UA
RU UA
11 Травня 2024, 15:04
9729
Відновлення громади без думки громадян? Або як людям вплинути на відбудову Донеччини
Вікно Відновлення

Відновлення громади без думки громадян? Або як людям вплинути на відбудову Донеччини

Планувати відновлення постраждалих регіонів потрібно вже зараз. Але пробуючи долучитися до цього, ініціативні громадяни зіштовхнулися з певною протидією з боку влади. Східний Варіант розповідає, чому так сталося, і як громадяни вже сьогодні можуть долучатися до процесу відновлення Донецької області.

У цьому році активісти Донеччини створили Коаліцію організацій громадянського суспільства, щоб виступити за право громадськості брати участь у процесах відновлення. Як це працює, читайте у матеріалі 

Вплинути на законодавство

Минулого року Кабмін затвердив Постанови № 486 «Про підготовку до дій зі стабілізації ситуації на деокупованих територіях Донецької та Луганської області та їх реінтеграції» та № 731 «Про затвердження порядків із питань відновлення та розвитку регіонів і територіальних громад». Як виявилося, у них не йдеться про залучення громадськості до планування та затвердження відновлення регіонів, які постраждали від повномасштабної війни з росією.

Краматорчанка Юлія Володченко бажала долучитися до однієї з координаційних груп Донецької області, які керуватимуть відновленням регіону. Натомість отримала відповідь від Донецької обласної військової адміністрації, якщо її послуги будуть потрібні, то тоді її покличуть. Такі ж відповіді отримали інші громадські організації, які хотіли долучитися до координаційних груп. Пані Юлія пояснює, що загвіздка тут у законодавстві, адже прийняті минулого року постанови не прописують участь громадських формувань та активістів.

У відповідь на це громадські організації Донецької та інших областей країни заснували Коаліцію організацій громадянського суспільства, щоби виступати за зміни в законодавстві та за залучення громадськості до планування відновлення.

Зараз до Коаліції входить 45 організацій громадянського суспільства з різних регіонів України, та здебільшого саме з Донеччини. Учасники виступають за інклюзивність та прозорість влади під час планування та проведення відбудови.

«Ми розуміємо, що зараз війна, що є законодавчі акти, які регламентують процес відновлення. Але ми не до кінця розуміємо, що відбувається в органах влади. І маємо на виході якісь проєкти з відбудови, якісь проєкти з дій зі стабілізації ситуації на деокупованих територіях. А яким чином влада прийшла до рішення діяти саме так? Обирати саме ці проєкти для реалізації? Ми не знаємо, тому що нас не залучають до процесу планування», — ділиться Юлія Володченко, голова громадської організації «Центр дозвілля дітей з інвалідністю «Дивосвіт» та одна з ініціаторок Коаліції організацій громадянського суспільства.

Юлія Володченко

Долучитися до планування відновлення

Зараз члени та членкині Коаліції напрацьовують механізми залучення громадян до процесу відновлення, щоб забезпечити його відкритість та прозорість. Кінцева мета — внести зміни в законодавство, щоб участь громадськості стала обовʼязковою під час планування та реалізації відбудови.

Учасники та учасниці Коаліції проводили флешмоб, щоби привернути увагу громадян до проблеми незалучення громадськості до процесів відновлення України на прозорій та зрозумілій основі. Під час флешмобу в людних місцях Києва та Павлограда учасники виставили чорну скриню, яка символізує процес відновлення, та наповнили її різнокольоровими кубиками, кожен із яких представляв загрозу, яку несе в собі закритість планування відновлення: корупція, нечесність, крадійство тощо.

Флешмоб Юлія Володченко
Флешмоб. Фото: Юлія Володченко у Facebook

Коаліція разом з адвокаткою Світланою Мисаковою провели аналітичне дослідження законодавства України. Прийшли до висновку, що громадськість зараз реально не впливає на рішення влади. А це є проблемою для розвитку демократії та відкритості. Ніде не прописаний та не закріплений механізм, як громадськість може впливати на рішення влади щодо відбудови. Участь громади, як каже Світлана Мисакова, прописані лише на етапі звітування влади про прийняті рішення.

Представники Коаліції організацій громадянського суспільства беруть участь у конференціях, ставлять питання владі, зокрема представникам Міністерства інфраструктури. Але чіткої відповіді досі немає.

«Ми підписували колективне звернення до Міністерства з проханням вживати заходів із залучення громадськості до процесів планування відновлення. Нам прийшла відповідь, де було вказано, що участь громадськості врегульована, малися на увазі громадські обговорення. Але громадські обговорення відрізняються від прямої участі в плануванні. Адже обговорення — це майже ілюзія спілкування з владою. Ті пропозиції та зауваження, які люди там висловлять, влада має право не враховувати», — зазначає Юлія Володченко.

документ
Відповідь від Міністерства інфраструктури. Вказано, що “питання залучення громадськості до процесів обговорень планування відновлення України на законодавчому рівні врегульовано”. Інформація надана Юлією Володченко

Днями стало відомо, що сучасне Мінінфраструктури розділять на два окремих: Міністерство інфраструктури та Міністерство регіональної політики. Відповідно, буде представлена нова команда обох органів. Як це вплине на подальшу боротьбу за участь громадськості в плануванні відновлення, покаже час.

Як громада Донеччини долучається до відновлення

Інтенсивні бойові дії на Донеччині тривають, але ініціативні громадяни вже зараз долучаються до процесів відновлення. Зокрема, Коаліція «На лінії зіткнення», ГО «Точка доступу», «Агенція відновлення та розвитку», «Агенція антикризової підтримки», «Клуб рибалок України», «Аваліст» тощо.

«Ми всі продовжуємо думати про Донецьку область, думати про повернення туди після активної фази бойових дій. Намагаємося налагоджувати звʼязки, підтримувати звʼязки з місцевою та обласною владою, висувати для них пропозиції. Тобто ми не втрачаємо звʼязок зі своєю Батьківщиною. Усі хочуть туди повернутися й активно працювати над відновленням», — каже Юлія Володченко.

руки
Фото зі сторінки Юлії Володченко у Facebook

Водночас мешканці Донеччини теж можуть долучитися до процесів відновлення своїх регіонів. Для цього, рекомендує пані Юлія, слід знаходити однодумців, помічати проблеми та думати над їхнім розвʼязанням, ділиться знаннями та думками, не замовчувати власну думку. Багато вартує ефект синергії — разом простіше.

«Радимо цікавитися законодавством, і що там відбувається. Долучатися до різних заходів. Як на Донеччині, так і в інших регіонах, проходять конференції, тренінги, обговорення, там можна підвищити свій рівень обізнаності про ситуацію, бо в знаннях велика сила. Донори також зацікавлені в процесах відновлення, бо це гарантія прозорого використання їхніх коштів. Тому найкращі ідеї можуть підтримуватися грантами», — розповідає пані Юлія.

***

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win   

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
18 Червня Вівторок
10:59

Україна – найзамінованіша країна світу (фото)

10:50

ЗСУ потребують більше РЕБ для боротьби з противником, — боєць "Омеги"

10:46

В окупованому Луганську студентів навчатимуть на операторів і техніків БпЛА для російської армії

09:59

Відсьогодні у "Резерв+" доступний електронний військово-обліковий документ, такої ж юридичної сили, як і паперовий (відео)

09:53

На Горлівському напрямку відбуваються постійні артобстріли з боку ворога касетними зарядами, — військовий ЗСУ

09:35

Російські загарбники 9 разів обстріляли населені пункти Донеччини: які наслідки (фото)

08:59

Армія рф била по Невському на Луганщині з "Градів" та авіацією

08:40

Росіяни на Донеччині одну людину вбили та ще одну поранили

08:03

Ще 1 230 російських окупантів і 16 їхніх танків знешкодили Сили оборони України

17 Червня Понеділок
22:46

Верещук зустрілася з Марʼяною Чечелюк, поліцейською з Маріуполя, яка повернулася з російського полону (фото)

22:23

На Донеччині аеророзвідники знищили позиції окупантів (відео)

22:00

В окупованому Маріуполі загарбники зносять ще одну школу

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: