
Переселенка з Краматорська створила особистий бренд натурального шоколаду
Підприємиця з Донеччини Юлія Савинська перетворила власне захоплення кондитерською справою на бренд натурального шоколаду SoYKa.
Про це розповів у матеріалі Східний Варіант.
Юлія народилася в Краматорську. Закінчила Донбаську державну машинобудівну академію, отримавши технічну спеціальність і додатково вивчивши економіку підприємств. Після навчання працювала у відділі технічного забезпечення Новокраматорського машинобудівного.
Спочатку Юлія готувала десерти для себе, але згодом почала пригощати рідних. З часом в родині почали жартувати про те, що вже наїлися досхочу і навіть почали набирати вагу.
Відчувши, що саме виготовлення кондитерських виробів приносить їй радість та задоволення, майстриня вирішила розширити свою діяльність і почала готувати на замовлення. Це привело її до відкриття власної кондитерської Sava Cakes у 2019 році.

Асортимент швидко зростав: торти, десерти, шоколадні цукерки, макаронси. Спочатку це були лише замовлення, але згодом продукція з’явилася в місцевих закладах. Ще через рік жінка відкрила кав’ярню, де до кави подавали ще й смаколики.
Після початку повномасштабного вторгнення родина вирушила до Мукачева, але житла там не знайшлося. Випадково Юлії трапилася вакансія кондитера в ресторані в Хусті, де керівник запропонував їй роботу й допоміг з житлом. Так вони оселилися в цьому місті, а Юлія пів року працювала пекарем-кондитером, випікаючи хліб, круасани, струдлі й виготовляючи десерти.
У грудні 2022 року жінка відвідала конференцію в Івано-Франківську, де познайомилася з підприємцями з усієї України, які попри складні часи розвивали свій бізнес. Це надихнуло її створити проєкт, не прив’язаний до конкретного місця. Вона зрозуміла, що традиційна кондитерська модель вимагає стабільної клієнтської бази, що стало складно через евакуацію та переїзди. Так виникла ідея виготовлення шоколаду — продукту, який можна продавати в будь-якому місті.
Юлія обрала шоколад через довгий термін придатності, зручність транспортування і використання цілих какао-бобів, що виділяє її продукт на ринку.

«На сьогодні асортимент бренду SoYKa включає широкий вибір шоколаду: веганський, гречаний, з сублімованими ягодами, з кунжутом, мигдалем, манго, чилі. Також представлений 100% чорний шоколад без цукру для любителів насиченого смаку», — пояснює Юлія.
Назва бренду SoYKa є своєрідною грою з ініціалами членів родини: S — Савинська і молодша донька Софія, О — Орина (старша донька), Ю — Юлія, К — Костянтин (чоловік), а літера «А» поки що вільна.
Навчання стало ключем до успіху Юлії. Нині вона співпрацює з кав’ярнями та крамницями в Ужгороді й Хусті, а також шоколад можна придбати в кавʼярні в рідному місті Юлії — Краматорську. Набори шоколаду також можна замовити на сайті: SoYKa.
Читайте матеріал повністю: Шоколадна історія: як переселенка з Краматорська створила особистий бренд на Закарпатті
Читайте також: Солодкі дива: як кондитерка з Луганщини відновила бізнес у Києві
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.