UA
RU UA
14 Травня 2023, 13:18
3732
Інга Павлій Тимченко Микола
Сталева та незламна: у Києві пройшла зустріч із захисницею Маріуполя Валерією Суботіною
Репортаж

Сталева та незламна: у Києві пройшла зустріч із захисницею Маріуполя Валерією Суботіною

Вона провела у полоні 327 днів. Але все витримала. Вчора “Нава” зустрілась з друзями, побратимами та посестрами, щоб висловити вдячність за підтримку. Як це було – читайте у репортажі

Валерія “Нава” Суботіна – капітан Нацгвардії України, військовослужбовиця ОЗСП “Азов”, маріупольська поетка, журналістка, кандидатка наук із соціальних комунікацій, у минулому випускниця й викладачка Маріупольського державного університету, яка у складі гарнізону Маріуполя після 24 лютого 2022 року захищала рідне місто від російської навали.

Валерія Нава Суботіна
Фото: Східний Варіант

Переживши тяжкі бої, воїни знайшли укриття на металургійному комбінаті “Азовсталь”. Тут вона побралась з коханим чоловіком, прикордонником Андрієм. Та за два дні після цього він загинув, виконуюче бойове завдання. 20 травня 2022 року Валерія разом з іншими оборонцями заводу завершили виконання бойового завдання та вийшли до ворога. “Наву” очікував майже рік ворожого заточення.

Валерія Нава Суботіна
Фото: Східний Варіант

10 квітня під час чергового обміну військовополоненими Валерія повернулась додому. А через місяць зустрілась з усіма, хто так довго чекав її визволення.

У грудні минулого року у київському Будинку кіно проводили вечір поезії, присвячений Валерії Суботіній та її творчості. Тоді ніхто не знав, коли вона повернеться. А через пів року усі зібрались тут ще раз, вже з Валерією. 

Валерія Нава Суботіна
Фото: Східний Варіант

Зустріч зі сльозами, посмішками та оплесками

Друзі, побратими, посестри, знайомі, народні артисти та артистки, художники, письменники та поети прийшли, щоб подякувати Валерії та висловити свою підтримку. З тяжкою долею, але стальна та незламна “Нава” знайшла сили, щоб зустрітись з усіма.

Валерія Нава Суботіна
Фото: Східний Варіант

На цій зустрічі було все – сльози, сміх, посмішки, поклони, подяка. На початку заходу Валерія разом з мамою Людмилою вийшли на сцену.

Валерія Нава Суботіна
Фото: Східний Варіант

“Наві” є, що сказати: 

“Я неймовірно рада усіх вас бачити. Я вам дякую, що ви прийшли сьогодні, що ви боролись і за мене, і за інших увесь цей час. Коли перебуваєш там, ти повністю відрізаний від будь-якої інформації. І ти не можеш точно знати, чи тебе чекають, чи за тебе боряться, але усі, хто знаходиться у полоні, хто там знаходився, нас не могли покинути наша Україна, наші близькі, наші друзі. Але наскільки важливо вийти й дізнатися про те, як тебе чекали, як за тебе боролися. Я хочу на початку заходу подякувати мамі, Людмилі Суботіній, татові, Валерію Суботіну,  я вам дуже вдячна, я вас дуже люблю. Я вдячна за те, що мені було куди вертатися. І я не про будинок, я про те, як мене тут люблять”.

Валерія Нава Суботіна
Фото: Східний Варіант

Протягом зустрічі гості читали вірші зі сцени, співали пісні, дарували Валерії подарунки. Виступив народний артист, кобзар та бандурист Тарас Компаніченко. 

Валерія Нава Суботіна
Фото: Східний Варіант

Гарна знайома Валерії Беата Куркуль вийшла на сцену не з пустими руками, а з подарунками: 

“Я дуже тішуся, що багато чому навчилася у тебе, коли ти була на Азовсталі. Що ти не тільки повернулася, але що і їм не вдалося тебе зламати. Це дуже важливо. Кілька місяців тому пані Людмила звернулася до мене з проханням намалювати її дітей. Я передивилася багато ваших фото, відео. Одного разу образ картини з’явився сам. Я хочу, щоб це було натхненням для тебе, щоб це було тим, що допомагає рухатись далі, далі творити, надихатися”.

Валерія Нава Суботіна
Фото: Східний Варіант

Під оплески Беата вручає Валерію картинку, де захисниця зображена разом з її коханим чоловіком. Беата каже, що вони – це натхнення для українців та приклад справжнього кохання.

Валерія Нава Суботіна

Подруга захисниці Ганна Мурашенко також вийшла на сцену із подарунком у руках, сподіваючись, що це надихне Валерію на подальшу творчість:

“Лерочка, я не буду сьогодні читати вірші, але я хочу тобі подарувати те, що можливо надихне тебе, хоч трошечки, писати далі вірші.  Хочу поділитися з вами цією історією. Дивилася інтерв’ю Лери, воно тривало 29 хвилин, і 29 хвилин у мене текли сльози. Наскільки ти надихаєш, наскільки захоплюєш.

Для усіх нас ти стала сталевою “Навою”, але при цьому ти не втратила найціннішого. Ти залишилась людяною, жіночою та ніжною. Тебе не зламали. Це саме цінне та саме дороге. Хлопці та дівчата, які знаходяться там, кожен день перемагають. На останніх хвилинах інтерв’ю Валерія сказала: “Так, у мене в Маріуполі залишилось все, але я ні про що не жалкую. Жалкую тільки про друкарську машинку, яку подарував Андрій”. Звісно, його подарунок я не можу замінити. Але я максимально точно по твоєму опису знайшла тобі друкарську машинку”.

Валерія Нава Суботіна
Фото: Східний Варіант

З піснями виступив український актор театру та кіно Дмитро Лінартович. Дмитро  після початку вторгнення також встав на захист держави.  Спочатку воював на Київщині, а потім – на Донеччині. У січні цього року Дмитро зазнав поранення під Соледаром.

Валерія Нава Суботіна
Фото: Східний Варіант

Вірші для Валерії прийшов зачитати й Козак Михайлик.

Валерія Нава Суботіна
Фото: Східний Варіант
Валерія Нава Суботіна
Фото: Східний Варіант

А у залі в цей час майорять синьо-жовті прапори свободи.

Валерія Нава Суботіна
Фото: Східний Варіант
Валерія Нава Суботіна
Фото: Східний Варіант
Валерія Нава Суботіна
Фото: Східний Варіант

“Важливо памʼятати тих, хто залишається там”

Свою подяку та підтримку Валерії передали побратими та посестри, з якими вона разом перебувала на Азовсталі. Катерина “Пташка” Поліщук записала відеозвернення, а Дмитро “Орест” Козацький виступив зі сцени.

Валерія Нава Суботіна
Фото: Східний Варіант

Багато теплих слів було сказано на честь Андрія Суботіна, захисників і захисниць Азовсталі та тих, хто досі залишається у ворожому полоні. Валерія Суботіна під час свого виступу закликала не забувати їх та згадувати, адже це сьогодні дуже важливо:  

“Росія робила усе, щоб людей з Азовсталі не чули. Але світ побачив та почув, у тому числі завдяки пресслужбі “Азов”, завдяки Калині, який зараз знаходиться у Туреччині, теж у тюрмі, можна сказати. Тоді Калина говорив з усіма вами, фотографіями говорив Орест, я говорила тезами. Потім у полоні нас теж чули. Але ми дізнались про це потім”.

Валерія Нава Суботіна
Фото: Східний Варіант

Валерія зачитала власні вірші, які написала під час перебування на Азовсталі. Рядки були присвячені Маріуполю, українцям, захисникам та захисницям нашої Батьківщини.

Валерія Нава Суботіна
Фото: Східний Варіант

“Дякую вам усім, що ви прийшли. Що ви мене любите. І на останок вже без віршів, я хочу подякувати нашим хлопцям, нашим дівчатам, які зараз продовжують боротьбу за рідну Україну. Які боряться за усіх нас, за наше майбутнє. Дякую усім, хто робить будь-який внесок у цю боротьбу, у надійному тилу. Дякую, що кажете “Ми не боїмося””, – подякувала Валерія  усім, хто прийшов та висловив їй підтримку.

Валерія Нава Суботіна
Фото: Східний Варіант

***

Тисячі українських захисників та захисниць продовжують залишатися у російському полоні з нелюдськими умовами. Але ми чекаємо на повернення кожного та кожної. І віримо, що з кожним та кожною згодом будуть проведені свої теплі зустрічі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

3732
Інга Павлій Тимченко Микола
Поділитись:
Історія

У картатій сумці під сидінням: як у 2015 році вивозили Кубок чемпіонату України з футболу з окупованого Донецька

Розбір

"Тернистий шлях до паспорта": з якою проблемою в оформленні українського документа зіштовхуються підлітки з ТОТ сходу

Історія

Нова громада – друга домівка. Як родина з Луганщини стала популярним виробником молочної продукції на Новгород-Сіверщині

Історія

Відновлення правди. Як мешканці Донеччини брали участь в Українській революції

Вікно Відновлення

"Вимотали нерви": мешканка Словʼянська про власний досвід участі в програмі "єВідновлення"

Спецпроєкт

Що надихає найбільше в роботі волонтерів: відповідь знайшли на вечорі сторітелінгу The Tellers Night #5

Антифейк

Десять років тому Авдіївку звільнили від російської окупації: пригадуємо, як це було

Що відбувається

Пізня доставка хліба та проблеми з оформленням полісів: на що жаліються жителі окупованої Старобільщини

04 Серпня Неділя
11:59

У вівторок у Рівному переселенцям з Луганщини допоможуть з пенсійними питаннями

11:54

Окупанти стягнули додаткові сили росгвардії на схід України для пошуку дезертирів, — ЦНС

11:36

За 2,5 роки Повітряні Сили знищили понад 8 тисяч російських повітряних цілей (відео)

10:55

У Сєвєродонецькій громаді ще 15 військовим надали грошову допомогу

10:38

За добу росіяни 27 разів обстріляли населені пункти Донеччини: які наслідки (фото)

10:20

У так званій "лнр" вартість соціально значущих товарів зросла до 70 відсотків, замість дозволених 5

09:55

Рано вранці російські війська обстріляли з артилерії Українськ на Донеччині: що відомо (фото)

09:41

По Серебрянському лісу росіяни вдарили 2 керованими авіаційними бомбами, а по Макіївці – 15 некерованими авіаційними ракетами

09:27

Росіяни вбили жителя Покровська

08:56

Минулої доби на фронті відбулося 140 боїв: ворог був активним на Торецькому та Куп’янському напрямках

08:42

Російські загарбники мають успіхи у Часовому Яру на Донеччині

08:26

Сили оборони знешкодили ще 1 150 окупантів і 59 російських гармат

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: