UA
RU UA
11 Жовтня 2024, 19:48
3266
Завербована ФСБ жителька Новогродівки отримала 12 років в’язниці за мітки на громадських об’єктах рідного міста
Що відбувається

Завербована ФСБ жителька Новогродівки отримала 12 років в’язниці за мітки на громадських об’єктах рідного міста

«Хочу к своим» — публічна база російських агентів, зрадників і колаборантів, які бажають виїхати до рф в обмін на повернення українців з російської неволі. Це спільний проєкт Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, який реалізується за підтримки ГУР, СБУ та Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

У спецпроєкті «Колаборанти серед нас» Східний Варіант публікує матеріали на основі публікацій з офіційних ресурсів «Хочу к своим».

Одним із дуже дієвих методів дестабілізації ситуації на території України є агресивна інформаційна війна росіян, а саме ІПСО (інформаційно-психологічні операції).

З повномасштабним вторгненням росії в Україну активізувалися «сплячі» агенти. У їх завдання входило скоєння різного роду диверсій, надання ворогу інформації про стан та положення сил оборони України, інформації про дію правоохоронних органів та інших структур, нанесення шкоди цивільній та військовій інфраструктурі та багато іншого.

Але дієвим інструментом дестабілізації ситуації всередині країни, серед суспільства залишається сіяння паніки та психологічний вплив на свідомість громадян України.

Зупинимося на одній з найефективніших інформаційно-психологічній операції, яку провів ворог на нашій території — мітки фарбою на різних об’єктах української території.

Як зазначається у журналістських розслідуваннях, за міфами про мітки міг стояти російський політтехнолог, бойовик і ультраправий активіст — Ігор Мангушев. Певна «одержимість» у ненависті до України навіть привела його на фронт на боці так званої «днр» ще у 2014 році. Згодом він вже під кураторством ГРУ росії генерував ідеї для дестабілізації ситуації в Україні.

Дзвінки на лінії тероборони з неправдивими повідомленнями про диверсантів, публікації фото бездомних, яких видавали за корегувальників вогню, і нарешті, хрести на асфальті все це тільки мала частина його деструктивних ідей.

«Червоні мітки» не були взяті «з повітря»: з 2014 року на території тот сходу України ходили легенди про «червоні куртки» і «маячки», за якими наче можна було впізнати людину, яка допомагає українській армії.

мєтки
Фото взято з сайту «Хочу к своим»

У березні 2022 року Мангушев писав у своїх соцмережах, що для малювання перших міток найняли «дітей-наркоманів», а в червні що першу мітку намалювали його «друзі» на даху в одному московському районі, щоб потім поширювати це фото, зроблене нібито в Києві, в українських соцмережах.

Йому допомагав Сергій Загатін, екс менеджер медіамережі лідера ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина. Він помітив пост про мітку в Дніпрі, і вирішив зробити цю паніку масовою.

Це очевидне ІПСО, оскільки українські військові експерти запевняють, що наявне російське озброєння не наводиться на цілі із допомогою міток, залишених фарбою на асфальті, а відпрацьовує цілі за визначеними координатами.

Та мета агентів впливу зовсім інша:

Головне посіяти паніку, щоб карети швидкої допомоги прибували за хибними викликами, не там де вони потрібні, щоб екстрені служби та правоохоронні органи не виконували свої завдання із захисту життів громадян та правопорядку, а витрачали час на фейкові задачі. Ба більше, масові повідомлення про ДРГ викликали відчуття підвищеної небезпеки у військових  і часто призводили до «дружнього вогню», коли небезпека здавалася всеохоплюючою.

Однією з поплічниць російських спецслужб у реалізації такої стратегії стала жителька Новогродівки, що на Донеччині.

Мешканку Новогродівки Катерину Базикіну було завербовано через соціальні мережі агентом російських спецслужб ще у 2018 році. До повномасштабного вторгнення росії в Україну жінка збирала та передавала ворогу інформацію про роботу правоохоронних органів, медичних закладів, державної адміністрації, об'єктів критичної інфраструктури та багатьох інших закладів та установ.

Катерина Базикіна
Катерина Базикіна. Фото взято з сайту «Хочу к своим»

З початком вторгнення задачі майже не змінилися, тільки додалося завдання слідкувати та передавати координати військових ЗСУ. Колаборантці було доручено фарбою поставити славнозвісні мітки у різних локаціях рідного міста. Об'єктами уваги куратора Катерини стали: Школа, міст, поліцейська дільниця та шахта. Після виконання доручення зрадниця фотографувала мітки на визначених обєктах та відправляла фото агенту спецслужб рф. Її викрили та заарештували. Суд виніс вирок, засудивши колаборантку до 12 років позбавлення волі. Зараз вона відбуває цей термін за гратами.

На питання журналіста:

«Чи розуміли Ви, що по цих мітках можуть коригуватися ворожі атаки ракетами та артилерією»?

Стверджувально відповіла:

«Звісно, мені сказав мій куратор, що там сидять українські нацисти і це треба для визволення Донеччини від української хунти».

Справу Базикіної адвокати спробували подати на перегляд до суду, адже з часом стало зрозуміло, що мітки фарбою у різних локаціях були нічим іншим як спроба деморалізувати суспільство. Але суд залишив вирок незмінним, оскільки колаборантка відкрито заявляла про свій умисел, не усвідомлюючи, що її використали як інструмент і викинули, коли стала не потрібна.

Якщо ви з тієї чи іншої причини досі співпрацюєте з ворогом і займаєтесь тим, чим займалася Катерина, у вас є шанс припинити цю діяльність на визначених умовах. Заповнюйте спеціальну анкету на сайті "Хочу к своим" і чітко виконуйте отримані інструкції.

Володієте інформацією про діяльність ворожих агентів? Допоможіть Силам оборони України. Повідомте, скориставшись анкетою на сайті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

3266
Поділитись:
16 Жовтня Середа
11:54

У п'ятницю ВПО у Києві консультуватиме представник ГУ ПФУ Луганської області

11:37

Викрито агентку фсб рф, яка розкривала ворогу розташування ЗСУ на Покровському напрямку

11:10

На Донеччині за добу рятувальники ліквідували 8 пожеж

10:47

Поліцейські за добу зафіксували 2 553 ворожих обстріли Донеччини

10:30

У Луганську окупаційна влада дискутує щодо тарифів на перевезення пасажирів у межах міста

10:09

З Донеччини евакуювали ще 187 людей

09:47

На окупованій Луганщині росіяни у навчальних закладах роздають буклети з правилами спілкування з військовими рф

09:29

Протягом минулої доби зафіксовано 171 бойове зіткнення, — Генштаб

09:04

"Жовта Стрічка" поділилась світлинами та розповідями про ситуацію в окупованій Макіївці

08:39

Минулої доби росіяни на Луганщині спробували захопити українські позиції поблизу Греківки, Макіївки, Балки Журавки

08:23

Минулої доби троє жителів Донеччини отримали поранення внаслідок обстрілів

08:07

За добу українські захисники знешкодили ще 1450 окупантів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: