Ціна Нового року: скільки грошей витрачено та які страви були на столі у Слов'янську
Накрити стіл на новорічні та різдвяні свята традиційно вважається найвитратнішою вечерею протягом року. Кожен хоче побалувати себе делікатесами, які не міг би дозволити собі за інших обставин. Східний варіант дізнався, у скільки обійшовся новорічний стіл жителям Донеччини, а також яким стравам вони надають перевагу. А ще — зібрав поради, як економити на святковому столі та не образити себе та гостей.
Олів'є, оселедець під шубою, ігристе, мандарини та багато цукерок. Це, звичайно, далеко не єдині складові новорічного столу.
Проте, за словами опитаних жителів Слов'янська, перелічені страви є основою практично будь-якого новорічного меню. Сюди можна додати: червону рибу та ікру, свіжий ананас, різні сорти сирів та інші делікатеси.
Щорічно Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» публікує свої підрахунки вартості новорічного столу для середньої української сім'ї з 4 осіб.
І новорічний стіл 2022 року мав обійтися на 8,1% дорожче, ніж за рік до цього.
Українці заплатили в середньому 1844,74 грн за стіл без червоної ікри та червоної риби. З цими делікатесами бюджет підіймається вже до 2324,74 грн.
Для оцінки взяли меню зі страв, які є традиційними для столу пересічної сім'ї: салати, м'ясні та рибні страви, фрукти, солодкі та алкогольні напої.
У підсумку українці заплатили:
- Олів'є — 198,54 грн (на 24,6% дорожче за минулий рік);
- Оселедець під шубою — 121,57 грн;
- твердий сир — 75 грн за 300 грамів;
- фрукти (мандарини, ананас) — у середньому 200 грн;
- шоколадні цукерки — 170 грн за кг.
Сюди можна додати ігристе вино «Артемівське» за 109 гривень, коньяк за 170-250 гривень.
Звичайно, такі підрахунки є приблизними. Адже для сім'ї з дітьми на новорічному столі може бути більше солодощів та фруктів. А там, де Новий рік зустрічали лише дорослі, більше грошей могли витратити на алкоголь.
Скільки витратили на Новий рік у Слов'янську
У Слов'янську, як у регіональному місті, жителі витратили трохи менше, ніж зазначено у дослідженнях «Інституту аграрної економіки».
Максимальна сума, яку ми дізналися в опитаних, складала 1500 гривень.
Водночас часто до 40% від суми становив алкоголь. Тут опитувані слов'янці зізналися, що на Новий рік намагаються купувати дорогі алкогольні напої. Хоча це не стосувалося ігристого вина. Тут жителі Слов'янська залишаються вірними традиції та купують місцеве недороге «Артемівське».
До того ж самі слов'янці зауважують, що останні кілька років замість кількості страв на столі віддавали перевагу якіснішим продуктам. Тобто «краще купити дорожчий, ніж зазвичай, сир чи червону ікру, ніж зробити більше олів'є».
Жителька Слов'янська Марія розповідає, що у новорічні свята вони із чоловіком намагаються ні в чому собі не відмовляти. Оскільки діти вже дорослі й живуть в іншому місті, Новий рік вони зустрічають удвох і готують виключно на основі своїх кулінарних уподобань.
«Олів'є, холодець, риба, курка запечена в яблуках, м'ясний салат з ананасом, сьомга, ковбасна нарізка, різні фрукти», — розповідає Марія.
Водночас вона зауважує, що навіть не може пригадати точну суму, яку витратили на продукти.
Олександр, 35-річний житель Слов'янська, каже, що має двох дітей, найстаршому з яких 10. До того ж у гості на Новий рік запросили своїх друзів з дитиною. А це означає, що на столі було багато солодощів та фруктів.
«Цукерок було багато різних, накупили гривень на 500 лише солодощів, якщо не більше. Шоколадні Діди морози, торт та інше. З їжі були переважно різноманітні салати, зокрема й олів'є, куди ж без нього. Ну загалом вийшло понад тисячу гривень, зважаючи на те, що частина продуктів із власного городу», — каже Олександр.
Найскромніший стіл за статистикою буває у людей пенсійного віку. Але й вони, якщо вірити опитуванню, намагаються порадувати себе тим, що у звичайні дні дозволити не можуть.
«Витратила близько тисячі. Було легше, оскільки запросила подругу і продукти на стіл купували на складені гроші. До того ж відкладати на Новий рік почала за кілька місяців ще». — Розповідає пенсіонерка зі Слов'янська Олена Миколаївна. — «Купила рибки червоної невеликий шматочок, копчена ковбаса, бутерброди з паштетом. Звісно, олів'є та холодець були».
Загалом, за твердженням жителів Слов'янська, подорожчання продуктів вони помітили, але у передноворічному ажіотажі не надали цьому особливого значення.
Як заощадити на новорічному столі
Новорічні свята вже досягли свого апогею, а у передсвятковій гарячці багато хто не звертає уваги на ціни. Попри це, ми вирішили дати кілька порад, як заощадити на новорічному столі й водночас не образити гостей.
1. Заздалегідь планувати меню
Це потрібно, щоб уникнути безладних покупок і приготування такої кількості, коли щось доведеться доїдати до Різдва, а щось — відправити в кошик для сміття. Потрібно заздалегідь придумати кількість продуктів та страв. Продумати меню так, щоб там не було багато того, що швидко псується. У магазин йти тільки зі списком продуктів та на ситий шлунок, щоб не купувати нічого зайвого.
2. Розділити витрати
Якщо плануєте запрошувати друзів, звичайно, що їжі доведеться готувати більше. Цілком нормально запропонувати майбутнім гостям зробити спільний бюджет, і навіть разом здійснити покупки. Щоб не сталося так, що чогось купили більше, а про щось забули.
3. Відстежувати знижки та акції
Як правило, у всіх мережевих магазинах перед Новим роком практикуються знижки на продукти, які купують до свята. Немає нічого складного у тому, щоб відслідковувати це. Тим паче багато супермаркетів мають власні сайти та активно розповсюджують рекламну продукцію, де показуються всі акції.
У будь-якому разі Новий рік — це свято, яке дарує нам лише радість та веселощі. Щоб цей чарівний час не був затьмарений наявністю порожнього гаманця, завжди підходьте до його планування виважено та без необдуманих витрат.