"Основний "біль" – це транспорт": як волонтери з Краматорська допомагають ЗСУ

Сергій Наконєчний з дружиною Надією Масюченко родом з Донецька. З 2014 року вони допомагають українським захисникам у боротьбі з ворогом. Після початку повномасштабного вторгнення подружжя разом з іншими волонтерами почали розробляти нові дрони для ЗСУ, які можуть бути дешевшими за закордонні аналоги та більш ефективними.

“Східний Варіант” дізнався, як відбувається процес допомоги солдатам та які проєкти дронів очікуються найближчим часом.

Допомагати армії почали у 2014 році

У 2014 році Сергій з дружиною та іншими волонтерами виїхали з окупованого Донецька на підконтрольну Україні територію. Три роки після цього чоловік працював журналістом у різних виданнях, проживав в Українську, Києві, Вінниці.

У 2016 році приїхав до Краматорська, де згодом почав працювати у Донецькій обласній адміністрації. Тут Сергій обіймав посаду головного спеціаліста сектору функціонування вебсайту ОВА, його дружина Надія працювала заступницею начальника відділу пресслужби управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю.

Сергій разом з дружиною Надією. Фото зі сторінки Сергія у FB

Чоловік розповідає, у той час почали допомагати українській армії всім, чим могли. Була велика потреба у формі, тепловізорах, амуніції, компонентів для зброї, харчах. Тоді це були зовсім інші об’єми допомоги, ніж зараз. 

 “Якщо порахувати, що було зроблено в період з 2014 до лютого 2022, то це все як один місяць 2022 року під час повномасштабного вторгнення”, – розповідає Сергій.

У той час закупівля необхідних речей для солдатів проходила за власні кошти Сергія та інших волонтерів або на донати суспільства. Чоловік каже,  після 2017 року потреби у військових волонтерів майже не було через неформальне “замороження” бойових дій. 

Допомога для військових

Волонтер каже, раніше роботу в ОВА та волонтерство поєднувалось дуже просто — для цього були вихідні та відпустки.

“Сьогоднішня ситуація навчила працювати з телефону у будь-якому місті. З війною стало трохи менше задач в ОВА, а у випадку чого — завжди підстрахують колеги. Наше керівництво з розумінням ставиться до того, що ми займаємось ще й волонтерством”, — говорить Сергій.

Нові виклики після повномасштабного вторгнення

Після початку повномасштабного вторгнення рф відбулись масові ракетні удари ворога по складах та базах зберігання техніки, харчових продуктів, воєнного обладнання. Тому до волонтерів почали звертатися військові.

Допомога для військових. Джерело: “UA Military robotics” у FB

“У перший місяць допомагали водою та харчовими продуктами, бо була проблема у тому, як їх доставляти до військовослужбовців. А потім вже роззнайомились з багатьма бригадами, почали надходити запити на транспорт, на форму, на деталі для зброї. Але передусім на транспорт. Доводилось ставати знавцями самостійно, і по друзях питати, головне, щоб допомогти хлопцям лагодити та знаходити машини”, – розповідає Сергій Наконєчний. 

Тоді волонтери декілька разів закуповувати необхідні речі для військових за свої кошти. Та гроші швидко закінчувалися, було вирішено почати збирати донати від усіх, хто хотів долучитися до допомоги. 

Автомобілі — основний біль для військових та волонтерів. Джерело: “UA Military robotics” у FB

Основний “біль” зараз – це транспорт для військових. Автомобілі ламаються від обстрілів, уламків, згорають, виходять з ладу. До того ж машини, які можна було б використовувати для війни, поступово закінчуються. Деталі та транспорт постійно зростають у ціні, а потреби нікуди не зникають. Та команда знаходить можливості продовжувати допомагати військовим з автомобілями. 

Початок роботи над проєктами нових дронів

Під кінець 2022 року Сергій з іншими волонтерами зареєстрували свою громадську організацію “UA Military robotics” або “Українська військова робототехніка”. Її головним завданням стали розробка та виготовлення військових дронів для ЗСУ.

Напрямком роботи були обрані саме дрони через їх великі втрати на фронті. Сергій каже, для військових дрон – це розхідний матеріал. Вони можуть ламатися, збиватися, перехоплюватися ворогом. Та у більшості підрозділів дрони потрібні завжди, тому на них постійно є великий попит.

Проєктний вигляд донецького дрона “Інквізитор”. Джерело: “UA Military robotics” у FB

Волонтери ГО “Українська військова робототехніка” почали розробляти проєкти дронів, вартість яких буде нижчою за ті, що везуть з-за кордону. При цьому, вони можуть бути ще більш ефективними у своїй роботі.

“Ми хочемо довести свої дрони до такого рівня, щоб брати участь у тендерах Міністерства оборони. Тому що зможемо надати найнижчу фактичну ціну на ринку. Це дозволить більше підрозділів забезпечити потрібними дронами”, –  говорить Сергій Наконєчний. 

Один з таких проєктів –  ударний дрон “Інквізитор”, який створили та збирають сьогодні на Донеччині волонтери ГО “Українська військова робототехніка” та військовослужбовці 56-ї бригади. Його унікальність – це можливість нести велику кількість боєприпасів, а також невисока вартість деталей, можливість змінювати зброю під час бою, модернізована камера. Раніше “Східний Варіант” вже розповідав детально про “Інквізитора”.

Військовослужбовець 56-ї бригади “Єнот” показує компоненти дрона “Інквізитор”. Фото надано виробниками дрона

Вже є ідеї для інших розробок. Наприклад, літак-розвідник або автоматизована машина для евакуації поранених. Найближчим часом планується організувати й навчання для операторів БПЛА, в яких теж є велика потреба для української армії.

“Зараз сили направлені на доробку дрона “Інквізитор”. Сподіваємось, вже найближчим часом він полетить. Потім почнуться й інші наші проєкти”, – говорить Сергій.

***

Якщо у вас є бажання допомогти волонтерам ГО “Українська військова робототехніка” у забезпеченні захисників та захисниць, а також у розробці дрона “Інквізитор” та інших технічних проєктів, ви можете скористатися цими реквізитами: 

Банка Монобанка

Номер картки:  5375 4112 0174 0151

Последние новости

  • Суспільство

Відновлення громади без думки громадян? Або як людям вплинути на відбудову Донеччини

Планувати відновлення постраждалих регіонів потрібно вже зараз. Але пробуючи долучитися до цього, ініціативні громадяни зіштовхнулися… Read More

10 години назад
  • Суспільство

Прифронтові історії. Як команда з Краматорська організувала волонтерський хаб

20 небайдужих жителів Краматорська організували волонтерський штаб у напівзруйнованій квартирі волонтера Миколи. У 2022 поряд… Read More

12 години назад
  • Війна з РФ

Картинка, створена росією, або розвінчання міфу про "референдум республік"

11 травня 2014 року проросійські сепаратисти провели так звані «референдуми» в тимчасово захоплених містах Донеччини… Read More

17 години назад
  • Суспільство

304 собаки та 60 котів: як у прифронтовому Мирнограді працює великий притулок для тварин

У місті Мирноград Покровського району працює великий притулок для тварин. Його утримує місцева жителька, голова… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Анастасія Прокопенко: досьє громадської діячки, активістки з Донеччини

Анастасія Прокопенко — громадська діячка, родом з Донеччини. З юності була активною та долучалась до… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини

Перші 100 днів минули з того моменту, як на окупованій Луганщині чергові ділки, які звуть… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.