"Відчуваючи себе": як у Старобільську проводять арттерапію для ветеранів

Нещодавно була проведена мистецька терапевтична програма “Блокпост” в рамках дослідницької резиденції “Аура міста”. Протягом 10 днів художники з найрізноманітніших куточків України та Германії проводили творчі та психологічні практики для ветеранів АТО та їх родин.

Як це було — дізнався "Східний Варіант".

Художній простір як культурне досягнення

“Аура Місто” — артрезиденція, яка проходить вже третій рік у Старобільську. Резиденція дає можливість збиратися митцям та усім охочим взяти участь у запропонованих культурних заходах. Організатором події є ГО “Центр спільного розвитку “Дієва громада””. 

“"Аура Місто" — це така форма, яка дозволяє тут збирати людей, і в якій можуть бути різні тематики.

Артрезиденцію ми створили для того, щоб розширити культурні кордони нашого міста, щоб вивести його зі стану певного застою.

Це досягнення, адже не в кожному великому місті України є такий художній простір”, — пояснює керівниця “Дієва громада” Оксана Очкурова.

Вона додала, що теми двох попередніх років були спрямовані на дослідження туристичного потенціалу міста. До артрезиденції запрошувались митці зі всієї України.

“Нам важливо, щоб про Старобільськ говорили у позитивному ключі. Щоб він був культурно та туристично привабливим. Художники досліджували нашу місцевість, історію та культуру, видатних особистостей. Базуючись на цих дослідженнях, вони створювали свої роботи. І ці роботи експонували у виставку”, —  зазначає керівниця “Аура Місто”.

За її словами, виставка експонувалася не лише у Старобільську, а й у Краматорську, Лисичанську, у Львові та Києві.

Бути разом — важливо

Тематику крайнього заходу вирішили зробити ветеранською. Її назва — "Блокпост"

Мета такого заходу в рамках програми — підвищення рівня соціальної активності та згуртованості ветеранської спільноти, проведення часу разом, зміцнення співпраці між ветеранами АТО/ООС, ВПО, громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування громади.

Фото Facebook “Аура Міста”

“Ми даємо оголошення, в якому розповідаємо про резиденцію та відкритий конкурс. В умовах розповідаємо, що ми очікуємо від художника. Натомість зі свого боку створюємо комфорті умови для життя та творчості  протягом періоду проєкту.  Художники, яким це цікаво, надавали варіанти власних ідей”, — уточнює Оксана.

Вона розповіла, що кожен художник мав власний проєкт, концепція якого — арттерапевтична практика для ветеранів. Разом з митцями з учасниками “Блокпост” працював психолог. 

“Найголовніше наше завдання, щоб засобами мистецтва, соціально-психологічної адаптації допомогти зняти психологічну напругу серед ветеранів АТО/ОСС та членів їхніх родин, а також внутрішньо переміщених осіб. Ми розуміємо, що за той короткий час ми не зможемо зробити щось масштабне. Але ми можемо познайомити ветеранів з цими мистецькими практиками, долучити їх, сприяти тому, щоб створювалася така спільнота, яка не лише вболіває за якісь проблеми, а й думає про своє психологічне відновлення”, — зазначає авторка проєкту.

Фото Facebook “Аура Міста”

За період проєкту “Блокпост” було проведено шість відкритих заходів. У ветеранів та їх рідних була можливість відвідати арттерапевтичні практики, на яких учасники малювали картини, позували для портретів, створювали колажі.

Фото зі сторінки Facebook художниці Олени Каїнської

Керівниця артрезиденції додала, що у рамках програми були також проведені заняття з іпотерапії на Деркульському кінному заводі. 

Важливою частиною програми були соматичні техніки відновлення. Разом художники та ветерани займались йогою та цигуном.

Також у рамках резиденції реалізували фотопроєкт, для якого фотографували 12 ветеранів. Зі світлин був створений календар на 2022 рік. 

У проєкті брали участь такі художники:

  • Олександра Куліковська (м.Одеса)
  • Олег Винник (пгт. Нова Водолага, Харківська обл.)
  • Олена Каїнська (м. Львів)
  • Юлія Кириченко (м. Дніпро)
  • Сергій Захаров (м. Київ)
  • Алан Мейєр (м. Берлін, Німеччина)
Фото Facebook “Аура Міста”

«Ми відчуваємо, що ця тема хвилює і чіпляє не тільки нас, але і тих художників, які сюди приїжджають. Ми чуємо від художниці зі Львова, яка працює над власним проєктом «Травма», що живе спілкування з ветеранами та переселенцям, які живуть  у Старобільську, дуже цінне і для її творчого зростання, і для певного переосмислення», — ділиться з нами Оксана Очкурова.

Олена Каїнська

Олена Каїнська — 37-річна художниця зі Львова. Її картини-сновидіння ведуть у підсвідомість, до ядра. В пошуках самого себе глядач подорожує крізь уявний світ, казкові ліси, наповнені символічними образами та архетипічними символами, населені дивними істотами.

Фото Facebook “Аура Міста”

Олена брала участь мистецькій резиденції “Жовква-Art-Кремінна” (2020 рік), мистецькій резиденції ім. Параджанова (2020 р.), міжнародній мистецькій резиденції «Дифузії» (2019 р.), міжнародній мистецькій резиденції Helikon Art Center (2019 р.), міжнародному пленері “SILVER LAND-ART 2019”, мистецькій резиденції ім. Назарія Войтовича (2019 р.).

Наразі художниця працює над проєктом "Травма", який дуже перегукується з арттерапією для учасників бойових дій. 

Сергій Захаров

Сергій Захаров — 53-річний художник з Києва. Сергій займається живописом та малюнком, а також дизайном інтер'єру та меблів. Влітку 2014 року в Донецьку він створив "Myrzilka Art Group".

Під ім'ям групи Сергій розміщував на вулицях окупованого міста стріт-арт роботи, які висміювали бойовиків «ДНР». Художник публікував фотографії цих робіт в Інтернеті, щоб поширювати інформацію якомога ширше.

На Сергія чекало важке випробування: російські спецслужби вистежили його. Він опинився в катівнях, де пройшов через численні тортури, побиття та інсценування розстрілу. Події та страшний досвід тих днів були намальовані та видані в його графічному романі "Діра". 

Книга була представлена на щорічній Франкфуртській книжковій виставці в Німеччині у 2016 році, а також на Міжнародному фестивалі книг "Арсенал" на Мистецькому арсеналі в Києві того ж року. Зараз книга перекладена англійською мовою і буде видана в доповненій версії. 

Переїхавши до Києва, Сергій співпрацював з Донецьким фондом мистецтв IZOLYATSIA, Платформою культурних ініціатив. В рамках проєкту "Ізоляції" його інсталяція "Картковий будинок" була представлена у «Палаці де Токіо» у Парижі у грудні 2014 року. 

"Картковий будинок" продемонстрували також у східних містах України (Маріуполь, Слов'янськ та Краматорськ), на Міжнародному книжковому фестивалі в Києві, в Центрі сучасного мистецтва DOX в Празі, під час щорічного Аугсбургського мирного фестивалю в Німеччині, на 3-му Конгресі культури Східного партнерства у Львові, у Фонді ім. Генріха Бьолля у Берліні, та в Tabacka Kulturfabrik в Кошице, Словаччині.

Фото зі сторінки Фейсбук “Аура Міста”

Ще один проєкт — "Мозаїчне панно" був представлений в Центрі ім. Сахарова під час щорічного фестивалю протестного мистецтва "Муза повстанців" у Москві, в травні 2015 року. Донецький вуличний твір Сергія під назвою "Just Do It" нагороджений 1-м місцем за підсумками року в Центрі досліджень соціології сучасного мистецтва Москва — Єрусалим в листопаді 2014 року. 

Інсталяція «TERRACOINA» взяла участь у виставці «Реконструкція пам'яті», організованому Фондом мистецтв «ІЗОЛЯЦІЯ» в Києві у лютому 2016 року, і в Празі у жовтні 2017 року. Серія картин Сергія була виставлена на груповому проєкті "Невідомі" в Інституті проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України у Києві, а також у Центрі Єрмілова в Харкові. Персональна виставка малюнків і картин "Діра, серпень 2014" проходила в Національному музеї історії України в Києві з грудня 2016 року. 

У серпні 2017 Сергій брав участь у виставці художників-переселенців "Залишаємося з Україною в серці" в київському Центральному будинку художників у 2016 р. Крім того, Сергій виконав вуличні арт-проєкти "Везде (с) сущий" та "Нірвана" у Києві, проєкт "Ботанічний сад", ілюстрував книгу "100 днів в полоні або дзвоніть 911" і "Привиди президента" В. Макеєва, працював над коміксом про нинішню російсько-українську війну "Перехрестя" (виданий в жовтні 2017) та багато іншого.

Юлія Кириченко

Юлія Кириченко — 39-річна художниця та дизайнерка з м. Дніпро. Юлія має незакінчену вищу освіту (психологія), зараз навчається за спеціальністю «Дизайн».

Фото Facebook “Аура Міста”

У 2016 році художниця зробила персональну виставку картин, у 2017 — тренінг "Арттерапевтичні техніки у вирішенні конфліктів і миротворенні", проєкт "Голос жінки має силу". Юлія брала участь у виставках Союзу художників України "Січеславський пленер", "Мисткині Дніпра", а також у всеукраїнській виставці "Коломия 20'20". 

Художниця брала участь у музейному проєкті "Art-стіна", присвяченому річниці падіння Берлінського муру. У 2021 — участь у програмі резиденцій "Заземлення" БФ "Ізоляція". Платформа культурних ініціатив», створення та реалізація проєкту "Соледар. Книга Буття", участь у виставковому проєкті "Арт-мандри"

Тема артрезиденції у Старобільську для Юлії стала дуже близькою, адже її чоловік – учасник бойових дій, інвалід 3 групи. Сама Юлія є переселенкою та вважає важливими арттерапевтичні методики. У дієвості арттерапії пересвідчилась на власному досвіді та досвіді своєї сім'ї.

Олександра Куліковська

Олександра Куліковська — 19-річна художниця-колажистка з Одеси. Олександра має незакінчену вищу освіту за спеціальністю “Психолог”.

Фото Facebook “Аура Міста”

На рахунку художниці такі виставки: підсумкова виставка курсу колажів на полотнах Євгенії Матюшко (Одеса), виставка-свято "Итоги" (Одеса), Cutout Collage Festival (Київ), онлайн-виставка Doncaster Art Fair Online: Mental Health, Bakhmut Street Art Camp: вулична виставка в Нижньому парку (Бахмут), виставка в «Ізоляції» (Соледар).

Фото Facebook “Аура Міста”

Нині у творчості Олександра активно вивчає природу таких явищ, як страх, насильство, міфологічність мислення та інші. Одна з тем, яку колажистка досліджує у своїй творчості, це війна. Художниця прагне творчими способами допомагати людям проживати свої емоції, бути чесними перед собою задля кращого майбутнього.

Олег Винник

Олег Винник — 52-річний вільний художник-живописець, викладач образотворчих базових інструментів з Нової Водолаги (Харківська обл.).

Олег закінчив Харківське державне художнє училище (художньо-педагогічне відділення), навчався в Харківській державній академії дизайну та мистецтв (станковий живопис). 

Художник-живописець, практикуючий викладач образотворчих дисциплін, має персональні виставки в Харківському художньому музеї, Харківській муніципальній галереї, галереї «Маестро»(ХНАТОБ), галереї сучасного мистецтва «АС» м. Харків, в приватних галереях м. Києва, Одеси, Львова. 

Він брав активну участь в групових та колективних виставках по Україні (пленерна виставка в Музеї сучасного мистецтва м. Київ, 2012 р.), участь в проєкті «Арт-Сканінг-Словенія» (Єрмілов-центр у 2014 р.), в посольствах Словенії, Грузії, приміщенні Верховної Ради України.

Фото Facebook “Аура Міста”

Олег — організатор колективної виставки «Навколо Сонця» в Харківському художньому музеї у 2009 р. Роботи знаходяться в зібранні Харківського художнього музею, Святогірського історичного музею. Організатор сімейного проєкту «Майстерня братів. Олег та Олександр Винники».

Активний учасник пленерного руху України з 2004 року по цей час, співорганізатор пленерів в «Обрій Карпати» та інших пленерів по Україні. Художник брав участь в Україно-польській артрезиденції «Фундація» в Польщі у 2018 р. 

Алан Мейєр

Алан Мейєр — 51-річний художник з Берліну (Німеччина), арткуратор та поет з міждисциплінарною освітою. Алан народився в Санкт-Петербурзі. З 2002 р. він живе в Берліні та працює в Німеччині, Ізраїлі та Україні.

Художник отримав ступінь бакалавра в області іудаїки та культурної антропології, парамедицини, а також вивчав образотворче мистецтво в Нью-Йорку та історію мистецтв у Берліні. 

Мистецький шлях Алан розпочав під впливом та завдяки участі у русі 80-х "Нові Дикі" (Neue Wilde) в Санкт-Петербурзі. Через практику та обмін з такими художниками як Арон Зінштейн, Тимур Новіков тощо, він створив свій стиль — між класичним експресіонізмом та сучасним експериментальним мистецтвом. 

З 2016 року Алан є куратором щорічної міжнародної артрезиденції "Дифузії" в Краматорську (Україна), що покликана сприяти локальному культурному переходу від радянського тупикового сприйняття мистецтва.

Последние новости

  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

23 години назад
  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

25 квітня Верховна Рада України проголосувала за закон «Про внесення змін до Кодексу законів про… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Випадки насильницьких зникнень та свавільних затримань українців на тимчасово окупованих територіях стають все більш масовими… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

"Нелояльні мешканці" та свавільні затримання. Як росія вчиняє черговий злочин проти людяності в окупації на сході України

Окупанти здійснюють жорстоку політику репресій, спрямовану проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях. Їхня мета… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Ірина Болткова: досьє начальниці Міловської селищної військової адміністрації Старобільського району

Болткова Ірина Іванівна — родом з Сєвєродонецька, за освітою економіст. Тривалий час працювала у приватному… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.