Помаранчева зона і постійні антирекорди: ситуація з коронавірусом у Донецькій області

Кількість нових випадків захворювань на коронавірус в Україні зростає з кожним днем. За даними Міністерства охорони здоров'я, залишається тільки один регіон, епідемічні показники якого дозволяють послаблювати карантин. Але північ Донецької області потрапила до помаранчевої зони. Чи справляються ПЛР-лабораторії і як дотримуються умов карантину?

З понеділка, 5 жовтня, Бахмут, Вугледар і Слов'янський район віднесені до помаранчевої карантинної зони. Слов'янськ, Краматорськ, Маріуполь, ще 6 міст і 3 райони — до жовтої.

На сьогодні в Донецькій області всього зареєстровано 5119 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. З них 295 тільки за останню добу, зокрема у 7 дітей. «Першість» в області знову у південного Маріуполя — 1120 випадків з початку пандемії, з них 121 за 7 жовтня. На другому місці колишній «лідер» Слов'янськ — всього 938 випадків. Третій Краматорськ — 842 підтверджених діагнозів.

Що означає "помаранчева" зона?

У «помаранчевій» зоні епідемічної небезпеки діють наступні обмеження:

  • проведення масових заходів дозволяється за участю не більше 220 осіб (з умовою 1 людина на 10 кв. м площі);
  • групові заняття в професійних і вищих навчальних закладах групами не більше 20 осіб;
  • обмежена планові госпіталізації. Виняток: допомога вагітним, новонародженим, пацієнтам з онкозахворюваннями, паліативним хворим, коли є ризик для життя пацієнта.

Заборонено роботу:

  • хостелів та турбаз;
  • ресторанів, нічних клубів;
  • спортзалів, фітнес-центрів, закладів культури (крім місць, де можуть забезпечити відвідування не більше однієї людини на 10 кв. м приміщення);
  • масові зібрання понад 100 осіб (одна людина на 20 кв. м);

При цьому в громадському транспорті повинна бути заповнена тільки половина сидячих місць.

Такі обмеження діють в Слов'янському районі, коли в самому Слов'янську вимог трохи менше. Місто в «жовтій» зоні, а отже заборонені відвідування установ соцзахисту, в яких знаходяться люди похилого віку (крім тих, які надають послуги).

Але ніхто не скасовував обмеження «зеленої» зони, що поширюються на всю територію України. Це обов'язкове носіння маски або респіратора в приміщеннях і громадському транспорті (тільки сидячі місця), одна людина на 5 кв.м під час масових заходів, кінотеатри повинні бути заповнені лише на половину.

Чи всі дотримуються правил?

Візуально обмеження на вулицях Слов'янська не помітні. Як і в магазинах і міських автобусах. Люди розслабилися з настанням спекотної погоди. Зараз зустріти людину в масці велика рідкість. 

Фото: ВВ

Що стосується магазинів, то вимог продовжують дотримуватися лише в великих супермаркетах в центральній частині міста. У подібних більш віддалених районах в масці кожен третій. Охоронці зауваження нікому не роблять, хоча весь персонал в «повному умундируванні».

У невеликих магазинах ситуація ще гірша — там масочний режим ігнорують не тільки покупці, але і продавці.

Фото: ВВ

Як розповіла «Східному варіанту» пресофіцерка Слов'янського відділу поліції Марія Тюріна, від початку дії карантину було складено 34 протоколи.

У більшості випадків порушники — продавці. Розмір штрафу визначає вже суд.

Фото: ВВ

Всі порушення карантинних обмежень караються за статтею 325 Кримінального кодексу України. Якщо дії громадян призвели до поширення вірусу — від 17 000 гривень штрафу до трьох років в'язниці. У разі загибелі людей — від 5 до 8 років ув'язнення. Для посадових осіб штрафи становлять 34-170 тисяч гривень.

Фото: ВВ

До слова, в МВС уточнюють: карати можуть не тільки поліція і санітарні лікарі, а й місцеві органи влади. На жаль, в більшості випадків представники міської влади не тільки не карають, а й самі організовують масові заходи з порушенням карантину.

Статистика зростає. Лабораторії не встигають

Лабораторія обласного центру СНІДу в Слов'янську першою в області почала проводити дослідження на коронавірус. Зараз тут планують посилити потужності та проводити 1000 тестів на добу.

Сам процес дослідження складається з двох етапів: пробопідготовка і власне дослідження. До останнього часу перший етап проводився вручну лаборантами. На той момент проводили 100 досліджень, з другою бригадою кількість відповідно збільшилася вдвічі. Зараз пробопідготовка проходить за допомогою устаткування, придбаного коштом області.

«Зараз ми проводимо 300. Якщо областю буде придбаний ампліфікатор, а вже виділені на це гроші, то ставимо собі завдання ще збільшити кількість досліджень. Звичайно велика проблема — обробка результатів, це більше сил займає. Ввести в журнал, верифікувати, ввести в програми, видати — це дуже багато часу. Зараз пообіцяли придбати автоматизовану програму, щоб процес обліку результатів впорядкувати й зробити швидше і комфортніше», — розповіла медична директорка Донецького обласного центру СНІДу Людмила Маслова.

Фото: ВВ

Поки понад 300 аналізів на добу робити не можуть з усім бажанням. Решта аналізів чекають своєї черги в заморожуванні. В середньому за день дослідження проходить в три цикли, кожен з них — 94 аналізи.

Всього в Донецькій області проводять до 5 з половиною тисячі ПЛР-тестів на виявлення COVID-19 в семи державних, а також приватних лабораторіях. Такі дані озвучив голова Донецької обласної держадміністрації Павло Кириленко під час щотижневого брифінгу.

«Ми суттєво прискорили тестування, проте добова черга становить близько трьох тисяч осіб. Зараз завдання — максимум до кінця тижня зменшити чергу, звести її, щоб черговість була не більше як добу. Хворі два дні тому — 350 осіб, це не особи, виявлені за добу. Це дані у зв'язку з прискоренням роботи лабораторії. Ці люди стояли в черзі», — повідомив Кириленко.

Фото: ДонОДА

За даними на 6 жовтня, в області з підозрою на коронавірус і підтвердженим діагнозом госпіталізовано всього 961 особа. Як повідомляють в Департаменті охорони здоров'я області, на цей час 16 хворих підключені до апаратів штучної вентиляції легенів, а 231 отримують кисневу підтримку.

В Україні в лікарнях, передбачених для боротьби з коронавірусом, більше ліжок зайнято на Донбасі — майже 90%.

Станом на 6 жовтня на підконтрольній частині Луганської області пацієнтами з підозрою і підтвердженим COVID-19 зайнято 89% ліжок, коли загальна кількість 219. У Донецькій області — 88,4% з 1028 ліжок, коли загалом тут функціонують 13 спеціально обладнаних закладів. Незабаром число лікарень для профільної госпіталізації хворих на коронавірус виросте до 20: в процесі підписання договору 7 медустанов.

Усього з початку пандемії від COVID-19 в Донецькій області загинуло 64 людини. Це лабораторно підтверджені випадки. Троє з них медичні працівники.

«Понад 300 медичних працівників, на жаль, захворіли на COVID-19. На сьогодні з них одужали 196 медичних працівників. Також захворіли 312 дітей — від 0 до 18 років. З них видужали 97 дітей», — такі дані на минулому брифінгу озвучив начальник відділу стратегічного розвитку охорони здоров'я департаменту охорони здоров'я Донецької ОДА Олександр Педенко.

Поки що кількість хворих продовжує зростати й з кожним днем ​​карантинні зони можуть змінюватися. З погіршенням погоди потрібно особливо уважно ставитися до свого здоров'я і не нехтувати засобами індивідуального захисту.

Последние новости

  • Війна з РФ

Фейки про викрадення дітей: як російська пропаганда бреше про "Білих янголів"

«Білі янголи» — це загони поліцейських, які працюють у прифронтових населених пунктах. Вони їдуть туди,… Read More

12 години назад
  • Війна з РФ

Електронні повістки в окупації: що відомо про новий метод примусової мобілізації від росіян

Злочинний уряд росії ухвалив постанову про запуск Єдиного реєстру військового обліку з 1 листопада. Це… Read More

17 години назад
  • Суспільство

Як працює кімната психологічної підтримки для жінок і дітей в селі Комар за 25 км від фронту

Нещодавно в селі Комар, яке знаходиться за 25 км від лінії фронту, відкрили кімнату психологічної… Read More

18 години назад
  • Війна з РФ

Козацьке коріння Маріуполя: історія Домахи та Кальміуської паланки

Офіційною датою утворення Маріуполя вважається 1778 рік, коли на його сучасних теренах було засновано повітове… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Грецький "Панаїр" у Києві: як він відбувся та які історії розповіли греки Надазов'я

Минулої суботи в Києві пройшов благодійний фестиваль українсько-грецької культури «Панаїр». Він обʼєднав греків з усієї… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ
  • Суспільство

За 10 км від лінії зіткнення: як живе прифронтова Велика Новосілка

Велика Новосілка — селище у Волноваському районі на Донеччині, яке вже понад два роки знаходиться… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.