"Звільнили не того": як у Києві намагаються судити обміняного в’язня Ізоляції

Ймовірний бойовик Євген Бражніков не з’являється до суду в Києві, де розглядають його справу про побиття і знущання з в’язнів «Ізоляції». «Східний варіант» стежить за справою та поспілкувався із потерпілим Станіславом Асєєвим

Звільнені у 2019 році в’язні секретної тюрми «Ізоляція» заявляють, що разом з ними українська сторона звільнила і проросійського бойовика Євгена Бражнікова. За словами 9-ти людей, Бражніков бив та знущався з тих, хто перебував у полоні в окупантів. 

Колишні заручники «Ізоляції» після звільнення написали заяви до СБУ та намагаються засудити Бражнікова. Справу спочатку розглядали в Донецькій області, а згодом передали до Києва, куди потерпілим зручніше приїжджати, і де, на їх думку, буде більше уваги до цієї справи. 

Фото: Радіо Свобода

Та ця увага громадськості не допомагає зрушити справу з місця у Києві. Євген Бражніков та його захисник вже проігнорували два засідання з двох призначених. 

«Східний варіант» перед черговим засіданням суду, а вірніше його спробою, поспілкувався з потерпілим Станіславом Асєєвим та розпитав, ким саме був Бражніков в «Ізоляції» і як, на думку Асєєва, Бражнікову вдалося потрапити в обмінні списки.

«Поки Бражников не мав вироку, він був жорстокою людиною — бив та знущався»

Євген Бражніков потрапив до «Ізоляції» ще до того, як бойовики взяли в заручники Станіслава Асєєва. За свідченнями інших бойовиків, Бражніков брав участь в боях у Слов’янську та займався постачанням зброї. Саме зброя і стала приводом для арешту Бражнікова його ж побратимами. 

Він був заступником керівника одного із заводів, на території якого проросійські бойовики знайшли зброю та боєприпаси. В інтерв’ю російським пропагандистським ЗМІ затриманий Бражніков розповів, що до нього приїхали «люди у формі «ДНР», та спитали, чи можуть на території залишити зброю. І він, начебто, погодився.

Після затримання Бражнікова відомий бойовик Євген Тинявський заступився за нього, зазначивши, що Бражніков допомагав бойовикам, а саме постачав зброю та мав свою стрілкову позицію. Детально про це у своєму блозі розповідає журналіст Денис Казанський. 

Поки тривало так зване «розслідування» та «судовий процес» Бражнікова утримували в Ізоляції разом з в’язнями, яких взяли в заручники за проукраїнську позицію та за звинуваченням у шпигунстві й інших «злочинах».

«Поки Бражніков не отримав вироку, він був надзвичайно жорстокою людиною. Він бив тих, хто перебував в Ізоляції, зокрема й мене. Можливо, брав участь у катуваннях. «Можливо», бо про катування мені розповідали інші в’язні. На моїх очах він бив Валерія Матюшенка, який досі перебуває в полоні. Потім Валєру підняли нагору і я лише чув, що він кричить від болю», — розповів Станіслав Асєєв. 

За його словами, хоч Євген Бражніков номінально і був одним із в’язнів, та фактично він виконував вказівки адміністрації «Ізоляції». Він міг вільно переміщатися територією тюрми, та навіть, каже Асєєв, знімати її на телефон.  

Станіслав Асєєв зазначив, що коли Бражнікову винесли «вирок» — 8 років тюрми, він різко «перевзувся». 

«Він розносив їжу в «Ізоляції». І коли він під’їхав до нашої кормушки, я його запитав: і що ти збираєшся тепер робити?. Він мені тихо сказав: «на обмін». Тоді я був упевнений, що він жартує», — сказав Асєєв.  

«Інші в'язні були готові розірвати його під час обміну»

Коли утримуваних в «Ізоляції» заручників готували до обміну, вони мали заповнити папери. Там, каже Асєєв, він і зрозумів, що Бражніков не жартував і його дійсно збираються обміняти, бо прізвище Бражнікова було в списку. 

«Тоді до мене підійшов Валерій Матюшенко і сказав: коли ви будете підіймати питання Бражнікова, скажіть, що він мене тримав, коли до мене під'єднували дроти», — розповів Асєєв. 

Вже коли автобуси з колишніми заручниками під'їжджали до українських блокпостів, каже Станіслав Асєєв, на Бражнікова накинулися інші полонені та «були готові його розірвати». 

Сам же Асєєв підійшов до працівників СБУ та розповів їм, що один з обміняних насправді є бойовиком. 

«Я сказав тоді, що якщо зараз його (Бражнікова, — ред.) привезуть та поставлять поруч із президентом, то тінь впаде і на президента, бо він не знає, хто це такий», — розповів Станіслав Асєєв. 

Тоді Бражнікова відсадили в інший автобус. 

Обмін Бражнікова — як це стало можливим

Відповіді на це питання публічно поки ніхто не озвучив. Натомість сам потерпілий Станіслав Асєєв має припущення. 

На його думку, сторона окупантів могла поставити ультиматум українській стороні, та давати перелік не тільки тих, кого вони хотіли б забрати, а й перелік тих, кого хочуть віддати. Погрожувати могли навіть зривом обміну, припускає Асєєв. 

Те, яким чином Бражніков потрапив в обмінні списки окупантів, друге питання. Станіслав не виключає, що там може бути присутня корупційна складова. 

Справа Бражнікова не рухається

У квітні цього року прокуратура передала справу до Красноармійського суду, що базується у місті Покровськ. Та згодом потерпілі попросили суд передати справу до Києва. Відповідне рішення ухвалив Верховний суд, який визначив, що вину чи невинуватість Бражнікова будуть з’ясовувати в Оболонському суді. 

Бражніков у суді в Покровську. Фото «Грати»

Суддя Сергій Родіонов уже мав дві спроби почати підготовче засідання, однак ні першого, ні другого разу до суду не з’явився сам ані Бражніков, ані його захисник. 

Через це розпитати самого обвинуваченого, чи погоджується він зі словами потерпілих і чи визнає вину, «Східному варіанту» не вдалося. 

Як писали ЗМІ, коли справа була в Покровську, Бражніков заявляв, що свою вину не визнає. Він називав себе таким же заручником, як і потерпілі в цій справі. За його словами, його також катували та, нібито, підозрювали в підготовці замаху на тодішнього керівника так званої «ДНР» Олександра Захарченка.   

Нині у справі 9 потерпілих та 20 свідків. Більша частина свідків заявлена прокуратурою. Однак, обвинувачений та захисник також заявили своїх свідків. Серед них Олексій Кусков, який також був у тюрмі «Ізоляція» та, за словами Асєєва, також знущався з ув’язнених. Його справа поки розслідується і до суду її ще не передали.

Последние новости

  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

6 години назад
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

7 години назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Катерина Скрипова: досьє активістки з Луганщини, координаторки БФ "Схід SOS"

Катерина Скрипова — активістка, волонтерка з Луганська. Брала участь у мітингах на підтримку Євромайдану. Згодом… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Як евакуювати дитину з тимчасово окупованої території: алгоритм дій

Повернення дитини з тимчасово окупованої території — це складний процес, який вимагає уважності, підготовки та… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.