"Графіті" з Зеленським в Іспанії та маніпуляції на темі іранських дронів: нові фейки російської пропаганди

Минулий тиждень — багатий на недолугі фейки російської пропаганди в донецьких Телеграм-пабліках. Традиційно зібрали та спростували найбільш агресивні з них.

«Східний Варіант» продовжує боротися з фейками у Телеграм-каналах Донеччини. Якщо минулого разу ми відзначали інформаційну атаку на українських військових, то цього разу під «удар пропаганди» потрапили партнери України та ті, хто допомагає боротися з ворогом. 

Розповідаємо, чим пропагандисти «годували» своїх читачів минулого тижня, 12-16 грудня. 

Фейкове опитування

Російській владі вкрай невигідна тотальна підтримка України з боку усього світу, зокрема і з боку найближчих сусідів — поляків. Відтак, пропагандисти приділяють багато уваги роботі над тим, аби посіяти сумніви у цій підтримці.

Цього разу вони вигадали фейкове опитування, яке нібито провели в Польщі.

«З'ясувалося, що полякам потрібен Київ, Львів, Ужгород, Карпати, але вони на дух не переносять українців», — пишуть пропагандисти у донецьких пабліках.

Картинка, якою нібито ілюстрували вигадане опитування

Однак, того самого опитування, на яке посилаються пропагандисти, просто не існує. Про це наголошують у Центрі протидії дезінформації.

Як показав моніторинг, вказаного опитування немає ніде в інформаційному просторі. Є лише згадки про нього. І виключно в проросійських ресурсах.

А ось нещодавнє з існуючих опитувань, проведених у Польщі, стосувалося питання: чи зміниться ставлення поляків до українців після падіння на території Польщі ракети.

Тотальна більшість поляків відповіли, що «не зміниться». За цей варіант проголосували понад 70% опитаних. Абсолютно протилежний результат до того, про що пишуть пропагандисти.

Іранські дрони

Іранський міністр оборони Реза Аштіяні заявив, що на зустрічі українських та іранських експертів українська сторона не надала доказів використання Росією іранських безпілотників проти України.

Звичайно ж, проросійські Телеграм-канали Донеччини вирішили використати це для своєї інформаційної кампанії, аби показати «безпорадність» України.

Приклад іранського дрону-камікадзе

Та річ у тому, що Іран фактично є спільником росії у її злочинах в Україні. А тмоу не дивно, що місцева влада намагається відкараскатися від відповідальності за це.

«Нас не дивують чергові заперечення з боку Ірану щодо постачання зброї Росії. Під час технічної зустрічі українські експерти надали іранцям докази в достатньому обсязі. Маємо сотні зафіксованих фактів обстрілів території України іранськими дронами», зазначив речник МЗС України Олег Ніколенко.

А відтак, у маніпуляцію росіян можуть повірити лише самі росіяни. 

«Загибель» Турчинова

На звання фейк тижня претендує абсурдна вигадка росіян про загибель українського політика Олександра Турчинова. Відразу кілька Телеграм-каналів поширили інформацію про те, що Турчинов загинув у ДТП.

У своїх повідомленнях пропагандисти використали ледь не усі популярні наративи. Було там і про «кривавого пастора», і про «державний переворот», і про «8 років бомбили Донбас».

Скріншот пропагандистського Телеграм-каналу

Сам Турчинов відреагував на недолугі спроби росіян «поховати» його та написав:

«Хочу засмутити орків-мрійників — не дочекаєтеся! Краще вже зараз починайте копати ями для себе. Вони вам знадобляться найближчим часом!».

Чергові псевдопохорони

Проросійські Телеграм-канали минулого тижня поширювали фейки не лише про загибель Турчинова. «Поховати» вони захотіли й американську доброволицю Ребекку Мацировську.

Російські ЗМІ та пабліки вибухнули хвилею новин про смерть американки, радіючи цьому.

Ребекка Мацировська сама спростувала новину про свою загибель

На щастя, ці новини — не більше ніж вигадка. Сама Ребекка спростувала інформацію про свою загибель, написавши про це особисто кільком українським медіа, які помилково підхопили російський фейк.

Ребекка Мацировська приїхала в Україну ще на початку повномасштабної війни в Україні та одразу вступила до лав медичного добровольчого батальйону «Госпітальєри», який з 2014 року займається евакуацією військових та цивільних жертв з фронту.

Графіті, якого не існує

Ми вже не раз спростовували фейкові графіті з висміюванням України, які поширює сторінка в Інстаграм під назвою typicaloptical. Раніше там публікували фейкові зображення графіті в Польщі та Франції, існування яких спростовували місцеві мешканці.

Цього разу «нове графіті з'явилося в Іспанії». Про це пише проросійський Телеграм-канал.

Псевдо-графіті, яке нібито з’явилося в Іспанії

На «графіті» знову зображений український президент Володимир Зеленський, що «поїдає Євросоюз».

Першоджерелом цього фото є вже згадана сумнівна Інстаграм-сторінка, що має цілих 230 підписників.

Цікаво, що зі сторінки зникли усі попередні дописи. Зокрема і про схожі «графіті» у Польщі та Франції. Нині там красується лише підхоплене пропагандистами «іспанське графіті».

Люди Донбасу

Чергову порцію маніпуляції пропагандисти видали, перекрутивши слова голови Нацполіції України Ігоря Клименка. У маріупольському Телеграм-каналі розповідають, що Клименко, нібито, «назвав людей з Донбасу головною проблемою Києва».

Та насправді ж Клименко говорив про вплив «руского міра» на людей. Ось як звучить його реальна цитата:

«Діти пішли вже до другого класу (на окупованих тривалий час територіях — ред.). Ті, що народилися у 14-15 роках. Люди отруєні пропагандою Росії. Великі території, які вже 8,5 років не чули української. В яких виховувалась і пропагувалася ненависть до всього українського, до України. Тому головна проблема – це люди».

Ігор Клименко

Крім того, глава Нацполіції наголошує, що Україна боротиметься за своїх людей:

«Перед нами всіма стоятиме завдання показати громадянам, які не брали участі у незаконних збройних формуваннях, що наша влада законна, справжня та справді краща. І головне, що це територія нашої держави — не Російської Федерації, не якоїсь «союзної держави», а саме України».

Зазначимо, що росіяни регулярно перекручують слова українських посадовців, аби формувати уявлення, що людей з Донбасу українська влада не вважає українцями. Це саме той вплив, про який і говорить Клименко.

***

Кожен із цих фейків має на меті дискредитувати Україну, ослабити її та змусити людей повірити у нереальний, вигаданий світ, який нав’язують пропагандисти. Саме тому «Східний варіант» щотижня розвіює фейки та показує недолугість російської пропаганди. 

Последние новости

  • Суспільство

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

25 квітня Верховна Рада України проголосувала за закон «Про внесення змін до Кодексу законів про… Read More

13 години назад
  • Війна з РФ

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Випадки насильницьких зникнень та свавільних затримань українців на тимчасово окупованих територіях стають все більш масовими… Read More

14 години назад
  • Війна з РФ

"Нелояльні мешканці" та свавільні затримання. Як росія вчиняє черговий злочин проти людяності в окупації на сході України

Окупанти здійснюють жорстоку політику репресій, спрямовану проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях. Їхня мета… Read More

19 години назад
  • Суспільство

Ірина Болткова: досьє начальниці Міловської селищної військової адміністрації Старобільського району

Болткова Ірина Іванівна — родом з Сєвєродонецька, за освітою економіст. Тривалий час працювала у приватному… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

"Від мене вже смердить через багно на вулиці": як донеччани вже десять років живуть в окупації

Мешканці Донецька обурені: виконання обіцянок росіян про «покращення життя» вони вже не очікують. Проте виживати… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

"Віджим квартири за несплату комунальних". Як росіяни привласнюють житло українців в окупації на сході України

На тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей розпочалася нова хвиля “націоналізації” житла українців. Так… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.