Житло для переселенців: що реалізовано у 2021 році

У 2022 році уряд має намір повністю забезпечити житлом переселенців та ветеранів російсько-української війни. Це близько 4 тисяч людей. Рік, що минає, також був активним у цьому плані. «Східний варіант» розповість про реалізацію житлових програм та як можна взяти в них участь.

Наразі в Україні діють 4 програми, які забезпечують житлом переселенців. Кожна з них розрахована на свою категорію та умови. Основна вимога — не володіти нерухомістю на підконтрольній території.

Розберемо окремо кожну програму.

Пільгова іпотека під 3%

Програма почала працювати у 2019 році та передбачає надання пільгового державного кредиту до 20 років. Але на повну силу запрацювала лише зараз. Купувати житло можна як на первинному, так і вторинному ринку. Як у багатоквартирних, так і приватних будинках. Але за умови, що житло не старше 25 років чи реконструйоване не більше 15 років тому. 

Для реалізації програми уряд Німеччини надав Україні грант у розмірі 25,5 млн євро через Німецький банк розвитку (KfW). У планах допомогти із придбанням будинку майже 680 сім'ям. Етапи відборів проводяться рандомно і не рідше ніж раз на чотири місяці. Трансляція проходить тут. Наразі це єдина програма, яка фінансується. 

Умови участі у програмі:

  • у вас та у членів вашої сім'ї з 27 квітня 2014 року немає у власності житлової нерухомості, яка розташована на підконтрольній території, або житлова площа становить не більше 13,65 кв. м на особу;
  • є офіційний дохід;
  • не отримували іншої державної підтримки з бюджетних коштів, компенсації чи кредиту на будівництво/придбання житла;
  • вам понад 18 років;
  • ви не досягли пенсійного віку.

Детальніше ТУТ

Доступне житло

Тут уже розглядаються лише новобудови. Держава сплачує половину вартості квартири. Другу половину потрібно повністю покрити. Для цього переселенець може скористатися пільговою іпотекою. 

В іншому умови схожі з першою програмою:

  • у вас не повинно бути іншої житлової нерухомості, крім тієї, що залишилася на тимчасово окупованій або прифронтовій території;
  • є офіційний дохід, який разом із доходом інших членів сім'ї не перевищує трьох середніх зарплат у регіоні (за даними Держстату) при розрахунку на одну особу;
  • раніше не отримували державної підтримки для будівництва/придбання доступного житла.

Серед плюсів: немає обмежень за віком. 

Серед мінусів: наразі не фінансується, хоча у 2018 та 2019 роках програма була успішно профінансована на 100 млн грн щорічно.

Подати заявку можна ТУТ

Власний дім

Ця програма передбачає надання пільгових довгострокових кредитів на житло в селі. Максимальний термін кредитування становить 20 років, але не більше ніж до досягнення пенсійного віку заявника. Молодим сім'ям термін виділяють більший — до 30 років. Кредит надається під 3% річних.

Умови:

  • можете підтвердити свою платоспроможність;
  • прописані на території села або хочете переїхати до сільської місцевості;
  • ще не отримували кредит за цією програмою;
  • місце, де ви працюєте (ФОП, держустанова, підприємство) розташоване чи зареєстроване у селі.

Список доступних регіонів. 

70 на 30

Це співфінансування державного (70%) та місцевого (30%) бюджетів. Придбане таким чином житло є власністю громади та переходить у користування вимушеним переселенцями. У світі це найпоширеніша практика допомоги переміщеним особам.

Як повідомляє Міністерство з питань реінтеграції, фонди тимчасового житла для ВПО поповняться 342 об'єктами нерухомості. Це дозволить забезпечити житлом понад 1000 переселенців. 

«Кабінет міністрів України у 2021 році розподілив 113,6 млн грн субвенції державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України», — йдеться у повідомленні.

Зі 140 пропозицій місцевих рад схвалено 104. Кошти були направлені до 94 громад з 23 областей України. Найбільше об'єктів нерухомості виділять на Донбасі. Наприклад, у Слов'янську 27, у Покровську 15, у Сєвєродонецьку — 20 об'єктів. Повний перелік тут

Докладніше з умовами можна ознайомитися ТУТ.

Читайте також: Тимчасове житло для ВПО в регіонах: стан, прогрес, поради

Також за кошти обласного бюджету в Краматорську будується 12-поверховий житловий будинок для ВПО, загальна вартість якого становить 195,4 млн грн. В області функціонують 40 місць компактного проживання переселенців, у яких зареєстровано близько 1,9 тисячі людей. Щорічно з обласного бюджету спрямовується 13-15,5 мільйонів гривень на компенсацію видатків на проживання цих людей.

З нового: переселенці можуть оформити кредит на житло онлайн

Для цього потрібно: 

  1. Зареєструватися або авторизуватися в кабінеті на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису або BankID.
  2. Перевірити коректність своїх даних у профілі користувача, актуалізувати їх за необхідності.
  3. Заповнити заяву. Всі дані, крім РНОКПП та номера довідки переселенця (ВПО) членів сім'ї, підтягуються автоматично або вибираються зі списку.
  4. Після того, як дані про членів вашої сім'ї перевірять в Єдиній інформаційній базі даних про ВПО, ви можете надіслати заяву на розгляд до Держмолодьжитла.
  5. Держмолодьжитло розгляне вашу заяву протягом одного робочого дня. Ви отримаєте повідомлення про результат розгляду в кабінеті громадянина та електронною поштою.

На житлові програми у бюджеті Мінреінтеграції на 2022 рік передбачено 120 млн грн. 20 млрд грн із держбюджету буде зарезервовано під іпотечно-кредитні програми для ВПО з-поміж державних службовців, вчителів, лікарів, бібліотекарів тощо.

Також наступного року планують спростити правила кредитування: збільшити «вік» житла з 25 до 50 років, додати час для збору документів та проводити відбори по 150 осіб щомісяця.

Последние новости

  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

16 години назад
  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

25 квітня Верховна Рада України проголосувала за закон «Про внесення змін до Кодексу законів про… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Випадки насильницьких зникнень та свавільних затримань українців на тимчасово окупованих територіях стають все більш масовими… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

"Нелояльні мешканці" та свавільні затримання. Як росія вчиняє черговий злочин проти людяності в окупації на сході України

Окупанти здійснюють жорстоку політику репресій, спрямовану проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях. Їхня мета… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Ірина Болткова: досьє начальниці Міловської селищної військової адміністрації Старобільського району

Болткова Ірина Іванівна — родом з Сєвєродонецька, за освітою економіст. Тривалий час працювала у приватному… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.