На тебе чекають вдома. Як медсестри, водії та навіть "міністри", які працювали на бойовиків "ЛДНР", отримують другий шанс

«Східний варіант» розібрався, як працює українська програма «повернення додому» з окупації, хто може на неї розраховувати і як подібні проєкти організовані в інших країнах.

На тебе чекають вдома
Як медсестри, водії та навіть «міністри», які працювали на бойовиків «ЛДНР», отримують другий шанс
«Східний варіант» розібрався, як працює українська програма «повернення додому» з окупації та хто може на неї розраховувати.
На відео двоє чоловіків розмовляють між собою, сидячи за столом. Один, в діловому костюмі, ставить питання другому, чиє обличчя спеціально приховано. Мало хто знає, але людина в костюмі — колишній «міністр культури ДНР» Юрій Лекстутес. Зі своїм співрозмовником він обговорює те, що відбувалося в Донецьку в різні роки, піддаючи критиці дії місцевої «влади».

Лекстутес — один із сотень учасників програми Служби безпеки України (СБУ) «На тебе чекають вдома», яка існує практично з самого початку війни на Донбасі. Її учасники фактично отримують другий шанс на спокійне життя в Україні, уникаючи покарання за участь в незаконних збройних формуваннях і організації референдуму у 2014 році.
Медсестри, водії, механіки, кухар…
Кожен, хто хоча б раз був на КПВВ, підконтрольному українській владі, помічав соціальну рекламу СБУ. З неї дивиться білява дівчинка, готова ось-ось розплакатися. А поруч з її фото — номери телефонів, електронні адреси та напис «На тебе чекають вдома».
За більш ніж 7 років війни програмою скористалося 420 осіб. 390 з них — чоловіки, решта — жінки. Але з окупованої території досі прибувають люди, готові почати життя заново на підконтрольній українській владі території.

Переважно це медичні працівники, автомеханіки, охоронці, кухарі, які були в рядах НЗФ, але не брали до рук зброї та не піддавали інших людей різним видам насильства. Головний критерій для успішної участі в програмі — не мати за собою тяжких злочинів проти України і її громадян.
На запит «Східного варіанту» в СБУ розповіли, що, наприклад, учасником програми став колишній учасник НЗФ «Призрак», який займався будівництвом і регулюванням блок-постів на в'їзді в Лисичанськ. Незабаром передумав і виїхав з України, а потім повернувся на підконтрольну частину і став учасником програми.

В СБУ уточнюють, що на це його підштовхнули родичі, які також у 2019-2020 роках були звільнені від відповідальності завдяки участі в програмі.
Ще один чоловік, чию історію переказують в СБУ, також спочатку разом з родиною виїхав до Росії, побоюючись покарання за участь в НЗФ. Потім передумав і повернувся в Україну. Тут був звільнений від покарання судом.

Серед учасників програми є і ті, хто допомагав готувати незаконний референдум. Маріуполець добровільно повідомив в СБУ про свої дії та в ході розглядів надав відомості про інші злочини. Був звільнений.
Госпіталь «ДНР»
Як уже згадувалося вище, жінок в програмі менше. І переважно це медсестри або співробітниці «держорганів ДНР». Так, жінка, яка з 2015 року надавала медичну допомогу проросійським бойовикам в окупованому Донбасі, вирішила брати участь в програмі за порадою матері.

Прессекретарка СБУ в Донецькій і Луганській областях Галина Прищепа розповідає, що здебільшого ці люди не приховують обличчя, побоюючись за своє життя. Їх роль у долі «республік» не настільки значна, щоб їх спробували знайти та вбити.

«Якби вони були якимись великими фігурами, то вони б просто не пройшли перевірку за програмою "На тебе чекають вдома". А це обов'язкова умова. Тому їх не шукають», — коментує Галина Прищепа.
«Приємно знати правду»
Втім, серед «зрадників республік», як їх називають в окупації, є і більш впізнавані обличчя.

Один з них — колишній «міністр культури ДНР» Юрій Лекстутес, який після звільнення не тільки не ховався, а ще й завів власний канал на YouTube.

Там він разом з іншими учасниками програми, які звільнилися від відповідальності перед Україною, обговорює те, що відбувається в «ДНР», а також причини, через які люди вирішили виїхати з окупації.
Лекстутес у своєму авторському проєкті розмовляє з іншим учасником програми «На тебе чекають вдома»
Здебільшого всі вони розчарувалися в ідеях і гаслах, під якими у 2014 році «русскій мір» прийшов в Україну. Лекстутесу на підконтрольній території України загрожувало 15 років ув'язнення. Але завдяки співпраці з українськими спецслужбами вдалося уникнути покарання.

Сам Юрій Лекстутес кається у своїх діях.

«У мене є відчуття провини через те, що мене обдурили і я обдурив інших. За фактом я розповідав те, у що сам вірив. Приємно розуміти та знати правду, і дуже хочеться відкрити її іншим людям», — висловився колишній чиновник «ДНР».
Світлана Дрюк / Фото: Бабель
Позмагатися в популярності з ним може хіба що Світлана Дрюк — командирка танкового екіпажу «ДНР» і прототип головної героїні в пропагандистському фільмі «Ополченочка», знятому в окупації.

Вона не лише скористалася програмою СБУ, але і вже давно допомагала українським спецслужбам. З окупації жінці нібито вдалося вивезти важливі документи, які є доказами того, що в конфлікті на Донбасі пряму участь бере Російська Федерація.
Будуть помилувані Україною
Потрібно відзначити, що понад 400 людей, які скористалися програмою — це лише ті, хто пройшов шлях до кінця. Людей, чия особистість ще перевіряється, набагато більше. За даними ЗМІ, це понад три тисячі осіб.
Програма влаштована так: людина в окупації сама повідомляє про свій намір перейти на бік України через довірені телефони або адреси електронної пошти. Якщо вона з якихось причин не може цього зробити, її дані українським спецслужбам передають родичі. Тоді СБУ сама виходить на зв'язок з людиною.

Потім починається перевірка минулого людини.
Галина Прищепа
«Якщо у нас є можливість вивезти людину на підконтрольну територію України, ми це робимо. Якщо немає, то починається заочна перевірка. Але так чи інакше, людині все одно необхідно буде виїхати на підконтрольну територію, оскільки вона обов'язково повинна особисто бути присутньою в суді», — уточнює Галина Прищепа.

Вона також підкреслює, що перевірка СБУ особистості учасника програми — це не розслідування.
Так, фахівці збирають інформацію, іноді навіть за свідченнями інших учасників програми, правозахисників і колишніх полонених. Як додатковий інструмент, використовуються дані з сайту «Миротворець», але, як каже Галина Прищепа, не всій інформації там довіряють.

«За клопотанням прокурора справа передається на судовий розгляд зі зверненням про те, що людина не брала участь в тяжких злочинах, співпрацювала зі слідством, розкаялася і добровільно покинула ряди НЗФ. Суд розглядає справу та ухвалює рішення звільнити людей від кримінальної відповідальності», — коментує прессекретарка СБУ.
Суд Центрального
району Маріуполя
До речі, деякі люди, що працюють в держустановах «ЛДНР», можуть навіть не знати, що в Україні вони в розшуку.

Галина розповідає, що недавно одна жінка перетинала пункт пропуску «Мілове», де її затримали. У неї за плечима — кілька років роботи заступницею представника окупаційної адміністрації.

На підконтрольну територію вона їхала, щоб після весілля змінити в паспорті прізвище, а в перспективі хотіла перевезти сюди ж сімейний бізнес і почати нове життя. Зараз жінка перебуває під слідством.
Ефективність оцінити важко
В українських правозахисників є кілька побоювань щодо дії програми. Неодноразово програму звинувачували в закритості та неможливості проконтролювати її роботу.

«Оскільки програма засекречена, нам важко оцінити її ефективність. Це породжує різні міфи та здогадки», — каже координаторка «Медійної ініціативи за права людини»Тетяна Катриченко.

Вона згадує про випадок Олександра Зубченка, який є одним з ключових свідків сторони звинувачення у справі Івана Без'язикова.
Іван Без'язиков
Зубченко проходив за програмою «На тебе чекають вдома» і дав свідчення проти Без'язикова. Але, як зазначає Тетяна Катриченко, він плутався у свідченнях, а додаткові питання ставити Зубченкові було не можна.

Потрібно відзначити, що полковника ЗСУ Без'язикова звільнили з полону бойовиків 5 липня 2016 року. У грудні його затримали за підозрою у співпраці з «ДНР». СБУ заявила, що полковника завербували російські спецслужби.
Іноді «ЛДНР» запитує на обмін людей, які пройшли за програмою СБУ. Чому так відбувається, складно сказати. Можливо, в «ЛДНР» думають, що ці люди самі хочуть повернутися в окупацію.

Тетяна переказує історію чоловіка, який скористався програмою СБУ, потім його запросили на обмін, він погодився, але вже перед самим обміном відмовився. Проте, його все одно обміняли. У Донецьку його відправили в «Ізоляцію», а потім в СІЗО. Там його засудили до 16 років позбавлення волі за шпигунство.
Тетяна Катриченко
Також Тетяна каже, що оцінити ефективність перевірки особистості, яку проводить СБУ стосовно колишніх учасників НЗФ, практично неможливо.

«В принципі, від наших правоохоронних органів часто неофіційно доводиться чути інформацію про те, що вони не можуть розслідувати злочини, які сталися в окупації. І ми об'єктивно це розуміємо», — каже експертка.

Таким чином не виключено, що під час розслідування можна нехтувати якимись фактами скоєння тяжких злочинів.
«Приїжджає людина на підконтрольну територію, і про неї відомо 10% інформації, а 90% ми не знаємо чи не можемо довести. Відповідно людина звільняється від покарання. Всі інші люди, про чию діяльності нам нічого не відомо, можуть повертатися на підконтрольні території та уникати покарання. Зрозуміло, що з часом можуть знаходитися нові свідки, справи не матимуть терміну давності. Але ця схема може показати, що ми можемо прощати цих людей», — коментує Тетяна Катриченко.
Програмі потрібен незалежний контроль?
Тетяна каже, що якщо Україна хоче повернути людей і окуповані території під свій контроль, то потрібно бути максимально відкритими та руйнувати міфи про те, що «тут всіх покарають».

«По-перше, Україна повинна пояснювати, для кого точно не буде покарання, для кого воно буде, але легким завдяки пом'якшувальним обставинам. І пояснити, хто точно буде відбувати покарання і за що», — вважає експертка.
Але вона не заперечує того, що така програма обов'язково повинна бути.

«Щодо цієї програми, думаю, що вона не може бути публічною, тому що ми повинні захищати її учасників і тих, хто мотивував людей стати її учасниками. У катівнях в окупації є люди, яких звинуватили конкретно в тому, що вони намагалися якимось чином провести людей за цією програмою або в тому, що вони намагалися повернути їх на підконтрольну територію», — розповідає Тетяна.

І якщо люди бачитимуть, як працює програма, бачитимуть реальних людей, які нею скористалися і ведуть нове благополучне життя, то у них буде більше впевненості.

«Можливо, потрібен якийсь громадський таємний контроль з підпискою про нерозголошення. Щоб люди розуміли, що відбувається всередині цієї програми та не було зловживань», — резюмувала Тетяна Катриченко.
Як скористатися програмою?
Контакти СБУ для участі в програмі:

телефон: 050-831-26-22 или 073-042-06-02,
e-mail: doroga.mira.sbu@gmail.com
Facebook

Під час телефонної розмови не можна розголошувати інформацію, яка дозволяє ідентифікувати особу заявника — прізвище, позивний, посаду в конкретному НЗФ, адресу знаходження або реєстрації.

До СБУ може звернутися довірена особа заявника, що знаходиться на підконтрольній території.

Проєкт реалізується онлайн-виданням "Східний Варіант" за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.
Підписуйтесь на телеграм-канал Східного варіанту

Последние новости

  • Суспільство

Євген Світличний: досьє керівника Лозно-Олександрівської селищної військової адміністрації Сватівського району

Світличний Євген Юрійович родом з Луганщини. Має економічну та юридичну освіту. Працював у банківських установах,… Read More

4 години назад
  • Суспільство

Розвивати національне виховання. Як у Києві працює Освітній хаб "Донеччина

В Україні для переселенців із Донецької області працюють не лише хаби гуманітарної допомоги. З листопада… Read More

5 години назад
  • Війна з РФ

"Дроти висять, світло живе саме по собі": ситуація з електропостачанням на ТОТ сходу України

Мешканці та мешканки тимчасово окупованих територій сходу України цілу зиму потерпали від постійних відключень світла… Read More

7 години назад
  • Війна з РФ

"Крейда" замість ліків: дефіцит медикаментів на тимчасово окупованих територіях сходу України

Окупанти не в змозі забезпечити місцеве населення базовими потребами для виживання. З кожним днем загострюється… Read More

8 години назад
  • Війна з РФ

Позивний "Гаєчка": війна очима військової медикині з Донеччини

35-річна військова медикиня Галина Сєвєріна з позивним «Гаєчка» зустріла 24 лютого 2022 року в Слов’янську.… Read More

12 години назад
  • Спільнота Відновлення
  • Суспільство

"Моє хобі перетворилося у роботу, яку я люблю": як донеччанка створює розписні шовкові вироби в Ірпені

Світлана Рибалко — родом зі Словʼянська. Вже понад 18 років вона створює розмальовані шовкові хустки,… Read More

1 день назад

This website uses cookies.