Авокадо, салат "Капрезе", селерові фреші: в Маріуполі обговорили шкільне харчування
В Маріуполі обговорили, коли в раціоні школярів з'являться тости з авокадо, сендвічі з салатом "Капрезе", селерові фреші і овочеві чіпси. Яке обладнання повинно бути в шкільних їдальнях, щоб кухарям хотілося приготувати корисну їжу для дітей.
Про це повідомляє Східний варіант з посиланням на 0629.com.ua
Раніше в статті "Несмачно, мало, дорого": що не так зі шкільним харчуванням Маріуполя Східний варіант підіймав проблему годування учнів в закладах освіти.
Так, ці та інші питання, що стосуються харчування школярів, обговорювалися за круглим столом для глав районних адміністрацій.
Організатором зустрічі виступив Маріупольський центр професійного розвитку.
Центр спільно з МБФ "Жовто-Блакитні крила", ГО "Поруч" в партнерстві з ChildFund Deutschland і за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини реалізує проєкт "School Food Generation".
На зустрічі зазначалося, що сучасні харчоблоки в школах морально застаріли, крім того, там неможливо приготувати здорову та корисну їжу. У шкільному меню дуже багато смаженого. А хотілося б, щоб діти повноцінно і збалансовано харчувалися. Наприклад, зараз в українських школах впроваджується раціон, який пропонує відомий шеф-кухар Євген Клопотенко.
Проєкт про здорове харчування стартував у вересні 2020 року, але готувався з 2018. В рамках його пройде повна модернізації шкільної їдальні. Для цього навчального закладу потрібно виграти конкурс.
Як розповіла директор Маріупольського центру професійного розвитку Ірина Святченко, навчальний заклад-переможець отримує нову технологічну лінію. Також адміністраціч школи і їдальні навчатимуться за стандартами HACCP.
Уже відомо, що першою в Донецькій області новітнє обладнання для харчоблоку отримає ЗОШ № 15 в МКР "Черемушки". Вона виграла конкурс серед 52 шкіл Донецької і Луганської областей (другою школою-переможницею в рамках пілотного проєкту став навчальний заклад у Станиці Луганській, яка знаходиться на лінії розмежування).
"На базі цих двох шкіл створимо модель, яку потім будемо передавати як досвід для інших бажаючих. Хто захоче, може скористатися нашим досвідом в модернізації шкільних їдалень", - поділилася керівник фонду "Жовто-блакитні крила" Людмила Чуркіна.
Провідний експерт відділу оснащення департаменту освіти Тетяна Прима зазначила, що придбають близько 40 одиниць техніки для харчоблоку німецького, італійського та французького виробника. У тому числі технологічне, холодильне сучасне обладнання, яке дозволить готувати якіснішу здорову їжу. До того ж нова техніка буде менше витрачати енергоресурсів.
"Це пароконвектомат, мультіварочний котел, багатофункціональна сковорода, різне холодильне обладнання, планетарний міксер. Все буде купуватися за гроші донорів, вони й будуть проводити конкурс", - розповіла Тетяна Прима.
Презентація оновленого харчоблока ЗОШ №15 відбудеться на початку вересня. Це велика школа, яка навчає понад 1300 осіб. Завдяки активності директорки Тетяни Лугової навчальний заклад виграв конкурс. За кошти міської ради в школі проходить ремонт харчоблоку. Це стало умовою для виграшу.
Для роботи на новому обладнанні передбачено спеціальне навчання.