Оленівський теракт: чому росія пішла на свідоме вбивство українських полонених

Весь світ шокований масовим вбивством українських військовополонених. У ніч на 29 липня пролунав вибух на території колишньої виправної колонії в окупованій Оленівці. В результаті була знищена будівля, в якій утримувались українські військовополонені, які вийшли з заводу “Азовсталь”. Щонайменше 50 наших захисників загинули, точна кількість поранених невідома. Розбираємо всі озвучені версії та реакції міжнародної спільноти.

Відомо, що буквально за два дні до обстрілу частину українських військовополонених перевели до більш віддаленого барака на території колонії. У момент вибуху в цьому ангарі було 193 людини. Цікаво, що жоден з наглядачів, охоронців та інших бойовиків не постраждав. Загинули та отримали важкі поранення виключно полонені. 

Одразу після вибуху рф звинуватила в усьому Україну. Начебто це ЗСУ обстріляли колонію з американських систем “HIMARS”. За хворою версією росіян та підвладним їм маріонеткам “днр”, Україна знищує своїх же захисників азовців, бо ті “почали давати свідчення”. Один з російських пропагандистів навіть опублікував те, що назвав уламками ракети “HIMARS”, нібито знайденими на місці удару по колонії. Хоча такі самі фото росіяни публікували й в інших випадках.

Фото “Стоп фейк”

При цьому американський Інститут вивчення війни вважає, що пошкодження, які видно на опублікованих кадрах, не могли з'явитися в результаті удару зазначеною зброєю. За версією видання “Інформнапалм”, росіяни, ймовірно, використали термобаричну зброю. Від вибуху би всіх розірвало, а не спалило живцем. І головне – немає кратера, який залишає після себе снаряд на місці влучення.

Супутникові знімки колонії до та після вибуху це тільки наглядно показують:

Фото Christopher Miller

Все по поличках розкладають і українські військові експерти. 

“Ми бачимо, що всі ті нари, на яких спали наші військові, залишились на місці. Їх не розкидало, конструкції залишились цілими. Більше того, тіла захисників в більшості залишились лежати на нарах. Стіни цілі, покрівлю тільки частково пошкоджено. Бачимо сліди дуже сильної пожежі. Немає сумнівів, що їх спалили живцем. Можливо навіть, використали фосфор”, — висловлюється експерт Інституту майбутнього Іван Ступак.

Фото ВВС

“Снаряд “HIMARS” на фугасній дії та не викликає пожежу. Його дія більш руйнівна. Основний фактор — ударна хвиля. Це високоточна система, тому всі дані можна з легкістю надати при потребі для розслідування, всі дані повністю зберігаються”, — зазначає полковник запасу Олег Жданов. 

Також один із доказів — перехоплення телефонної розмови окупантів, опубліковане Службою безпеки. Судячи з цього діалогу, навіть бойовики угрупування “днр” не вірять у брехню російської пропаганди про те, що “обстріл” начебто здійснила Україна.

“Судячи із розмов бойовиків, росіяни могли влаштувати трагедію за рахунок вибухівки, яку вони розмістили у приміщенні колонії. Зокрема, жоден з очевидців не чув, як до виправної установи підлітає якась ракета. Не було характерного свисту, а вибухи відбувалися самі по собі. Перехоплені розмови підтверджують, що рашисти розмістили свої установки “Град” неподалік виправної установи і почали стріляти з них по території, підконтрольній Україні. Втім жодних обстрілів у відповідь не спостерігалось – це підтверджують самі бойовики “днр”, — зазначають в СБУ.

Таких аудіоперехоплень декілька і всі вони наразі досліджуються слідчими.

За даними української розвідки, теракт скоїли найманці зі складу ПВК “Вагнера” (Ліга) за особистою вказівкою номінального власника — Євгена Пригожина.

Також у розвідці зазначають: українські захисники перебували в Оленівці з першого дня полону. Командування ЗСУ і всі інші про це добре знали, тому б ніколи не вдалися до подібних обстрілів. Тим більше всі ракетні обстріли України — високоточні. Це доведено успішним нищенням ворожих складів.  

“Від Оленівки до лінії фронту — всього близько 5 км. Розміщення полонених у такій локації, до того ж поруч з Донецьком, доводить про намір росіян використовувати бранців у якості “живого щита”. Ця стратегія ворога не спрацювала, тому він вчинив криваву провокацію сам”, — зазначають розвідники. 

Трагедія в Оленівці це цілеспрямоване вбивство українських полонених, вважає військовий експерт Олександр Мусієнко. 

“Це була страта, черговий жахливий воєнний злочин. А згодом окупанти намагалися замести сліди та влаштували вибух всередині будівлі. Якщо ми подивимось навіть статистику ударів "HIMARS", які наносили ВСУ, це все військові об'єкти або командні пункти. Зараз всім стає очевидніше, що всюди стирчать російські вуха.  Вбивство українських полонених — цинічний злочин російських окупантів. Так вони помстилися оборонцям Маріуполя за героїчну боротьбу.

Україні потрібно ще більше далекобійної, високоточної зброї. Росія має бути визнана державою, що вчиняє геноцид українського народу, підтримує та вчиняє тероризм”, — говорить Мусієнко.

Одразу після цієї жахливої події українська сторона озвучила офіційну реакцію: 

“Російські окупанти переслідували, таким чином, свої злочинні цілі — звинуватити Україну у скоєнні “воєнних злочинів”, а також приховати тортури над полоненими та розстріли, які здійснили там за наказами окупаційної адміністрації та командування зс рф на тимчасово окупованій території Донецької області”, — зазначається в заяві Генштабу. 

Радник голови ОПУ Михайло Подоляк назвав цю атаку “ще однією вкрай цинічною провокацією російських окупаційних військ”:

“Безумовно, російські війська завдали по колонії ретельно спланованого удару. В Оленівці немає оперативних військових цілей для української армії. Мало того, наші Збройні сили мають усі інструменти для точної ідентифікації об’єктів, які належить знищити: складів снарядів, оперативно-тактичних штатів, паливних баз. Масштабність та швидкість інформаційної кампанії російських пропагандистів свідчать про те, що це була саме спланована, організована акція”, — каже Подоляк.

Президент України Володимир Зеленський закликав міжнародні організації терміново втрутитись та провести розслідування. 

“Коли захисники “Азовсталі” добровільно виходили з території заводу, ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста виступили гарантами життя та здоров’я наших воїнів.

Тепер гаранти мають реагувати. Мають захистити життя сотень українських військовополонених”, — зазначив президент.  

Після вимог України, в кремлі начебто “самі” вирішили всіляко сприяти розслідуванню. Але як і завжди реальність зі словами росіян не співпадає. Представників Міжнародного комітету Червоного Хреста в Оленівку ніхто не допустив. 

скріншот публікації МКЧХ

Здавалося б, куди ще гірше, але росіяни показали верх цинізму. Вони опублікували відео з пораненими бійцями. За їх словами, це ті, хто вижив після вибуху в колонії. Хоча перевірити цю інформацію на цей час неможливо. Змученим хлопцям розказують начебто по бараку вдарили ВСУ. 

Засновник полку “Азов” і лідер партії “Національний корпус” Андрій Білецький заявив, що таке поняття як офіцерська честь, а тим більше – дотримання Женевських конвенцій, правил, законів та звичаїв війни, – невідомі росіянам:

“Росія не змогла перемогти “Азов” у чесному бою, тому намагається нас знищити віроломством. Оголошую полювання на кожного причетного до масового вбивства – де б ви не ховалися, ви будете знайдені й екстерміновані”, — зазначив Білецький. 

Своє відеозвернення опублікували бійці полку “Азов”. Тимчасово виконуючий обов’язки командира, майор Микита Надточій, пообіцяв знайти кожного, хто має причетність до страти побратимів, де б вони не були. 

Відреагували на цей теракт і міжнародні партнери. Однією з перших свою позицію висловила Велика Британія.

Оленівка потребує розслідування. Це виглядає як частина більш тривожної картини найгірших порушень прав людини та можливих воєнних злочинів, безкарно скоєних на окупованому сході України”, — зазначила посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс

“Шокований повідомленнями про те, що росія вбила десятки українських військовополонених, які здались, були зареєстровані Міжнародним комітетом Червоного Хреста та знаходились під правовим захистом росії згідно з міжнародним гуманітарним правом. ЄС рішучим чином засуджує звірства, що вчинила росія”, — висловив верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Цей терор планувався вже давно. В російських пропагандистських ЗМІ ще півтора місяця тому обговорювався масштабний обстріл табору полонених в Оленівці. 

Скріншот телеграм-каналу

Таким чином окупанти заздалегідь підготували ґрунт для скоєння чергового воєнного злочину.

“Мі-6 розглядає три основні варіанти використання РСЗВ, які постачаються для України. Друга мета — табір військовополонених у селі Оленівка, де перебувають нацисти з “Азовсталі” та військовослужбовці ЗСУ. Британці хочуть подати удар РСЗВ як спробу ВС рф приховати “страту і тортури над полоненими”, а потім хайпанути за прикладом Бучі”, — розносилось в повідомленнях російських телеграм-каналів.

Чорним по білому вказано, що в усьому скоєному планується звинуватити ЗСУ.

За думкою політолога Володимира Фесенка, подібні “прогнози”, які варто називати “анонсом” поширена тактика росіян.  

“Це відома ситуація – політтехнологи оприлюднюють свої сценарії для їх просування, а після “вдалої” реалізації не можуть не похвалитися “результатом”. Так що вважайте це їх явкою з повинною, хоча вони і перекладають провину на українських військових. Але свій план саме вони оприлюднили ще півтора місяця тому, але приписали британцям і українцям”, — вважає політичний експерт.

Росіяни опублікували списки загиблих та поранених в Оленівці, але довіряти їм поки не слід. Жодна українська чи міжнародна інституція не може підтвердити, чи спростувати ці списки. Зараз цим займається патронатна служба полку "Азов". Імена повідомляються родинам в індивідуальному порядку.

Україна почала процедуру повернення тіл вбитих з Оленівської колонії. За словами  омбудсмена Дмитра Лубінця, він офіційно звернувся до керівників МКЧХ та ООН для того, щоб йому дали можливість відвідати місце злочину. Також він звернувся до своєї омбудсмена рф тетяни москалькової аби вона теж туди поїхала. Як зазначає уповноважений з прав людини, українська сторона неодноразово зазначала жахливі умови перебування полонених.

Фото ВВС

Родичі військовополонених провели акції по всій країні та за її межами. Вони звернулись до міжнародних організацій аби ті все ж добились свого візиту до колонії в Оленівці. Всіх західних партнерів закликали визнати росію країною, що спонсорує тероризм. 

“Я думала, що гірше “Азовсталі” нічого не може бути. Але може. І воно вже трапилось. Ми знаємо на що здатна російська сторона… Вже не повернеш тих, хто там був. Не повернеш героїв, яких чекали вдома з полону. Ми вирішили нагадати всьому світу, хто такі захисники “Азовсталі”, — розповідає дружина бійця полку “Азов” Аліна. 

Зв’язок з чоловіком дівчина втратила вже давно. Знала, що її коханий живий, переглянувши відео вже з полону в Оленівці. Сумнівів в тому, що це саме він, жодних не було. Але що з чоловіком зараз — невідомо. 

Фото “Радіо Свобода”

Спочатку опубліковане відео з тортурами українського полоненого бійця, потім теракт в Оленівці. Експерти називають ці події взаємопов’язаними — все це проява істерики в москві. 

“рф намагається переконати наших цивільних, військових, політиків, що ми маємо справу з нелюдями. Вони хочуть посіяти таку паніку і страх, щоб у нас опустились руки і ми одразу перейшли до столу перемовин. По-друге, вони намагаються спровокувати наших військових на крок у відповідь. Аби наші бійці зробили аналогічне з російськими полоненими. І потім пропаганда зробить з українців лютих звірів. Тоді може виникнути питання зупинення постачання озброєння і надання фінансової допомоги”, — запевняє Іван Ступак.

Як зазначає Олег Жданов, основна задача цього цілеспрямованого терористичного акту в Оленівці — дискредитація України, ЗСУ та розпалювання ненависті через самих українців. В бараці могли спалити живцем тяжкопоранених, а також тіла змучених тортурами військових. 

Українська спільнота продовжує привертати якомога більше уваги світу до українських полонених. Публічний розголос може допомогти їх звільненню та натиснути на криваву москву. Якими б не були зараз конвульсії росії, що показує свою жорстокість, всі вони передсмертні. Рано чи пізно рф стане країною-вигнанцем. І цей процес буде тривати десятиліттям.

Последние новости

  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполя

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

1 годину назад
  • Війна з РФ

Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"

8 травня в Україні відзначається День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Володимир Рибалкін: досьє начальника Святогірської міської військової адміністрації

Рибалкін Володимир Миколайович родом з Донеччини. Учасник АТО, активіст та волонтер. Відомий як журналіст-антикорупціонер та… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

4 дні назад
  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

5 днів назад

This website uses cookies.