UA
RU UA
10 Квітня 2024, 18:20
11224
Віталій Барабаш: досьє керівника Авдіївської міської військової адміністрації
Досьє

Віталій Барабаш: досьє керівника Авдіївської міської військової адміністрації

Барабаш Віталій Степанович — начальник Авдіївської міської військової адміністрації Донецької області з 2020 року. До цього брав участь у бойових діях під час антитерористичної операції на сході України. Був радником очільника парламентського апарату.

Східний Варіант зібрав основну інформацію про життя та діяльність керівника Авдіївської МВА.

Освіта та початок трудової діяльності 

Віталій Барабаш родом із с. Новоселівка-Перша Ясинуватського району Донецької області. Там пройшло його дитинство та юність.

Після школи здобув вищу освіту у Донецькому національному університеті економіки та торгівлі імені Михайла Туган-Барановського за спеціальністю «Харчові та переробні виробництва». У 1996-1997 роках проходив військову службу.

Віталій Барабаш
Віталій Барабаш. Фото із соціальних мереж

Згодом певний час працював за фахом, у цій же сфері займався бізнесом, мешкав у Донецьку.

Після початку збройної агресії росії на сході України у 2014 був змушений залишити свій будинок — переїхав до Києва. Тоді ж брав участь у бойових діях в рамках антитерористичної операції на сході України. У 2015 році був на Авдіївській промзоні, у Пісках та Мар'їнці.

Віталій Барабаш
Фото з Facebook сторінки Віталія Барабаша

Відомо, що з 2017 року Віталій Барабаш почав працювати в апараті Верховної Ради України — обіймав посаду Радника очільника апарату. Паралельно навчався у Маріупольському державному університеті на спеціальності «Публічне управління та адміністрування». 

На початку 2020 звільнився з Верховної ради та став кандидатом на посаду голови Авдіївської військово-цивільної адміністрації. Він подав відповідну декларацію з позначкою «перед призначенням».

На посаді керівника військово-цивільної адміністрації

Влітку 2020 року Віталій Барабаш був призначений головою Авдіївської міської військово-цивільної адміністрації Покровського району Донецької області. Відповідну інформацію тоді оприлюднила Донецька ОДА.

«Розпорядженням голови Донецької облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 1 червня 2020 року №54/7-20 на посаду керівника ВЦА Авдіївки призначено Віталія Барабаша як відрядженого з Міністерства оборони України», – йшлося у повідомленні обласної адміністрації.

Віталій Барабаш
Віталій Барабаш. Фото із сайту Донецької ОДА

У своїй промові новий керівник ВЦА зазначив, що він сам родом з Авдіївки й там живуть його родичі, тож він бажає «зробити максимум, аби місто стало кращим».

У лютому 2021 року Президент України Володимир Зеленський видав указ про реорганізацію військово-цивільних адміністрацій у Донецькій області, зокрема Авдіївської ВЦА. Віталій Барабаш продовжив роботу на посаді очільника вже реорганізованої адміністрації, згідно із розпорядженням голови Донецької ОДА.

«Ми зробимо усе можливе задля розвитку Авдіївки. Ми знаємо проблематику міста, у нас є плани, як поліпшити добробут жителів громади», — прокоментував тоді керівник Авдіївської ВЦА.

За словами Віталія Барабаша не зважаючи на те, що Авдіївка на той час була прифронтовим містом, що розташоване близько до Донецька, керівництву громади вдавалося реалізовувати проєкти щодо доброустрою.

«І дороги ремонтували, й освітлення робили. І школа у нас відкрилася нова, сучасна, модернова. Її відбудували у межах програми «Велике будівництво» за участю Литовської республіки, яка, окрім того, майже на один мільйон євро надала обладнання. Відкрилася й нова музична школа. Також відкрили Алею муралів, нові магазини. Місто оживало. Я Авдіївку з дитинства знаю, тому можу стверджувати, що вона розвивалася», — розповів згодом керівник Авдіївської громади.

Після 24 лютого 2022 року

Після початку повномасштабного військового вторгнення російських військ на територію України Президент Володимир Зеленський підписав указ про утворення в усіх областях військових адміністрацій.

Так, у населених пунктах Донеччини було створено 8 військових адміністрації, зокрема й Авдіївська ВА Покровського району, керівником якої був призначений Віталій Барабаш. Очільник Авдіївської громади продовжив виконувати свої посадові обов'язки вже в умовах повномасштабної війни.

Керівник Авдіївської МВА разом зі своєю командою організовував евакуацію мирного населення попри обстріли. Перше пряме влучання в будівлю міської адміністрації було у травні 2022 року. Після цього працівники військової адміністрації перемістилися до підвального приміщення, де перебували до осені того ж року. Згодом колектив здебільшого перебазувався в Покровськ.

Влітку 2022 року стало відомо, що Віталій Барабаш був поранений російськими окупантами. Про це під час телемарафону повідомив заступник керівника Авдіївської ВЦА Сергій Легенький.

«Подробиці ми, звичайно, не зможемо розповісти. Але все добре. Трохи його зачепило, коли він виїжджав з міста. Але все добре, всі живі», — зазначив тоді Сергій Легенький.

Тоді керівник Авдіївської МВА потрапив під обстріл ворожої артилерії. Він пробув у лікарні близько місяця, після чого знову повернувся до роботи.

Віталій Барабаш
Фото з Facebook сторінки Віталія Барабаша

«З першого дня ми з командою працюємо для того, щоб наблизити нашу Перемогу, робили і робимо все можливе і неможливе задля забезпечення потреб мешканців громади, де б вони не знаходились, для їхнього порятунку і розвитку», — написав Віталій Барабаш на своїй сторінці у ФБ у лютому 2023.

17 лютого 2024 року росія повністю захопила Авдіївку. Керівник громади звернувся з цього приводу до українців:

«Друзі, мовчав так довго, бо бракувало слів. Прикро і боляче від втрати нашого українського міста. Але це не кінець! Ганчірки з триколором обов’язково зірвемо і повернемо місто під свій контроль. А доти — долучайтеся до допомоги нашим оборонцям! Якщо ти не у війську —  допомагай війську

Нині Віталій Барабаш продовжує керувати Авдіївською МВА, займається питаннями забезпечення гуманітарною допомогою мирного населення, підтримкою та забезпеченням технікою для військових на Авдіївському напрямку, звітує про ситуацію у своїй громаді.

Сім'я

За офіційними даними відомо, що Віталій Барабаш одружений з Барабаш Ганною Вадимівною. У шлюбі має дві дочки Кіру та Аліну і сина — Михайла.

Соціальні мережі

Віталій Барабаш має особисті сторінки у Facebook та Telegram, де інформує про свою діяльність. 

Крім цього додаткову інформацію можна знайти на офіційному сайті Авдіївської військової адміністрації та на сторінці у Facebook.

***

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю медіа і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

04 Травня Субота
21:44

Українські військові збили на Донеччині ворожий штурмовик Су-25, — Зеленський

21:27

Зеленський заслухав доповіді Сирського і Буданова щодо ситуації на фронті

21:09

Колишній правоохоронець з Луганщини перейшов на бік окупантів, займається перевіркою населення

20:53

Авіація ЗСУ завдала ударів по трьох пунктах управління і двох ЗРК ворога

20:32

У росії полоненого бійця "Азову" засудили до 18 років колонії

19:58

На ТОТ Луганщини минулої доби сталося 23 пожежі, є постраждалий

19:47

У Генштабі повідомили про 74 бої за добу між ЗСУ та армією рф

19:32

Двох керівників "лісгоспів" з ТОТ Луганщини заочно судитимуть за колабораціонізм

18:51

На ТОТ Донеччини росіяни змушують мешканців реєструвати житло за законами рф

18:41

Росіяни завдали ударів по Дружківці та Часів Яру: є жертви

18:26

Україна розраховує у цьому році на $38 мільярдів міжнародної допомоги, — НБУ

17:57

Дії російських загарбників на ТОТ Луганщини щодо немовлят є геноцидом, — ISW

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: