Пам'яті українського Героя: донька Володимира Рибака — про перейменування вулиці у Києві

У Києві з'явиться вулиця пам'яті патріота з Горлівки Володимира Рибака, який загинув від рук сепаратистів у 2014 році, захищаючи державний прапор України. “Східний варіант” поговорив із дочкою Володимира Марією та дізнався про подробиці майбутнього перейменування.

Про те, що одна з вулиць Києва незабаром матиме ім'я Володимира Рибака, стало відомо після публікації у Facebook його дочки Марії Рибак. Східний Варіант поговорив із Марією та дізнався історію цього важливого рішення.

Дерусифікація Києва та набуття нових імен

Для родини Володимира Рибака звістка про перейменування однієї з вулиць Києва його ім'ям стала несподіванкою. 

Ми навіть не думали про жодне перейменування. Нашої ініціативи тут не було. Знаю випадки, коли родичі загиблих героїв, людей, які гідні, щоб на їхню пам'ять була названа якась вулиця, докладали просто неймовірних зусиль, щоб цього досягти. А у випадку з батьком, можна сказати, вийшло з першого разу. Це несподівано та приємно, звичайно. Ми дуже вдячні всім, хто так проголосував”, — каже Марія Рибак

За перейменування віддали 6874 голоси. 

Загалом було запропоновано 20 варіантів нових назв, але варіант з ім'ям Володимира Рибака переміг із великим відривом – понад 5 тисяч голосів від найближчого “конкурента”. 

Тепер ім'я патріота, який віддав своє життя за захист незалежності України, носитиме вулиця Кронштадтська. Ця вулиця знаходиться на лівому березі Дніпра у Дарницькому районі Києва. До того вона називалася Мостова, а назву Кронштадтська отримала у 1955 році.

Таке перейменування стало можливим у результаті програми дерусифікації Києва. Ініціатором стала Київська міськрада.

До списку увійшли 296 об'єктів, визначених спеціальною комісією. Це вулиці, провулки, площі та проспекти.

Проголосувати кияни через додаток Київ цифровий.

До складу експертної комісії було залучено фахівців Українського інституту національної пам'яті, Інституту історії України, Інституту української археології та джерелознавства імені М. С. Грушевського, Інституту українознавства імені І. Крип'якевича, Інституту мовознавства імені О. О. Потебні, Інституту української мови, Інституту імені Т. Г. Шевченка.

Фото з Facebook Марії Рибак

Щодо перейменування вулиці Кронштадтської, то тут Марія бачить певний символізм.

Я думаю, що це буде історично важливим. Що його жертву не буде забуто. Крім того, вулиця Кронштадтська, яку вирішено перейменувати на вулицю Володимира Рибака, перетинається з вулицею Горлівською. У майбутньому хотілося б поставити пам'ятну дошку. Часто буває, що люди не знають, на честь кого названа та чи інша вулиця. Хочеться, щоб можна було прочитати, що цю вулицю названо на честь батька і чим він це заслужив”, — каже Марія.

Історія життя українського Героя

Володимир Рибак родом із Горлівки. Був чоловіком та батьком двох дітей — сина та дочки. Більшу частину свого життя Володимир Рибак працював у правоохоронних органах. 

З жовтня 1995 по грудень 2008 року працював інспектором карного розшуку у Горлівському міському управлінні МВС України в Донецькій області, звідки звільнився у запас, присвятивши своє життя політиці.

У жовтні 2010 року його обрали депутатом Горлівської міської ради від Всеукраїнського об'єднання “Батьківщина”.

17 квітня 2014 року в Горлівці проходили проросійські мітинги. На одному з них Володимир Рибак намагався зняти прапор так званої “днр”, встановлений сепаратистами на будівлі міськвиконкому.

За це проросійські прихильники силою посадили його в автомобіль та відвезли у невідомому напрямку. Рибака викрали.

18 квітня правоохоронці завели кримінальну справу за фактом викрадення. А за кілька днів у пресі з'явилися повідомлення, що в районі Слов'янська з річки дістали тіло людини, схожої на викраденого Володимира Рибака.

23 квітня 2014 року Служба безпеки України повідомила, що вбити Володимира Рибака наказав Ігор Безлер на прізвисько Біс. За його вказівкою 17 квітня представники самопроголошеної “міліції Горлівки” викрали опозиціонера та катували у штабі бойовиків у Слов'янську. Після цього 20 квітня Ігор Гіркін (“Стрілок”) особисто доручив Пономарьову вивезти тіло Рибака.

Разом із тілом Володимира було знайдено тіло 19-річного активіста Євромайдану Юрія Поправки. За даними слідства, причиною смерті обох загиблих стала “комбінована травма тіла внаслідок тортур, з подальшим утопленням ще живих потерпілих, які перебували непритомними”.

Фото Reuters

20 серпня 2015 року за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних принципів демократії, прав та свобод людини, самовіддане служіння українському народу, проявлені під час Революції гідності Володимира Рибака було нагородили званням “Герой України” посмертно.

Символ надії українського Донбасу

Дочка Володимира Рибака Марія вважає, що поява в Києві вулиці пам'яті її батька — це радість не лише для жителів Києва. Це велика радість для самих горлівців. Для жителів Донбасу.

Під моєю публікацією дуже багато коментарів із вдячністю саме жителів Горлівки. Для них насамперед це промінчик надії для всіх, кому довелося виїхати з Горлівки. І для тих, хто лишився, теж. Тому що Володимир Рибак став символом українського Донбасу”, — впевнена Марія.

У голосуванні перемогли ще кілька вулиць та провулків, нові назви яких пов'язані з Донбасом:

  • Провулок Виборзький стане провулком Попаснянським,
  • Провулок Волго-Донський стане провулком Надії Світличної (українська журналістка та правозахисниця, шістдесятниця, родом з Луганщини),
  • Вулиця та провулок Волховські стануть Волноваськими, Вулиця Гастелло стане вулицею Сватівською,
  • Провулок Дежнєва стане провулком Сіверсько-Донецьким,
  • Бульвар Кольцова стане бульваром Миколи Руденка (український письменник, один із засновників Української Гельсінкської групи, родом з Луганщини),
  • Вулиця Плещеєва стане вулицею Старобельською, вулиця Світлогірська — Світлодарською.

Щоб перейменування набули чинності, за це має ще проголосувати Київська міськрада.

Последние новости

  • Суспільство

Відновлення громади без думки громадян? Або як людям вплинути на відбудову Донеччини

Планувати відновлення постраждалих регіонів потрібно вже зараз. Але пробуючи долучитися до цього, ініціативні громадяни зіштовхнулися… Read More

8 години назад
  • Суспільство

Прифронтові історії. Як команда з Краматорська організувала волонтерський хаб

20 небайдужих жителів Краматорська організували волонтерський штаб у напівзруйнованій квартирі волонтера Миколи. У 2022 поряд… Read More

10 години назад
  • Війна з РФ

Картинка, створена росією, або розвінчання міфу про "референдум республік"

11 травня 2014 року проросійські сепаратисти провели так звані «референдуми» в тимчасово захоплених містах Донеччини… Read More

16 години назад
  • Суспільство

304 собаки та 60 котів: як у прифронтовому Мирнограді працює великий притулок для тварин

У місті Мирноград Покровського району працює великий притулок для тварин. Його утримує місцева жителька, голова… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Анастасія Прокопенко: досьє громадської діячки, активістки з Донеччини

Анастасія Прокопенко — громадська діячка, родом з Донеччини. З юності була активною та долучалась до… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини

Перші 100 днів минули з того моменту, як на окупованій Луганщині чергові ділки, які звуть… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.