UA
RU UA
11 Вересня 2020, 11:56
525
Зрадники чи миротворці? Що відбувається на Донбасі під час "перемир'я"
Актуально

Зрадники чи миротворці? Що відбувається на Донбасі під час "перемир'я"

Розповідаємо про ситуацію в зоні ООС, гучні заяви політиків і що думають військові та експерти

За останній тиждень відбулося кілька знакових моментів, пов'язаних з війною на Донбасі. Заяви представників України та окупаційної влади дивували своєю сенсаційністю. На їх фоні — перші загиблі та поранені вперше за два місяці з початку «всеосяжного перемир'я».

Про обставини на фронті та кулуарах кореспонденти «Східного варіанта» поговорили з військовими, експертами, політологами та учасниками тристоронньої контактної групи. Деталі — в матеріалі.

Вирвали з контексту або так потрібно було? 

Скандал навколо заяв заступника голови української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Вітольда Фокіна про амністію бойовиків і особливий статус для всієї території Луганської та Донецької областей викликаний «непорозумінням».Про це розповів представник української делегації в ТКГ Сергій Гармаш

За його словами, він бачив узгоджену версію інтерв'ю першого заступника голови делегації Вітольда Фокіна, і з неї журналісти прибрали ключові деталі.

«Ми поспілкувалися. Причому, він сам наполіг на тому, щоб прояснити позиції та уникнути недомовок. Показав узгоджений ним текст свого інтерв'ю, який виявився не зовсім ідентичним до опублікованого. Зокрема, після слів про загальну амністію, виявилося, були ще слова “крім тих, у кого руки по лікоть в крові”. Але ці слова чомусь зникли», — розповів Гармаш.

На думку Гармаша, це той випадок, коли проблема не в ідеях, а в нерозумінні та маніпуляції людиною, яка щиро любить свою країну, але яка через тривале перебування поза політикою, не зорієнтувалася в цих каламутних водах.

«Його просто підставили, і я маю на увазі не тільки проросійське видання», — зазначив він.
Цю ситуацію нам прокоментував політолог, переселенець з Луганська Дмитро Снєгірьов.

«Його підставили» і «шкідливі заяви»

«Його підставили, оскільки він (Фокін — ред.) орієнтується в каламутних водах української політики. Але річ у тому, що каламутними їх роблять саме такі заяви та, головне, коментарі з приводу своїх заяв. Нагадаю, напередодні пояснень Гармаша в інтерв'ю 5 каналу Вітольд Фокін вже встиг заявити, що реакцією на слова задоволений. Більш того, на думку Фокіна, в провладних структурах є заслані козачки», — пояснив Снєгірьов.

Гармаш же стверджує, що, на його думку, ініціативи, які пропонував Фокін шкідливі для переговорів.

«Вони повністю відображення Російського постулату про те, що в Україні громадянська війна. Крім того, вони сигналізують заходи, що Україна розвертається геополітично до Росії. Тому я вважаю такі заяви шкідливими», — зазначив він.

Більш того, Гармаш зазначив, що питання за заявами Фокіна потрібно задавати тим, хто включив його до складу української делегації ТКГ.

Загострення на фронті

На вихідних інтернет буквально розірвало від появи в мережі заяви «голови» так званої «ДНР» Дениса Пушиліна.

Він заявив, що нібито в районі селища Шуми в Донецькій області українські військові облаштовують нові фортифікаційні споруди, що прямо заборонено умовами «всеосяжного перемир'я».

Штаб ООС заперечує ці заяви, посилаючись на висновки моніторингової місії ОБСЄ від 5 вересня цього року. Дослівно:

«У документі ОБСЄ чітко вказано, що Місія провела повітряне спостереження в районі населеного пункту Шуми та не виявила жодних змін в теперішніх позиціях Збройних сил України в порівнянні з 5 липня 2020 року. Тобто СММ ОБСЄ фактично підтверджує відсутність будь-яких змін в позиційному розташуванні Збройних сил України, які порушували б домовленості ТКГ від 22 липня 2020 року про заходи щодо посилення режиму припинення вогню».

У своїй заяві Пушилін поставив ультиматум українським військовим: піти з позицій біля Шумів, інакше в понеділок, 7 вересня бойовики відкриють вогонь по позиціях.

Реакція ЗСУ

На це морські піхотинці досить різко відповіли у відео зверненні.

Пресофіцер 503 бригади морської піхоти Олексій Годзенко розповів нашим журналістам своє бачення розвитку ситуації.

«Тут може бути кілька варіантів розвитку подій з самого початку, коли Пушилін почав погрожувати нашому підрозділу, збройним силам. Можливо, таким чином він хотів показати світовій спільноті, що він не маріонетка в руках РФ, що він сам гідний лідер європейської якоїсь ось цієї “республіки”. Другий варіант, на мою думку, більш ймовірний. Таким чином, на нашу думку Пушилін хотів закцентувати увагу на Горлівці, щоб відвернути нашу увагу від інших напрямків і вдарити туди», — говорить Годзенко.

Предатели или миротворцы? Что происходит на Донбассе во время "перемирия"
Фото Reuters

Як показала практика, другий варіант виявився життєздатним. Бойовики сусіднього «ЛНР» обстріляли позиції наших військових. Збройні сили України зазнали втрат в результаті ворожих обстрілів. Від ворожої стрілецької зброї загинув молодший сержант 14 окремої механізованої бригади, розповіла пресофіцерка підрозділу Надія Замрига.

«Внаслідок цих підступних дій противника отримав поранення, несумісні з життям, наш побратим, молодший сержант Кубійович Тарас Степанович. Родом наш побратим загиблий з Івано-Франківської області. У нього залишилася мама і дочка», — розповідає Годзенко.

Не дивлячись на явні зриви умов перемир'я з боку бойовиків, українська сторона йде на поводі у бойовиків і організовує «спільне патрулювання» представників ОБСЄ і СЦКК. 

Предатели или миротворцы? Что происходит на Донбассе во время "перемирия"

Причому в спільний центр по контролю і координації хотіли включити й представників незаконних збройних формувань.

Така ініціатива виразилася в акції протестів, які організовували представники «Національного корпусу». Однак, бойовиків на позиції українських військових не пустили. Офіційна версія відмови: терористи показали документи так званої «ДНР», які не визнані світовою спільнотою, і зокрема Україною.

Після чого незаконні збройні формування відкрили прицільний вогонь по позиціях української армії, де в той момент якраз перебували представники моніторингової місії та спільного центру з контролю і координації.

Годзенко ситуацію прокоментував так:

«Нам надійшов наказ. Ми як армійський підрозділ забезпечили максимальну безпеку представникам моніторингових місій. Організували супровід, охорону. Проте, сталося те, що згодом навіть нікого не здивувало. О 14:15 терористи відкрили прицільний вогонь по наших позиціях. Підняли безпілотники. Це все на очах у спостерігачів. Вкотре бачимо зриви з російської сторони».

  «Кремль дає Заходу чіткий сигнал»

 

Політолог Дмитро Снєгірьов бачить в цьому аж ніяк не тільки військову складову конфлікту. За його словами, це імовірніше — цілеспрямована політика Російської Федерації.

«Цією провокацією і загостренням на Донбасі, Кремль дає Заходу чіткий сигнал, що готовий демонтувати нормандські домовленості в разі зближення України з Північноатлантичним альянсом. Росія використовує військовий конфлікт на Сході, щоб мати певний важіль впливу на Україну і блокувати її європейської інтеграції, а також поступові кроки на шляху до набуття повноцінного членства в НАТО. Особливо в контексті того, що в липні Альянс надав Україні спецстатус країни-спостерігача. Москва таким чином намагається продемонструвати Вашингтону, що розглядає Україну як зону своїх стратегічних інтересів», — резюмує він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

20 Травня Понеділок
10:25

Розбиті будинки, поранені люди: росіяни 15 разів обстріляли населені пункти Донеччини (фото)

09:59

Кремінська громада цьогоріч виплатила 760 тисяч гривень захисникам України

09:53

На тимчасово окупованих територіях українським дітям нав'язують "рускіє ценності"

09:25

Лисогор розповів про стан справ на Куп'янському, Лиманському та Сіверському напрямках

08:48

Армія рф поранила трьох жителів Донеччини

08:32

У Невському на Луганщині майже щодня фіксуються руйнування житлової забудови внаслідок російських обстрілів

08:18

Сили оборони знешкодили ще 1 400 окупантів і 50 ворожих артилерійських систем

19 Травня Неділя
22:51

Очільниця МЗС Латвії пробігла півмарафон та зібрала майже 10 тис. євро на дрони для ЗСУ

22:34

Лікарі Червоного Хреста надаватимуть ВПО з Луганщини послуги на Черкащині

22:08

Пошуковий загін "Плацдарм" отримав дрон для евакуації тіл загиблих військових

21:46

Курахове зазнало 4 обстрілів протягом дня

21:31

Окупанти скинули КАБи на Північне на Донеччині: поранені двоє людей

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: