тому загарбники ріжуть труби на лом для власного збагачення.

Без доступу до якісної медицини

Раніше Східний Варіант повідомляв, що багато медичних закладів на тимчасово захоплених територіях сходу України припинили свою роботу, а понад половина з них була перетворена на військові шпиталі. Решта змушені були закритися через відсутність кваліфікованого персоналу.

Окрім цього, для отримання кваліфікованої медичної допомоги ворог вимагає від цивільних оформлення російських документів.

Чи змінилося щось наразі?

Центр національного спротиву повідомляє, що через брак медиків на тимчасово окупованих територіях загарбники продовжують привозити медичні бригади з різних регіонів росії. 

Наприклад, лікарі з Якутії займаються лікуванням складних офтальмологічних захворювань на Донбасі, а спеціалісти з Карелії приїжджають на окуповані території України для практики.

Щоб виправити ситуацію із браком медичних працівників окупанти впроваджують програму «Земський лікар» і «Земський фельдшер». Вона передбачає високі зарплати та різні премії. Але і це не працює. Українські медики, які опинилися в окупації, в більшості відмовляються від колаборації з ворогом. Ось тому і доводиться привозити спеціалістів з найдальших куточків росії. І не тільки спеціалістів, а й інтернів агітують проходити практику на тимчасово окупованих територіях України”, пояснюють в Центрі національного спротиву (ЦНС).

гуманітарна криза на ТОТ
Фото: Ілюстративне / Укрінформ

Проте навіть за таких обставин перевага при наданні екстреної медичної допомоги дістається російським громадянам. Смертність серед цивільного населення значно зростає.

Проблема з викликом швидкої залишається майже на всій тимчасово окупованій частині Луганської області. Про це розповіли  у Луганській ОВА.

“На минулому тижні стало зле жінці з Ювілейного, який має власну підстанцію швидкої. Але автівка з медиками приїхала лише за три години, коли серце луганчанки зупинилося. Пояснили тим, що чергувала лише одна бригада”, повідомив очільник Луганської ОВА Артем Лисогор.

гуманітарна криза на ТОТ
Так виглядають швидкі в тимчасово окупованому Лисичанську. Фото: телеграм-канал “Трикутник”

Водночас навіть якщо карета швидкої приїжджає вчасно, це не означає, що людям можуть надати кваліфіковану допомогу. Мешканці тимчасово окупованого Алчевська скаржаться, що бригади швидкої допомоги не мають навіть елементарних жарознижуючих препаратів з собою.

гуманітарна криза на ТОТ
Фото: телеграм-канал “Сєвєродонецьк ЛХС 1934”

Схожа ситуація спостерігається і в Донецьку. Одній жінці після виклику швидкої допомоги довелося власноруч купувати всі необхідні ліки. За програмою так званого російського обов'язкового медичного страхування (ОМС) їй надали лише рукавички, бинти та зеленку.

гуманітарна криза на ТОТ
Скриншот із чату телеграм-каналу “Жизнь в днр”

Для того, щоб потрапити на прийом до лікаря літні люди, вагітні жінки, пацієнти з важкими травмами та хворобами змушені стояти у довгих чергах. Часто черги розтягуються на кілька кілометрів, і отримати талон на прийом не завжди вдається. 

“Просимо звернути увагу, адміністрації м. Харцизька, м. Донецьк. ЦМЛ м. Харцизьк черга в реєстратуру, люди стоять по дві години. Стоять літні люди, вагітні, люди з важкими травмами, хворобами. А також хамське ставлення медперсоналу. Створіть сприятливі умови для свого ж народу. Щоб потрапити до лікаря, потрібно вистояти п'ятикілометрову чергу, поки візьмеш талон, померти можна, і то не факт, що будуть талони. Зате в кабінетах у лікарів деяких порожнеча, вони собі сидять у телефонах, але без талонів категорично не приймають”, — скаржаться мешканці тимчасового окупованого Харцизька.

гуманітарна криза на ТОТ
Фото: телеграм-канал “Жизнь в днр”

Місцеві жителі розповідають, що в Донецьку в системі охорони здоров'я панує повне беззаконня. Скаржитися марно, ніхто не буде слухати, а тим більше вживати заходів або щось змінювати на краще.

гуманітарна криза на ТОТ
Скарги мешканців Донеччини на систему охорони здоров’я окупантів. Скриншоти із чату телеграм-каналу “Жизнь в днр”

Космічні ціни на продукти

Місцеві жителі та жительки тимчасово окупованих територій сходу України неодноразово скаржилися на завищені ціни на продукти харчування. Казали, що в порівнянні з російськими містами, вартість одних і тих самих позицій могла значно відрізнятися.

“Шановний уряд “днр”. Це магазини та супермаркети росії, в “днр” та ж продукція в тридорого. Питання — чому? Чим жителі нашого регіону завинили перед вами? Немає ні перевірок по магазинах, ні уцінок, ні акцій. А потім ви дивуєтеся, чому тут безробіття і люди продають квартири та виїжджають.Невже це питання з цінами не можна було вирішити за 10 років? Прикро”, — обурюються мешканці Донеччини.

гуманітарна криза на ТОТ
Ціни в російських супермаркетах. Фото: телеграм-канал “Жизнь в днр”

Згодом окупаційна влада намагалася встановити контроль над цінами на продукти, змушуючи магазини продавати товари фактично за їх собівартістю. 

Проте, ця ініціатива супроводжувалася лише тимчасовим зниженням цін, під час контрольних перевірок. Крім того, власників супермаркетів попереджали заздалегідь про наближення таких перевірок. Про це повідомив очільник Луганської ОВА Артем Лисогор.

“Під час травневих свят населення було обурено занадто високою вартістю м’яса і яєць, на що можновладці не звертають уваги”, — розповів посадовець.

гуманітарна криза на ТОТ
Скриншот з телеграм-каналу “Жизнь в днр”

Для того, щоб зруйнувати інформаційну бульбашку окупаційної влади, яка вдає, що “все під контролем”, варто лише зайти в коментарі під цим дописом в одній із місцевих спільнот Донеччини. Ось що пишуть про цю ситуацію місцеві мешканці:

“А що, не зрозуміло, що керівники магазинів були попереджені?”

“Всі ці ваші перевірки нічого не дають, дуже шкода. Чергова галочка про проведену роботу”.

“Імітація щасливого життя Донбасу у складі рф”.

“Ось для кого цю маячню пишуть? А то люди самі не бачать, які в нас ціни. Дорожче, ніж у Москві”.

гуманітарна криза на ТОТ
Скриншоти з телеграм-каналу “Жизнь в днр”

Окупаційна влада вчергове порушує міжнародне право та піддає місцеве населення важким випробуванням, а всі обіцянки про зміни краще відбуваються лише для пропагандистських сюжетів російського телебачення.

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
06 Червня Четвер
12:49

На Покровському напрямку за тиждень відбулося майже 220 ворожих атак, — ОСУВ "Хортиця"

12:07

Ексклюзив Стало відомо, які громади Донеччини не готові через бойові дії до майбутнього опалювального сезону

11:59

Словʼянськ атакували ворожі дрони (фото)

11:45

За минулу добу евакуювали трьох осіб з Невського та Макіївки

11:20

На Покровському напрямку від початку доби ситуація напружена

11:12

Актуально На Київщині американський меценат придбав двісті квартир для переселенців, житло яких зруйноване

10:58

На окупованій Луганщині загарбники забирають харчові продукти та побутові речі із будинків та магазинів

10:45

Спроби противника просунутися вперед у районах Невського та в Серебрянському лісі успіхів не мають

10:24

Жадан проходить військовий вишкіл у Нацгвардії

10:04

На Покровському напрямку Сили оборони виявляють сталеву витримку під натиском ворога, — офіцер 59 ОМПБр

09:57

Протягом доби зафіксовано 2223 ворожих обстріли на Донеччині

09:42

Евакуація З Донеччини евакуювали ще 61 дитину

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: