
На Волині фермер із Донеччини тримає виробництво сиру та ковбаси
До повномасштабного вторгнення Сергій Свириденко заснував екоферму «Козацьке подвірʼя» та виготовляв крафтові сири з козячого молока. Минулого року Сергій релокувався на Волинь, де продовжує працювати й зараз.
Про це йдеться у матеріалі Східного Варіанта
Сергій Свириденко народився та виріс на Донеччині. Рік тому під час розмови зі Східним Варіантом він зізнавався, що займатися фермою та власним виробництвом завжди було справою його життя.
У 2014 році війна застала Сергія в Донецьку, де він разом із дружиною займався торгівлею м’ясних виробів. З початком військових дій та окупації міста родина вимушено покинула будинок та спочатку переїхала на дачу. Після звільнення Костянтинівки Сергій та його дружина продовжували там торгівлю, але із січні 2015 року чоловік вступає до війська та долучається до антитерористичної операції.

Сергій відслужив майже півтора року, після чого демобілізувався. Тоді він зрозумів, що воєнні дії затягуються, тож повернувся до думок про відкриття власної екоферми молочних та м’ясних продуктів.
Потроху почали купувати кіз та робити сир із козячого молока. Сергій отримав грант, що дозволило побудувати окрему сироварню. Згодом на фермі з’явилися свині — угорські мангалиці. Так виробництво збільшилося до м’ясних делікатесів.

«Ось так воно й пішло в нас потихеньку вгору. Отримували гранти, додаткову техніку. Усе розвивалось. Насправді це не той бізнес, на якому можна заробити великі гроші. Але це прикольно, це моя справа. Я часто говорю, що я щаслива людина, бо жодного дня у своєму житті я не працював», — розповідає Сергій.

На новому місці підприємець стикнувся з випробуваннями. Змінився клімат, а інша трава регіону лише ускладнила акліматизацію кіз. На жаль, частина тварин загинула, а інша — рано перестала доїтися. Після переїзду запустити виробництво вдалося тільки через кілька місяців.
Зараз, розповідає Сергій, екоферма переживає нехватку персоналу. На Волині складно знайти відповідальних працівників, які доглядали б кіз. Через це Сергій зменшує кількість тварин на фермі та поступово переходить на виготовлення продуктів із коров’ячого молока.
«Виходить, що дешевше купити, ніж своє виростити. Зараз свіжих козячих сирів у нас немає, тільки витримані. Якщо буде потреба, то і з козячого молока зробимо. Але з козами поки що працювати не будемо», — розповідає Сергій Свириденко.
Сьогодні в екоферми «Козацьке подвірʼя» можна придбати всілякі мʼясні делікатеси: від сала до різних видів ковбас. Доступні для замовлення тверді та мʼякі сири, зокрема плавлені, витримані з коров’ячого молока, копчені, з різними травами та спеціями, витримані з козячого молока тощо. Можна замовити домашнє вершкове масло, сметану, ряжанку, йогурт та кефір. Відсоток із виторгу підприємці «Козацького подвір’я» перераховують на ЗСУ. Військовослужбовцям та їхнім родинам передбачена додаткова знижка на усю продукцію.
Екоферма вже готує спеціальні подарункові набори, які можна придбати та подарувати членам родини на зимові свята.
Читайте повністю: "Спільнота Відновлення": як фермер із Донеччини вже понад рік тримає виробництво сиру та ковбаси на Волині
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.