UA
RU UA
29 Червня 2023, 15:41
4464
Удар по Краматорську: що відомо на цей момент та як постраждалим отримати допомогу
Актуально

Удар по Краматорську: що відомо на цей момент та як постраждалим отримати допомогу

Чим закінчилась рятувальна операція? Яке покарання очікує корегувальника удару? Та як і де постраждалі можуть отримати допомогу? Відповідає Східний Варіант

27 червня 2023 року російська армія вдарила по Краматорську двома ракетами “Іскандер”. Одна влучила у село Біленьке, що поблизу міста, а друга – у багатолюдне кафе у центрі Краматорська. Одразу ж на місці розпочались операції з порятунку та допомоги постраждалим. 

Аварійно-рятувальні роботи закінчились сьогодні вранці

Понад добу рятувальники ДСНС працювали у посиленому режимі на місці зруйнованої піцерії. Вранці 29 червня вилучили тіло ще однієї загиблої особи. Таким чином, через влучення ракети загинуло 12 осіб (з них – три дитини), постраждало 60 людей (з них – одна дитина). Фахівцями ДСНС було врятовано сім людей.

краматорськ ракетний удар
Фото: ДСНС Україна

Під час аварійно-рятувальних робіт проведено розбір завалів на площі 2000 кв. м, розібрано 11 тонн будівельних конструкцій. Психологи ДСНС також працювали на місці та надавали допомогу постраждалим. До усіх робіт було залучено 70 рятувальників та 19 одиниць техніки, повідомило Головне управління ДСНС у Донецькій області.

краматорськ ракетний удар
Фото: Краматорська міська рада у Facebook

Міська рада Краматорська робила усе, що від них залежить, під час аварійно-рятувальних робіт. Про це Східному Варіанту повідомив начальник Управління з питань інформаційної політики та взаємодії зі ЗМІ  Ігор Єськов.

Ігор Єськов

“Були задіяні усі комунальні служби. Це і техніка, і вивезення будівельного сміття. Найважче, що було, це швидко допомагати рятівникам: забирати, пиляти. Там були дуже важкі бетонні плити. Була проблема з ними. Ми шукали техніку, Bobcatʼи, щоб краном Bobcatʼи загнати туди й пиляти ці плити. Це було найважче, місто допомагало з цим. Потім займались вивезенням та прибиранням. Зараз йде процедура щодо допомоги в ліквідації наслідків тим мешканцям, які постраждали навколо цього кафе”, – повідомляє Ігор Єськов. 

Ракетними ударами було зруйновано 2 торгівельні центри, 7  магазинів, 4 школи, 2 дитячих садки, 18 багатоквартирних будинків та 119 приватних домівок. Пошкоджено 12 автівок, що були поруч з епіцентром. 

“На сьогоднішній ранок ми обшили USB-плитою усі перші поверхи багатоповерхівок. Триває допомога у забезпеченні плівкою – тисячу квадратних метрів вже обшили наші комунальники. І долучаємо донорів, щоб вони допомагали будівельними матеріалами. Шукаємо тих, хто допоможе грошима. Це БФ “Наш Краматорськ”, фонд Ахметова та міжнародні організації. Залучаємо, щоб вони працювали напряму з постраждалими”, –  каже Ігор Єськов.

краматорськ ракетний удар
Допомога населенню. Фото: Краматорська міська рада у Facebook

Навідником може виявитися житель Краматорська

краматорськ ракетний удар
Фото: ДСНС України

Вчора СБУ повідомила про затримання підозрюваного в коригуванні російського удару по Краматорську 27 червня. 

“Встановлено, що затриманим коригувальником удару по Краматорську виявився «розконсервований» агент головного управління генштабу зс рф (більш відомого як гру). 27 червня він отримав завдання з’ясувати, чи працює вищезгадане кафе і зафіксувати наявність там відвідувачів. Для виконання ворожої вказівки агент гру здійснив приховану відеозйомку закладу і припаркованих поруч автомобілів. Після цього фігурант переслав відзнятий файл російській воєнній розвідці”, – повідомило СБУ.

краматорськ ракетний удар
Аварійно-рятувальні роботи. Фото: сайт міськради Краматорська

Затриманий є мешканцем Краматорська, який працював на місцевому газотранспортному підприємстві. Зараз тривають заходи для встановлення всіх обставин злочину і притягнення причетних до відповідальності.

краматорськ ракетний удар
Фото: ДСНС України

Як повідомило СБУ, затриманий до цього збирав данні про місця базування та переміщення Сил оборони у Слов’янську і Краматорську, а також мав завдання від зс рф передавати локації місцевої критичної інфраструктури та об’єктів з масовим скупченням цивільного населення.

Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні за 28 червня зазначив: 

Зеленський

“Кожен, хто допомагає російським терористам знищувати життя, заслуговує на максимальне покарання. І це стосується не лише якихось колаборантів, про них все ясно. Це люди без людяності. Кожен у світі, хто не розуміє, що не можна бути спільником держави-терористи, повинен відповідати перед усією міжнародною спільнотою. Корегувальник проходить за статтею про державну зраду. Можливе покарання – включно з пожиттєвим”. 

Як отримати допомогу?

Ігор Єськов повідомив, що станом на сьогоднішній ранок не було жодного звернення краматорців, щоб їх розмістили в інших місцях через пошкодження житла. 

“Зараз літо, тому у цьому плані трохи легше. Люди обшивають вікна та залишаються у своїх приміщеннях: у квартирах або будинках. Зараз всі намагаються працювати, щоб відновити своє помешкання”.

краматорськ ракетний удар
Фото: Краматорська міська рада у Facebook

Нагадуємо, що жителі Краматорська, які постраждали від удару, можуть отримати матеріальну допомогу або допомогу будівельними матеріалами. 

✅ Подати заяву на ремонт пошкодженого житла через Дію за програмою “єВідновлення”

Кошти надають на житло, якщо: 

1. Воно пошкоджене через напад росії після 24 лютого 2022 року;

2. Підлягає відновленню;

3. Розміщене на деокупованій території;

4. Не було повністю відремонтовано самостійно. 

Виплати можна отримати на будівельні матеріали та послуги підрядників, які є учасниками програми “єВідновлення”. 

Як отримати цю допомогу? 

1. Повідомте про пошкоджене майно в застосунку Дія. Якщо робили це раніше, повторно не потрібно;

2. Відкрийте рахунок “єВідновлення”;

3. Заповніть заяву через застосунок Дія.

Гроші будуть зараховані на картку “єВідновлення”. Їх можна витратити протягом 12 місяців. 

Постраждалі жителі Краматорська можуть отримати одноразову матеріальну допомогу від міської ради 

Розмір допомоги у разі тяжкого поранення становить 20 тисяч гривень, якщо інші поранення – то 5 тисяч гривень. Для цього треба подати заяву до управління праці та соціального захисту населення Краматорської міськради з документами: 

1.Копія паспорта або документ, що підтверджує особу;

2.Копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків отримувача;

3. Довідка лікарсько-консультативної комісії лікувального закладу із зазначенням причинно-наслідкового зв’язку поранення та вогневого ураження, а також ступеню тяжкості травми;

4. Реквізити відкритого рахунку в установі банку, на які перерахується допомога. 

Під час подачі заяви пред’являються оригінали документів. 

✅ Одноразову грошову допомогу можуть отримати мешканці Краматорська, житлові будинки або квартири яких пошкоджені чи зруйновані через надзвичайну ситуацію, спричинену війною рф.

Для цього краматорці теж повинні звернутися до управління праці та соціального захисту населення з оригіналами та копіями таких документів: 

1. Заява;

2. Копія паспорта чи документа, що підтверджує особу громадянина;

3. Документи права власності на житло;

4. Документ реєстраційного номера облікової картки платника податків;

5. Реквізити для отримання допомоги. 

Після цього Комісія для обстеження житла здійснює огляд приміщення протягом 20 робочих днів та складає акт, відповідно якого буде визначена матеріальна допомога. 

Заявки на обстеження пошкоджень майна приймаються за єдиним номером Контакт-центру – 099-099-1505.

Консультації з приводу отримання допомоги можна отримати в Управлінні праці та соціального захисту населення Краматорської міської ради по вул. Героїв Небесної Сотні, 23, або за номером телефону 093-234-30-22.

Крім цього, мешканці Краматорська можуть отримати допомогу для дрібного ремонту від благодійної організації “Проліска” та фонду “Янголи спасіння”. Заявки на обстеження пошкоджень майна приймаються за номером Контакт-Центру – 099-099-1505.

Краматорська міська рада та Донецька ОВА продовжують наполягати, що евакуація рятує життя. Знаходячись недалеко від лінії фронту, Краматорськ піддається масованим та регулярним обстрілам збройними силами рф. Евакуюйтеся вчасно, не ігноруйте тривоги та бережіть себе! 

***

Долучайтесь до "Спільноти Відновлення". Це — засноване “Східним Варіантом” ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості читачів. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до Спільноти відновлення та підтримайте Східний Варіант донейтом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Історія

"Моє хобі перетворилося у роботу, яку я люблю": як донеччанка створює розписні шовкові вироби в Ірпені

Досьє

Марина Богун: досьє соціальної підприємниці, співачки та засновниці ГО, яка допомагає жінкам та дітям з Луганщини

Репортаж

"Тримаюсь тільки надією, що син повернеться й обійме мене": у Києві відбувся масштабний мітинг на честь полонених захисників України

Репортаж

"Пліч-о-пліч": як у столиці працює Центр підтримки ВПО Волноваського району

Досьє

Ольга Семибратова: досьє волонтерки з Донеччини та засновниці БФ "Сила Жінки"

Розбір

Евакуація для всіх: як маломобільним людям виїхати з окупації?

Досьє

Олександр Волчанський: досьє активіста та фотографа, який закарбував на фото початок війни у Луганську

Репортаж

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

20 Травня Понеділок
22:59

У Запоріжжі з'явиться вулиця Лисичанська

22:23

Зеленський говорив з Сирським щодо ситуації на донецьких напрямках

22:17

В окупованому Довжанську палає склад з пально-мастильними матеріалами (відео)

21:59

21 травня у Селидовому роздадуть допомогу для мешканців, чиї оселі зазнали пошкоджень під час ворожих обстрілів

21:49

На Покровському напрямку ворог здійснив 32 спроби просунутись вперед

21:25

ВПО з Донеччини та Луганщини можуть отримати грант на соціальний бізнесу

20:59

У Краматорському районі поліцейські знайшли у водія 320 літрів незаконного алкоголю

20:45

Маріупольці отримали гуманітарні набори (фото)

20:27

Історія "Моє хобі перетворилося у роботу, яку я люблю": як донеччанка створює розписні шовкові вироби в Ірпені

"Моє хобі перетворилося у роботу, яку я люблю": як донеччанка створює розписні шовкові вироби в Ірпені
20:25

Луганщина налагоджує міжнародну співпрацю, щоб надавати допомогу мешканцям області, — Лисогор

19:59

У перинатальному центрі Покровська облаштовують лікарню під землею з палатами та операційними (фото)

19:47

У кожній з 8 коаліції Рамштайну визначені потреби України, — заступник міністра оборони Станіслав Гайдер

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: