Депортація як вид геноциду. Куди рф відправляє українців

За даними української омбудсвумен, понад 900 тисяч українців примусово вивезені на територію рф. 160 тисяч із них — діти. Усі вони знаходяться у 35 віддалених регіонах країни-агресорки. Що з ними відбувається після депортації?

Кількість насильно депортованих українців незабаром перевищить мільйон. Усіх тих, кого російські нацисти вирішили «звільнити» від мирного життя в містах, що розвиваються, відправляють в найдепресивніші точки рф. Туди, де процвітає «русскій мір» — Красноярськ, Сахалін, Чебоксари тощо. 

Фото Варламов

Здебільшого депортація ховається під маскою евакуації. Окупанти розвертають або викрадають автобуси з Маріуполя та вивозять людей на територію рф. Де вони опинилися, українці дізнаються лише після приїзду. 

На цьому відео жінка, яка виїхала з блокадного Маріуполя на вільну територію України, розповідає, що їй довелося пережити:

«Нам ніхто нічого не говорив. Куди ми їдемо, чи поїдемо, чи доїдемо до Запоріжжя. Ми просто сиділи та плакали», — ділиться жителька Маріуполя.

Щоразу російські загарбники зривають евакуацію мирних жителів. Наприклад, 23 квітня окупанти організували свій коридор до рф. 

«Об 11 годині біля ТЦ “Порт-Сіті” зібралося не менше 200 маріупольців, які чекали евакуації до Запоріжжя. Замість обіцяних російською стороною автобусів до маріупольців під'їхали російські військові та наказали розходитися, бо зараз буде обстріл. Фактично, із застосуванням примусу у грубій формі людей розігнали. Автобуси так і не подали для завантаження», — повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. 

За 200 метрів від призначеної локації росіяни поставили свої автобуси, на яких привезли людей до окупованого Докучаєвська. І таких випадків безліч. Українців вивозять не лише з Маріуполя, а й із решти захоплених міст.

Фото УНІАН

За примусової депортації із захоплених територій України окупанти змушують людей проходити так звану «фільтрацію». За даними омбудсменки Людмили Денісової, утримання у «фільтраційних таборах» може тривати кілька днів. 

Там проводять багатогодинні допити, перевірку документів, телефонів, особистих речей. Також росіяни фотографують та знімають відбитки пальців. Тим, хто пройшов таку «фільтрацію», видають відповідний папірець. Доля тих, хто перевірку не пройшов, невідома. 

Фото “Новости Владивостока”

Потім ретельні обшуки, перевірки та довгі допити проводять на кордоні рф вже співробітники фсб. 

Депортованих українців доставляють до депресивних північних регіонів рросії. Наприклад, з російських медіа стало відомо, що 21 квітня до Владивостока доставили 308 депортованих маріупольців, 90 з яких — діти. Людей розмістили у школах та гуртожитках. Далі планується розміщення по різних населених пунктах Приморського краю. 

«Крім того, в самому пункті тимчасового перебування у дітей будуть ще додаткові заняття, тому що є проблеми з проходженням програми, є проблеми з російською мовою», — заявила одна з чиновниць Владивостока.

Фото “Новости Владивостока”

Раніше, 8 квітня, росія депортувала 466 маріупольців, з них 106 дітей, в Чебоксари.

Фото Петро Андрющенко
Фото Петро Андрющенко
Фото Петро Андрющенко

Якщо ви впізнали на фото у соцмережах чи росЗСІ своїх родичів або знайомих, повідомляйте телефоном контакт-центр Маріупольської міської ради: 0673451555 або 0503451555.

Водночас в Пензенській області діють ще три подібні табори, до яких ще в лютому до початку повномасштабного вторгнення рф були вивезені жителі окупованих територій Донецької та Луганської областей. Тоді було вивезено майже 90 тисяч жителів.

Детальніше читайте у матеріалі “Евакуація” жителів ОРДЛО: що відбувається і куди їх везуть

«Гуманітарні коридори від росії — це справді насильницька депортація саме в росію, а не в Україну. Є багато прикладів, коли незаконним способом вивозилися українські громадяни на територію рф. Потім їх вивозять далі до Сибіру, ​​за Полярне коло тощо, якомога далі від батьківщини. Все це терористичні методи росії», — вважає голова Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

За даними видання The Independent, російський диктатор володимир путін розпорядився відправити до віддалених куточків країни, зокрема до Сибіру, ​​майже 100 тисяч українців, яких насильно вивезли на територію росії. 

Українцям пропонують офіційне працевлаштування через центри зайнятості. Тим, хто погоджується, видають документи про заборону виїзду з російських регіонів протягом двох років, повідомляє українська розвідка.

Фото: Reuters

Одну з ключових ролей у депортації та розселенні українців у росії відіграє рашистська православна церква. Як з'ясували журналісти “Слідство.Інфо”, міністерство надзвичайних ситуацій рф від початку повномасштабного російського вторгнення регулярно надсилає звіти по окупованих територіях та депортованих українцях на електронну пошту одного з відділів рпц. 

фото мнс росії

Церковників щодня інформують про бойові дії на захоплених територіях, а також про примусово вивезених громадян України, маршрути та час доставки людей до рф. Усі листи надані хакерами з Anonymus та проєкту DDoSecrets. 

Фото “Слідство.Інфо”

Зі згаданого листування журналісти дізналися, що практично в кожному регіоні, куди привозять українців, є своя єпархія, яка займається питаннями переселенців. Вони приносять їм їжу та проводять «духовні бесіди». За даними офіційного сайту Московського патріархату, 52 єпархії РПЦ «надають допомогу» вивезеним українцям.

Опубліковано навіть один із листів про необхідність встановлення камер спостереження у місцях перебування переселених українців. Церковники пояснюють це міркуваннями безпеки. Водночас рпц не афішує інформацію про спостереження за насильно вивезеними людьми, шляхи вивезення українців у свої церкви, а також умови їх утримання.

Фото “Слідство.Інфо”

Депортація та «фільтраційні табори» це прямі ознаки геноциду. Це і є основна мета росії на території України — знищити українську націю і перетворити європейську країну, що розвивається, на «малоросію». У частину своєї кривавої імперії під згнилим соусом давно покійного радянського союзу. 

Проте лише рашисти залишилися жити у минулому столітті. Весь світ пішов далеко вперед, тому всі злочини російських окупантів будуть розкриті, а тих, хто їх скоїв, буде покарано. 

Последние новости

  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

15 години назад
  • Суспільство

Володимир Рибалкін: досьє начальника Святогірської міської військової адміністрації

Рибалкін Володимир Миколайович родом з Донеччини. Учасник АТО, активіст та волонтер. Відомий як журналіст-антикорупціонер та… Read More

20 години назад
  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

25 квітня Верховна Рада України проголосувала за закон «Про внесення змін до Кодексу законів про… Read More

4 дні назад
  • Війна з РФ

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Випадки насильницьких зникнень та свавільних затримань українців на тимчасово окупованих територіях стають все більш масовими… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.