Північні рубежі Донецької області: як діє тероборона Святогірська

Територіальна оборона — структура, яка має підтримувати порядок у місті на час воєнного стану. Припиняти мародерство і стежити, щоб дотримувалася комендантська година. Як це відбувається у Святогірську — дізнався «Східний варіант».

Святогірськ під час війни

З перших днів повномасштабного вторгнення рашистів в Україну північ Донеччини постійно чує звуки війни. Обстріли Краматорська, Костянтинівки, Дружківки розпочалися фактично з перших днів агресії.

Фото Святогірська Лавра

11 березня ракетних і бомбових ударів зазнали села Лиманської громади — ракети впали на житлові будинки сіл Яцківка, Рубці та Терни. Цієї ж доби удару зазнав самий центр Святогірська, окупанти обстріляли Святогірську Лавру.

Фото: Національна поліція

Ситуація у Святогірську виглядає особливо драматично, адже у ці дні він, як і у 2014-15 роках, став своєрідним центром для переселенців із тих міст, які опинилися на лінії фронту: Ізюма, Сєвєродонецька, Рубіжного.

У певний момент кількість переселенців сягнула 10-12 тисяч. При тому, що безпосередньо жителів Святогірська (з урахуванням тих, що переселилися з ОРДЛО), за останні вісім років офіційно налічувалося не більше п'яти тисяч.

Фото Святогірська Лавра

Великий наплив людей, небезпека знову зазнати обстрілів, часткова ізольованість через підірвані мости — у таких реаліях зараз живе курортний Святогірськ.

Громада зіткнулася із новими викликами. І з ними злагоджено справляються відразу кілька структур, включаючи міські служби, Національну гвардію та місцеву територіальну оборону.

Ілюстративне фото news.liga.net

Святогірська тероборона

Територіальна оборона Святогірської громади була сформована у перші дні російської агресії наприкінці лютого. 

Тоді міський голова Святогірська своїм розпорядженням створив Раду оборони громади, розповів «Східному Варіанту» командир територіальної оборони Святогірської громади Володимир Рибалкін. До Ради увійшли представники поліції, прокуратури, Нацгвардії.

Наразі Святогірська тероборона співпрацює з Національною гвардією та допомагає їй у бойовому посиленні. Плюс здійснює контроль правопорядку та переміщення жителів у Святогірську. 

«Основне наше завдання у межах громади підтримувати правопорядок, не допускати мародерства. Святогірськ місто курортне, тут багато дач, турбаз, пансіонатів, санаторіїв. Є, так би мовити, дороге житло. Після того, як російський літак ударив по Святогірській Лаврі, великий відсоток місцевого населення виїхав із міста, побоюючись, що тут буде другий Ізюм.

Багато житла зараз без нагляду. Тому ми робимо все, щоб не допустити мародерства та загалом крадіжок. Проводимо денні та нічні патрулі», — розповідає командир територіальної оборони.

Фото Святогірська Лавра

Щоб розуміти, наскільки високою є відповідальність та напружена робота у територіальної оборони Святогірська, потрібно знати хоча б приблизно кількість турбаз та санаторіїв, розташованих навколо міста. 

Тільки площа міської межі займає понад 200 гектарів, а ще на такій самій, якщо не більшій території, розташовані десятки рекреаційних установ. До цього ще треба додати дванадцять сіл, що входять до об'єднаної Святогірської громади. Одне з них, Гола Долина, зовсім недавно було обстріляне російськими окупантами. 

Ілюстративне фото, armyinform.com.ua

«Також одна з відповідальностей, яка лягла на плечі Святогірської тероборони, допомога переселенцям, які прибувають до міста. Коли ситуація в Ізюмі була в максимально активній фазі, люди йшли з Ізюма до Святогірська пішки лісами, а це близько 40 кілометрів. Тероборона допомагала їм безпечно дістатися Святогірська і вже тут створювати умови для безпечного перебування», — розповідає Володимир.

Фото Святогірська Лавра

З прибуттям переселенців різке збільшення людей у ​​місті могло б призвести до зростання напруги у місті у гуманітарному та соціальному плані. Але завдяки роботі міської влади, громадських організацій та сил територіальної оборони цього не сталося. Було організовано вивезення людей з Ізюма і потім підвезення їх до евакуаційних поїздів до Слов'янська, волонтерська допомога на місцях, все це створило таку атмосферу злагодженого вулика, де все працювало як годинник.

«Тому жодного зростання криміналу, жодного сплеску крадіжок не було. Завдяки тому, що місто маленьке, між усіма структурами хороша комунікація, дуже швидко налагодилася взаємодія між усіма. Усі швидко зрозуміли, що кожному треба робити у цій ситуації», — пояснює Володимир.

Зрозуміло, не про все з того, чим займається тероборона Святогірська, можна відкрито розповідати. Робота з жителями та переселенцями, виїзди на місця, які зазнали атаки ворожої авіації для надання необхідної допомоги, бойове посилення Нацгвардії — це основні, але не єдині завдання.  

За словами Володимира Рибалкіна, зараз Святогірська територіальна оборона повністю укомплектована та регулярно здійснює патрулювання по всій громаді, включаючи села. Її дії повністю скоординовані з місцевими органами влади та іншими структурами, обов'язками яких є захист північного кордону Донецької області.

Последние новости

  • Війна з РФ

Козацьке коріння Маріуполя: історія Домахи та Кальміуської паланки

Офіційною датою утворення Маріуполя вважається 1778 рік, коли на його сучасних теренах було засновано повітове… Read More

15 години назад
  • Війна з РФ

Грецький "Панаїр" у Києві: як він відбувся та які історії розповіли греки Надазов'я

Минулої суботи в Києві пройшов благодійний фестиваль українсько-грецької культури «Панаїр». Він обʼєднав греків з усієї… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ
  • Суспільство

За 10 км від лінії зіткнення: як живе прифронтова Велика Новосілка

Велика Новосілка — селище у Волноваському районі на Донеччині, яке вже понад два роки знаходиться… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Як працює "єВідновлення" на Донеччині? Приклад зі Слов'янська

Уже понад рік в Україні працює державна програма «єВідновлення», за якою мешканці, житло яких було… Read More

4 дні назад
  • Суспільство

Краса, спілкування і новий досвід: як переселенка з Донеччини організовує у Франківську естетичні бранчі для дівчат

Внутрішні переселенці, які вимушено покинули рідні міста через війну, стикаються з різними проблемами в населених… Read More

4 дні назад
  • Суспільство

"Ми маємо знати історію": як луганчанка запустила освітній проєкт

Наталя Омельчук родом з міста Сорокине, що на Луганщині. До початку війни у 2014 році… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.