Останній призив: в ОРДЛО окупанти підвищили призовний вік

На окупованій частині Донецької області розпочалася нова хвиля примусової «мобілізації». Тепер повістки видають не лише студентам, а й пенсіонерам. Щоб призвати якнайбільше людей на війну, окупанти в ОРДЛО підвищили пенсійний вік до 65 років. Що відбувається по той бік лінії фронту, «Східний варіант» дізнавався з перших вуст.

Уникнути примусової «мобілізації» на окупованій території вдасться не всім. Просто на вулицях до військкоматів забирають усіх підряд — чоловіків, жінок, пенсіонерів та навіть дітей. 

За даними української розвідки, усіх учнів Луганського залізничного технікуму офіційно викликають до навчального закладу для проведення реєстрації. Тим, кому вже виповнилося 18 років, особисто дзвонить директор училища. Аналогічна ситуація в Луганському медичному університеті — у закладі оголошено про обов'язкове прибуття та реєстрацію студентів старших курсів.

Приклад беруть з прямого керівництва — рф. Там 25 березня видали указ: новобранців весняного призову 2004 року народження відправити гинути в Україну. 

Фото із соцмереж

В окупації своєрідну "броню від смерті" на фронті мають одиниці. 

«Є щасливчики, які вважаються недоторканними. Це незамінні працівники підприємств, без яких життя міста зупиниться. Таким і довідки видають, їх не чіпають. Але чи надовго», — розповідає житель Макіївки Ярослав. 

За словами Ярослава, жінки ховають своїх синів у підвалах будинків. Бояться, що сусіди можуть здати бойовикам. Настрої в і так депресивних містах, які вже 8 років знаходяться в окупації, погіршилися ще більше. Вулиці спорожніли, чути лише відлуння нескінченних обстрілів.  

«Люди тут уже не так радіють російським військовим. Починає доходити. Звичайно, вони зайняли дачні будинки, житло тих, хто виїхав. Навели там розруху, балаган найповніший. А кому скаржитися? Бояться усі. Наразі ще похоронки почали приходити. Вчора ось сусіду вручили, син загинув. Був звичайним учителем у школі. Зрозуміло, що на гарматне м'ясо всі вони йдуть», — ділиться місцевий житель. 

В ОРДЛО навіть намагаються організувати акції протесту проти так званої «мобілізації». Ось які смс-розсилки приходять місцевим: 

Чим закінчилися подібні спроби організувати мітинг, читайте у матеріалі Кривава “Точка”: що сталося в окупованому Донецьку.

Як повідомляє розвідка Міністерства оборони України, «мобілізованим» до окупаційних військ видають застаріле спорядження: екіпірування зразка 1974 року, захисні шоломи 1971 року випуску. Цю інформацію підтвердив і співрозмовник Ярослав. 

«У партнера по роботі племінника забрали. Забрали під Херсон, там зараз і сидить. Забрали всі телефони, спорядження начебто ще з Другої світової. Годують один раз на день незрозуміло чим, а що це за харчування для нормального мужика? Примудряються від місцевих додому дзвонити», — розповідає макіївчанин.

Фото "Диалог"

Міністр оборони Олексій Резніков закликав мешканців окупованого Донбасу ухилятися від «мобілізації» всіма способами, а якщо не вийшло — переходити на бік ЗСУ. Так ви можете зберегти своє життя. Якщо не скоювали злочинів — вам нічого не загрожує. 

«Якщо вас все одно забрали до російських військ, намагайтеся якнайшвидше перейти на бік української армії. Усі, хто вже здав зброю , — у безпеці. Ми розберемося з усіма формальностями. Головне уникнути непоправного та зберегти життя. Якщо ви вчинили злодіяння, але хочете врятуватися тікайте. Або здайтеся. Тільки дуже швидко», — звернувся міністр. 

Як уникнути «мобілізації» і що робити, якщо вас примусово відправляють на фронт у лавах бойовиків, читайте ТУТ.

 

Последние новости

  • Війна з РФ

Грецький "Панаїр" у Києві: як він відбувся та які історії розповіли греки Надазов'я

Минулої суботи в Києві пройшов благодійний фестиваль українсько-грецької культури «Панаїр». Він обʼєднав греків з усієї… Read More

11 години назад
  • Війна з РФ
  • Суспільство

За 10 км від лінії зіткнення: як живе прифронтова Велика Новосілка

Велика Новосілка — селище у Волноваському районі на Донеччині, яке вже понад два роки знаходиться… Read More

17 години назад
  • Суспільство

Як працює "єВідновлення" на Донеччині? Приклад зі Слов'янська

Уже понад рік в Україні працює державна програма «єВідновлення», за якою мешканці, житло яких було… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Краса, спілкування і новий досвід: як переселенка з Донеччини організовує у Франківську естетичні бранчі для дівчат

Внутрішні переселенці, які вимушено покинули рідні міста через війну, стикаються з різними проблемами в населених… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

"Ми маємо знати історію": як луганчанка запустила освітній проєкт

Наталя Омельчук родом з міста Сорокине, що на Луганщині. До початку війни у 2014 році… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

"Українці завжди відокремлювали себе від росіян": письменниця та історикиня з Донецька Олена Стяжкіна розповіла про рідне місто

22 травня, у Києві, в книгарні Старого Лева, відбулась тепла розмова про Донеччину в рамках… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.