"Розповісти про схід України": в "Ізоляції" представили унікальний фотопроєкт

Журналистка Наталья Любченкова вышивает ключевые слова о Донецкой и Луганской областях на фотографиях оттуда.

Журналістка й фотографиня Наталя Любченкова приїхала у травні до Соледара, щоб працювати над мистецьким проєктом, який об’єднує фотографію і слово в єдиний візуальний образ.Для цього мисткиня використовує техніку вишивання на папері.

Наталя Любченкова

Свій проєкт вона втілює в межах артрезиденції «Заземлення» від платформи культурних ініціатив ІЗОЛЯЦІЯ. Основна мета резиденції – мовою сучасного мистецтва привернути увагу до екологічних і соціальних проблем у регіоні, спровокованих людською діяльністю.

Наталя Любченкова — журналістка, редакторка, авторка фотопроєктів та виставок, продюсерка та викладачка. Народилася та виросла в Києві, останні десять років проживає у Франції.

З 2015 року Наталя працює над незалежними фотографічними проєктами у Донецькій та Луганській областях та висвітлює регіон для західної преси.

Під час резиденції у Соледарі вона вперше спробувала свої сили у сучасному мистецтві, але з тією ж метою – розповісти про схід України так, щоб це знайшло відгук в аудиторії.

«Я понад шість років працюю в цьому регіоні, й головна мета всіх моїх проєктів – розповісти про події на Донеччині та Луганщині західній аудиторії так, щоб це зацікавило і зрезонувало. Щоб це не була суха статистика, а були живі історії, що промовляють до людей на Заході та нагадують їм: війна в Україні – не так далеко від них, як здається, – розповідає фотографиня. – У якийсь момент мені захотілося замість традиційних журналістських методів вдатися до мистецьких, щоб розповісти історію регіону більш метафорично. Тобто я нашаровую контексти, а глядач інтуїтивно звертає увагу на ті чи інші речі, деталі, слова на моїх роботах і задумується над актуальними явищами в регіоні або й про щось своє, пов'язане з цією місцевістю»

У межах резиденції «Заземлення» Наталя Любченкова фотографувала різні природні й індустріальні об’єкти, спускалася під землю, а також знімала пейзажі з висоти  – дроном. 

«Я двічі спускалася в соляні шахти, була на провальних озерах – знімала їх з повітря. Ще мені дуже сподобався розсолопровід «Новий Карфаген»», – розповідає мисткиня.

Ці фотографії стануть основою для мистецького проєкту Наталі. Поверх них вона планує нашарувати додаткові сенси та контексти, щоб ці пейзажі змогли розповісти та показати глядачам значно більше, ніж вони демонстрували спочатку. Для цього резидентка проаналізує журналістські матеріали про цей регіон і обере з них слова, які там згадуються найчастіше. Їх разом з іншими декоративними елементами вона вишиє на своїх роботах.

«Також під час резиденції я провела лекцію для місцевих жителів, де одним із завдань було скласти свою фотоісторію із запропонованих знімків Соледара і його околиць і підібрати слова, які б найкраще описали рідну місцевість та саму візуальну історію. Ці слова, запропоновані учасниками лекції, я теж використаю у своєму проєкті». – додає Наталя. 

Наталя розповідає, що вона вже близько 15 років у журналістиці, а ось до сучасного мистецтва долучилася лише рік тому. І це абсолютно новий досвід і нові можливості, говорить резидентка «Заземлення».  

«У журналістиці ти не надто можеш піти шляхом внутрішнього голосу та творчої інтуїції, тут є чіткі межі, за які не можна заступати. А зараз я все більше відкриваю для себе всі ці неочікувані речі, які дає мистецтво. Мені дуже цікаво, як відреагують люди на мій проєкт із вишивкою. Для мене це лише початок цього шляху, і я дуже вдячна ІЗОЛЯЦІЇ за підтримку», – підсумовує Наталя Любченкова.

Нагадаємо, серія короткострокових резиденцій для митців «Заземлення», ініційована культурною платформою ІЗОЛЯЦІЯ, триватиме до серпня. Її основна тема – Антропоцен.

Фото: IZOLYATSIA photo archive

Последние новости

  • Суспільство

"Віджим квартири за несплату комунальних". Як росіяни привласнюють житло українців в окупації на сході України

На тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей розпочалася нова хвиля “націоналізації” житла українців. Так… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Східний Варіант запускає нову відеопрограму "Варіанти"

«Варіанти» — нова YouTube-програма Східного Варіанта, де ми розбиратимемо фейки, боротимемося з дезінформацією й відновлюватимемо… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Суперлюди України. Як на Львівщині протезують та реабілітують українських ветеранів

14 квітня минув рік із відкриття центру «Superhumans». У ньому безплатно надають послуги з протезування,… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Перша масова громадська організація Донеччини: історія Донецького Товариства української мови ім. Т. Шевченка

Ще за півтора року до настання української незалежності в Донецьку запрацювала організація, члени якої виступали… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни

10 років тому в Донецьку відбувся останній станом на зараз мітинг на підтримку України. Він… Read More

4 дні назад
  • Суспільство

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

У 1721 році ландрат Микита Вепрейський та комендант Бахмутської фортеці Семен Чирков уперше взяли проби… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.