Нове життя з нуля: як ВНЗ-переселенець знаходить можливості для розвитку

У новому навчальному році Східноукраїнський університет імені В. І. Даля обзаведеться двома комп'ютерними лабораторіями для інженерів і хіміків, а також новими комплексами для дистанційного навчання. Хто допоміг у придбанні і як їх будуть використовувати, читайте в статті

Східноукраїнський університет імені Володимира Даля — найстаріший вищий навчальний заклад Луганській області. Цього року ВНЗ відсвяткував своє сторіччя. 

Події 2014-го року призвели до того, що університету довелося виїхати до Сєвєродонецька і зайняти площі своєї філії — Сєвєродонецького технологічного інституту. Поспіхом залишили всю матеріально-технічну базу, літературу, документацію. Та й в нових приміщеннях, не надто обладнаних для великої кількості студентів, було тісно.

Завжди є можливість для розвитку

Всупереч труднощам, Східноукраїнський університет почав шукати шляхи для поліпшення умов навчання і подальшого розвитку. У співпраці з міжнародними партнерами відремонтували аудиторії та старі інститутські приміщення. Закупили нове обладнання. У 2018 році на базі університету створили сучасний медіацентр, безкоштовно навчали школярів англійської мови. До складу навчального закладу увійшли кілька технікумів Луганської області. Також вдалося розширити перелік професій.

Фото: СНУ ім. Даля

Зараз у ВНЗ на 93-х спеціальностях навчаються 6500 студентів. У структурі університету 7 інститутів і 7 факультетів різних напрямків. У зв'язку зі специфікою роботи, ВНЗ-переселенець з 2014 року почав активно розвивати дистанційне навчання, використовуючи систему Moodle. До початку 2020 року 2/3 студентів частково здобували освіту дистанційно. 

Фото: ВВ

«Ми й до карантину проводили заняття онлайн: вебінари, скайп-консультації, індивідуальні заняття. Ми використовуємо освітню платформу, на якій розміщені всі навчальні матеріали, проводимо там відеолекції. У кожного викладача є сторінки в соцмережах, вони створюють групи в месенджерах. Куратори онлайн спілкуються зі студентами, батьками. Особливо це стосується студентів першого курсу. Тобто широко використовуємо наявні можливості», — розповів директор центру вдосконалення освіти Східноукраїнського Національного університету імені В. І. Даля Віктор Барбарук.

Фото: ВНУ им. Даля

Далівський університет завжди тісно співпрацював з міжнародними організаціями. Наприклад, студенти мають можливість навчатися за програмою подвійних дипломів в Польщі. Зараз ВНЗ бере участь в 10 міжнародних проєктах, серед яких «Відродження переміщених університетів: посилення конкурентоспроможності, підтримка суспільства» від Європейського Союзу.

Чи можливе якісне дистанційне навчання?

Цього літа в університеті реалізують відразу дві грантові програми від Агентства США з міжнародного розвитку. Один з них дозволить поліпшити систему дистанційного навчання, що як ніколи актуально у 2020 році.

Фото: СНУ ім. Даля

«Зараз, в умовах обмежень, які пов'язані з пандемією, і тими обмеженнями на проведення організації та контролю над освітнім процесом, дистанційна форма набуває ще більшого значення. В рамках міжнародного проєкту USAID “Економічна підтримка Східної України”, ми отримали грант “Підтримка дистанційного навчання в Далівському університеті”. Цей грант передбачає створення двох лабораторій і чотирьох мобільних комплексів для проведення занять в дистанційній формі», — каже Барбарук.

На облаштування лабораторій донори виділили 600 000 грн. Собою вони являтимуть, по суті, прості аудиторії, але оснащені проєкторами, інтерактивними дошками, ноутбуками та професійними системами для організації онлайн відеоконференцій. Також, 70 викладачів університету зможуть скористатися переносними комплексами, для проведення практичних занять в будь-якому місці.

Фото: СНУ ім. Даля

«Ми вже відходимо від просто спілкування в режимі відеоконференції. Це вже не має такого наповнення, яке дозволить студенту вийти зі знаннями з університету. Потрібно комбінувати, потрібно щось винаходити.

Фото: ВВ

Є такі предмети, наприклад лабораторні роботи з хімії, або з механіки, інженерні спеціальності, де необхідно працювати з обладнанням. Потрібно його бачити. І просто розповісти студенту, що потрібно робити, неефективно», — сказав Віктор Барбарук.

Один з пунктів грантової програми — навчання викладачів роботи з новим обладнанням, а також майстер-класи зі створення освітнього контенту.

Фото: ВВ

«Разом з апаратним забезпеченням нам дадуть і програмне забезпечення для монтажу, редагування та обробки відеоматеріалів. Тобто викладачів навчать, як самостійно виготовити навчальний відеоконтент. Ці знання вони будуть застосовувати у своїх заняттях. Представники нашого медіацентру так само тут на місці зможуть проводити такі заняття, консультувати та надавати викладачам допомогу. Коли ми зробимо відеотренінги з коментарями, прикладами, картинкою, анімацією, це дозволить студенту краще сприймати матеріал», — вважає Барбарук.

Фото: СНУ ім. Даля

В університеті вважають, що наразі альтернативи дистанційному навчанню немає. Зараз заняття проходять за змішаною системою, а групи студентів чергуються. У вересні заняття будуть проходити «наживо», потім їх доповнять онлайн-заняттями. Втім, досвідом «Української школи онлайн» викладачі не дуже задоволені, і вважають, що цей процес можна налагодити краще, в чому і допоможе нове обладнання.

«Не можна категорично стверджувати, складніше або легше навчатися дистанційно. Все залежить від спеціальності студента. Якщо це IT-шник, йому набагато легше перейти на дистанційне навчання, адже вся їх діяльність побудована на віддаленій роботі. Якщо ми маємо на увазі гуманітарний профіль, де потрібно більш тісне спілкування викладача зі студентом, то теперішні обмеження трохи звужують освітній процес. Але на додачу до всього ми говоримо про створення якісного онлайн-контенту, того, що можна потім буде використовувати й після закінчення пандемії», — сказав Віктор Барбарук.

Готують інженерів і хіміків європейського рівня

Ще одним проєктом від USAID в Далівському університеті стало обладнання двох комп'ютерних лабораторій «МехЛаб» і «ХімЛаб» цього літа. Бюджет склав понад 4 з половиною мільйонів гривень.

Фото: ВВ

«Лабораторії будуть оснащені комп'ютерами останнього покоління, які можуть виконувати величезний обсяг графічної та обчислювальної роботи. На них буде встановлено офіційне програмне забезпечення, яке використовують кращі проєктні організації в наших спеціальностях як в Україні, так і за кордоном», — сказав декан факультету інженерії Східноукраїнського Національного університету імені В. І. Даля Сергій Кудрявцев.

На комп'ютери в хімічній лабораторії встановлять програмне забезпечення BiTech AssisstantBuild, а викладачів навчать працювати з цими програмами.

Фото: ВВ

«Наша мета — надати доступ студентам університету до оновлених програм. Викладачі університету адаптують програмне забезпечення безпосередньо до запитів роботодавців. Це важливо для нас. Крім того, що ми обладнаємо два комп'ютерні класи з високоякісною технікою, лабораторії будуть мебльовані, щоб все було красиво і сучасно», — розповіла менеджер з розвитку трудових ресурсів проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України» Анна Болтова.

Фото: ВВ

«Завдяки новій техніці студенти зможуть опанувати нові навички, працювати в кращих умовах і підвищити свою вартість на ринку праці. Наприклад, в лабораторії МехЛаб буде встановлено програмне забезпечення CREO та Ansys. Ці програми використовуються усіма країнами Європейського Союзу при обрахуванні металевих конструкцій, елементів. Для студентів — це квиток до співпраці з великими Європейськими компаніями, якщо вони побажають будувати кар'єру за кордоном», — підкреслив Сергій Кудрявцев.

Фото: ВВ

Нові комп'ютерні лабораторії студенти повинні почати освоювати вже у вересні. Комплекси ж для дистанційного навчання поки тільки закуповують і після монтажу і навчання співробітників, почнуть працювати з другого семестру.

Последние новости

  • Війна з РФ
  • Суспільство

Евакуація для всіх: як маломобільним людям виїхати з окупації?

На тимчасово окупованих територіях залишаються люди, яким складно подолати довгий шлях до підконтрольної частини України… Read More

16 години назад
  • Суспільство

Олександр Волчанський: досьє активіста та фотографа, який закарбував на фото початок війни у Луганську

Олександр Волчанський — активіст, фотограф-анімаліст з Луганська. Відомий своїми фотографіями, на яких закарбував початок війни… Read More

18 години назад
  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.