По тисячі вакцинованим. Що за ці гроші можна було зробити для переселенців?

Президент Володимир Зеленський оголосив, що кожен вакцинований українець отримає по тисячі гривень від держави, які зможе витратити на одну із запропонованих цілей. «Східний варіант» знає інше застосування для цих грошей.

Коли вимушені переселенці та правозахисники звертаються до влади з проханням вирішити ту чи іншу проблему ВПО, то у відповідь найчастіше чують — не передбачене фінансування.

Нині влада виступила з ініціативою роздати по тисячі гривень кожній вакцинованій людині. Зараз в Україні офіційно 9 млн вакцинованих. Відтак орієнтовна сума, яка потрібна для такої акції — 9 млрд гривень. 

«Східний варіант» вирішив пофантазувати та приблизно уявити, які проблеми вимушених переселенців можна було б розв’язати за ці кошти. 

Придбати житло для родин ВПО

З 2017 року житло за державними програмами змогли отримати менше ніж 2 тисячі родин вимушених переселенців. А нинішнього року не працювала жодна з державних програм, за виключенням однієї — фінансованої німецьким банком програми з надання пільгових кредитів під 3%.   

Якщо уявити, що на ці 9 млрд влада дозволила б придбати квартири для ВПО, а не квитки в кіно, театр, чи абонемент в спортзал, то 9 тисяч родин змогли б отримати по мільйону гривень на власне житло. Це майже половина всіх родин ВПО, які стоять в чергах за житлом. 

Вже згадана програма за фінансування німецького банку цього року вже роздала кілька сотень пільгових кредитів і дозволила багатьом сім'ям заїхати у свої квартири. Програма має високий попит і схвальні відгуки переселенців. Так ось — за гроші вакцинованим можна було б реалізувати щонайменше 10 таких програм.  

Збільшити виплати для ВПО

Нині вимушені переселенці отримують доволі скромні соціальні виплати від держави. Адресна допомога на житло, яка є по суті єдиною регулярною виплатою для ВПО, складає близько 400 грн для працевлаштованих людей і тисячу гривень — для непрацевлаштованих, пенсіонерів та студентів. 

Загалом, за даними Мінсоцполітики, з держбюджету щомісяця виділяється близько 250 млн грн на виплати вимушеним переселенцям. Тому виходить, що 9 «вакцинаторських» мільярдів могли б утричі! збільшити видатки для соцвиплат ВПО і цього б вистачило на весь наступний бюджетний рік. 

10 років платити стипендію і безкоштовно розселяти студентів, які приїжджають з ОРДЛО

Починаючи з 2018 року до вищих навчальних закладів на підконтрольній Україні території щороку вступають близько 2 тисяч абітурієнтів з окупованої території Луганської та Донецької областей.  

Тим студентам з-поміж ВПО, які не отримують звичайної стипендії, держава виплачує соціальну стипендію, яка в закладах освіти III—IV рівнів акредитації складає 1 180 грн. 

Крім того, нині для студентів з ОРДЛО не передбачено обовязкового безкоштовного проживання в гуртожитку. Це вирішують безпосередньо на рівні ВНЗ.

З розрахунку, що на кожному з 5-ти курсів українських ВНЗ навчатиметься по 2 тисячі студентів з ОРДЛО, то 9 млрд вистачило б щонайменше на 10 років для виплати соціальних стипендій та безкоштовного проживання студентів-переселенців. 

Роздати 100 тисяч кредитів на відкриття бізнесу для ВПО

З 2016 по 2019 рік українська влада разом зі Світовим банком намагалася «відучити» вимушених переселенців та членів малозабезпечених сімей від сподівання виключно на соціальні виплати та давала можливість отримати безвідсотковий кредит на власний бізнес.  

Проєкт називався «Рука допомоги». Так званий пілот проходив у кількох областях — Донецькій, Чернігівські, Харківській, Полтавській та Житомирській. 

Його суть в тому, що людина могла отримати максимум близько 70 тисяч гривень на запуск бізнесу і після отримання прибутку віддавати кредит, не сплачуючи відсоток. За статистикою Мінсоцполітики, близько 90% людей, які скористалися кредитом, відкрили свою справу. Тому в наступному році проєкт планують продовжити.

Не складно порахувати, що 9 мільярдів від президента вистачило б більше ніж на 100 тисяч таких кредитів. 

Зазначимо, що озвучене — це лише частина проблем ВПО, які потребують розв’язання. Також це безкоштовна медична та психологічна допомога звільненим з полону, соціальна допомога тим, хто пережив гендерно обумовлене насилля, доступ до освіти для дітей з окупованої та прифронтової території та багато інших. 

*Примітка: Ця стаття не має на меті дискредитувати вакцинацію та її популяризацію серед жителів України, а лише привертає увагу до проблем вимушених переселенців, які також гостро стоять в Україні. 

Последние новости

  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

19 години назад
  • Суспільство

Володимир Рибалкін: досьє начальника Святогірської міської військової адміністрації

Рибалкін Володимир Миколайович родом з Донеччини. Учасник АТО, активіст та волонтер. Відомий як журналіст-антикорупціонер та… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

25 квітня Верховна Рада України проголосувала за закон «Про внесення змін до Кодексу законів про… Read More

4 дні назад
  • Війна з РФ

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Випадки насильницьких зникнень та свавільних затримань українців на тимчасово окупованих територіях стають все більш масовими… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.