"Наше завдання — максимально розвинути Донбас": інтерв'ю з Олексієм Гончаренком

7 лютого у Лимані на Донеччині відкрився новий культурно-освітній простір «Гончаренко центр». Це перший освітній хаб в місті. «Східний варіант» побував на відкритті та поговорив з засновником.

Тут кожен охочий може абсолютно безплатно вивчати англійську та українську мови, відвідувати тренінги та майстер-класи, курси фінансової грамотності та багато іншого. Двері центру відкриті як для дітей, так і для дорослих.

Під час відкриття «Східний Варіант» поговорив із засновником мережі освітніх центрів, народним депутатом України Олексієм Гончаренком.

Фото: Восточный вариант

— Чому перший центр на Донеччині відкрився саме в Лимані?

— Тому що в Лимані ми знайшли чудових людей. По-перше, ми хотіли центр в Донецькій області та хотіли на сході, на Донбасі. Лиман — тому що тут знайшлася чудова команда, яка здатна потягнути це і реалізувати. Ми раді будемо і сподіваємося, що такі центри з'являтимуться на Донбасі й в інших містах.

— Скільки центрів уже відкрилося і планується відкритися в майбутньому?

— Сьогодні в Лимані ми відкриваємо шостий центр. До кінця наступного тижня ми відкриємо 10 центрів. Це наша перша хвиля, так що Лиман — це практично екватор.

Фото: Восточный вариант

— Звідки фінансування на відкриття центрів?

— Тут немає жодної бюджетної копійки. Два роки тому за свої особисті кошти я організував проєкт «ВИ.МОВА», метою якого було навчати англійської мови вчителів. Тобто, підвищувати кваліфікацію вчителів англійської мови. Сумарно через наш проєкт «ВИ.МОВА» пройшло понад 200 вчителів, які займаються з більш ніж 30 тисячами учнів.

Проєкт показав себе дуже добре, але ми розуміли, що він обмежений, спрямований тільки на вчителів. У нас була така амбіція, мрія піти далі. Знайшов фінансування, допомогу, щоб відкрити перші такі фізичні центри. Сам би я це все не потягнув. Спочатку знайшов у своєму окрузі, де я був обраний народним депутатом по півночі Одеської області, агрокомпанію, яка нас підтримала. А далі нас підтримала компанія «Укрінфарм», яка працює зокрема і в Донецькій області. Вона теж допомогла і взяла участь, за що я дуже вдячний. Ми відкриті, якщо хтось хоче підтримати, допомагати конкретному центру або загалом, ми будемо дуже раді. Це центри для людей, тут все безкоштовно і ми хочемо, щоб таких центрів було більше. Скільки нам вистачить сил, стільки центрів і відкриємо.

Фото: Восточный вариант

— Зараз всі обговорюють заборону кількох телеканалів, які пов'язують з Віктором Медведчуком. Як ви ставитеся до такого рішення?

— Хочу підкреслити: наші центри абсолютно аполітичні. Тут освіта і культура, на цьому крапка. Прокоментую цю подію в рамках виключення. Я вважаю, що це потрібно було робити давно. На жаль, це не засіб масової інформації. Це просто пропаганда, мета якої знищити нашу країну, ось і все. Посіяти ненависть всередині країни. Тому, на жаль, це дуже сумно. Ще кілька років тому вони такими не були, але за останній рік перетворилося просто на інструмент війни проти України. Тому я вважаю, що це рішення правильне, і його підтримую.

Фото: Восточный вариант

— Саме цей центр, де ми зараз знаходимося, розташований не так далеко від лінії фронту. Як нам комунікувати з жителями окупованих територій? Можуть такі центри допомогти в цьому?

— Я вважаю, що наше завдання — максимально розвинути підконтрольну частину Донбасу і показати людям, в тому числі з того боку, яким промивають голову антиукраїнською пропагандою, що в Україні підконтрольна територія може розвиватися. І розвиватися класно. Центр — це маленька така річ. Якщо кожен щось подібне зробить, то у нас буде зовсім інший Донбас і Україна. Тому для мене було принципово важливо, щоб один з центрів з'явився на Донбасі. І я дуже радий тому, що він з'явився. Моя теща з Макіївки, тому Донбас для мене рідний регіон. Я дуже радий сьогодні бути тут.

Фото: Восточный вариант

— Усі переговори щодо Донбасу зайшли в глухий кут — Мінський процес, Нормандський формат. Яке рішення бачите ви?

— Ключі від миру, на жаль, знаходяться не в Україні, а в Москві, тому що цю війну почала Російська Федерація і веде її Путін, це очевидно. Якщо він погодиться зупинити війну, то її можна зупинити ось в цю секунду, хоч завтра. Потрібно просто вивести російські війська, найманців, повернути територію під контроль України.

Звичайно, пройде не один рік такого врегулювання і багато ран потрібно залікувати. Ран у вигляді знищеної інфраструктури та найголовніше — ран в людських серцях, це найважчі рани. Це все можна зробити, головне щоб дійсно війна закінчилася. На жаль, наш єдиний механізм в цьому напрямку — це санкції сьогодні. Це відстоювати Україну, робити її кращою. Я вірю, що чим успішнішою буде Україна, тим швидше закінчиться ця агресія і Росія забереться з Донбасу. А потім і з Криму.

— Чи потрібно підключати до переговорного процесу США? Байден допоможе?

— У світі є єдина сила, яка за військовими можливостями, економічними багаторазово перевершує Російську Федерацію. Це США. Тому ми повинні максимально використовувати та залучати їх як союзників в тому, щоб повернути нашу територіальну цілісність України, це очевидно. Ми повинні їх максимально підтягувати до цього процесу, в цьому немає сумнівів.

Фото: Восточный вариант

— Який ваш політичний шлях надалі — чи збираєтеся ви до виконавчої влади, які плани?

— Ми не відкриваємо центри під якісь вибори. Ніяких виборів немає і найближчим часом їх не буде. Я амбітна людина, я політик і збираюся далі займатися політикою. Але не можу вам сказати куди я хочу — туди чи туди. Мої амбіції — це успішна Україна. Я люблю свою країну, тут живуть мої діти, тут живе моя сім'я, я хочу, щоб вона була успішною і класною. Це мої найголовніші амбіції. Звичайно, хочеться докласти до цього руку і залишити після себе якийсь слід.

Последние новости

  • Війна з РФ

Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини

Перші 100 днів минули з того моменту, як на окупованій Луганщині чергові ділки, які звуть… Read More

4 години назад
  • Освіта
  • Суспільство

Алчевськ. Історія українського міста

Одне з найменш знаних міст на Луганщині – це промисловий Алчевськ. За часів незалежності місто… Read More

8 години назад
  • Освіта
  • Суспільство

Бахмут. Справжня історія українського міста

Фортеця Бахмут – це словосполучення, яке не може лишити байдужим жодного українця. Місто, яке стало… Read More

9 години назад
  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

16 години назад
  • Війна з РФ

Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"

8 травня в Україні відзначається День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.