"Супутник" не рятує: чому в ОРДЛО загострюється ситуація з коронавірусом

В Донецькій і Луганській областях по обидва боки лінії фронту зростає кількість хворих на коронавірус. На непідконтрольних територіях бойовики заявляють про достатню кількість вакцин, доставлених з РФ. Але правозахисники й самі жителі говорять про зворотне. Що відбувається насправді та де можуть вакцинуватися жителі ОРДЛО — розбирався «Східний варіант».

З початку пандемії на непідконтрольній території Донбасу зафіксовано понад 80 тисяч випадків коронавірусу. Майже 65 тисяч в так званій «ДНР» і понад 12 тисяч в «ЛНР». Від ускладнень, викликаних вірусом, померло близько 6 тисяч осіб. Такі дані публікують окупаційні адміністрації. Реальні цифри можуть бути значно вище, адже даних український уряд не має у своєму розпорядженні. Така ж ситуація і з вакцинацією. 

Операція «вакцинація»

Про старт вакцинації в ОРДЛО бойовики заявляли ще взимку. На початку лютого заговорили про першу поставку російської вакцини «Супутник». Як тоді писав в соціальних мережах представник угруповання «ЛНР» Родіон Мірошник, очікувалося 80 тисяч вакцин для самопроголошеної «ДНР» і 65 тисяч для «ЛНР». Російський фонд цю інформацію спростував. 

Проте ватажок донецьких бойовиків Денис Пушилін показово прищепився перед камерами та заявив: вакцини в «республіці» є. За інформацією правозахисників, цей перший етап імунізації стосувався вузького кола терористів і бюджетників. Навесні заговорили про другу поставку «Супутника», але точних даних опубліковано не було.

Фото з відкритих джерел

Зараз пропагандистські медіа з радістю розповідають про прибуття в ОРДО 86 тисяч доз «Супутник лайт» від російської партії «Єдина Росія». Це нібито полегшений варіант вакцини від COVID-19, коли імунізація відбувається одним компонентом. Тут же підконтрольні бойовикам телеканали лякають страшилками як вакцина Pfizer «вбиває українців» на підконтрольній Києву території. 

Насправді «Супутник лайт» бояться використовувати в самій РФ. Як заявляє українська розвідка, жителі непідконтрольних територій можуть стати «піддослідними кроликами» для російських фармацевтів. 

«Якщо двокомпонентна російська вакцина Sputnik V має цілий ряд побічних ефектів, виникає питання, скільки таких ефектів має її однокомпонентний нащадок. Ймовірно, їх кількість значно більша», — пишуть в ГУР Міноборони. 

Розвідники підкреслюють: РФ не буде нести за загибель або хвороби людей ніякої відповідальності, в той час, як результат її випробувань на громадянах Росії повністю ляже на плечі російських фармацевтів. Скільки людей вб'є ця вакцина насправді — не дізнається ніхто.

Фото з відкритих джерел

Бойовики заявляють, що до кінця року хочуть вакцинувати мінімум 1 млн осіб.

На сайті так званого «міністерства охорони здоров'я ДНР» навіть працює запис на електронну чергу. Хоча ніякої офіційної інформації про те, скільки людей вже зробили щеплення, немає.

Після численних поїздок в Ростовську область РФ за програмою «туристичних виборів», захворюваність COVID-19 на окупованих територіях різко зросла. 

За інформацією представника української делегації в Тристоронній контактній групі Сергія Гармаша, зі стаціонарів лікарень в ОРДО виписують пацієнтів, щоб обладнати відділення для хворих на коронавірус. Відчувається проблема з киснем і жорсткий дефіцит машин «швидкої допомоги». Також завищені ціни на медикаменти.

«Мої знайомі — не найбідніші люди, але: «у наших дітей уже 10 днів температура скаче під 40. Збити складно. Рентген не виявив пневмонії. Тести ми не стали робити — дорого. У родині вже 5 осіб з підтвердженою короною, тому ми думаємо, що у нас швидше за все теж вона»… », — повідомляє Гармаш. 

На ринках Донецька закривають цілі секції, а школярів відправили на канікули. На думку Гармаша, сплеск захворюваності зумовлений не тільки сезоном, а й масовими агітаційними заходами «Єдиної Росії» в ході передвиборчої кампанії в Держдуму в ОРДЛО. Епідемічних обмежень не дотримувалися.

«І вивезення майже 50 тисяч людей в задушливих автобусах на виборчі дільниці в Росію, і голосування в так званих інфоцентрах безпосередньо на території ОРДЛО. І третій фактор — повернення з Криму і російських курортів заробітчан з Донбасу. Ватажки «республік» видали «укази» про посилення «режиму підвищеної готовності», але, як то кажуть, пізно пити Боржомі, коли нирки вже відмовили. Інтереси путінської банди виявилися вищими за безпеку людей», — пише Сергій Гармаш.

Фото з відкритих джерел

З 24 вересня в «ДНР» ввели додаткові обмеження через коронавірус

У кафе дозволяється заповнення до 50% місць, спортивні змагання проходитимуть без глядачів, а заходи на свіжому повітрі допускаються лише за умови кількості учасників до 50 осіб. 

Скасовано всі особисті та виїзні прийоми громадян в місцевих «адміністраціях», на дистанційний режим переводять максимальну кількість працівників. Також дистанційно проходить навчання у ВНЗ і ПТУ. 

Фото з відкритих джерел

Як розповіла «Східному варіанту» координаторка «Донбас SOS» Віолетта Артемчук, на гарячу лінію організації надходить все більше звернень від жителів ОРДЛО щодо того, як можна пройти вакцинацію на підконтрольній території.

«За місяць приблизно 1300 звернень, з них 50 з приводу вакцинації. Це хороший показник. Зараз багато хто їде через територію РФ і коли уточнили, що за наявності сертифікатів можна не проходити самоізоляцію, то більше людей цим активно цікавляться», — говорить правозахисниця. 

Де можна вакцинуватися

Пройти імунізацію можна в будь-якому зручному для вас пункті вакцинації на підконтрольній Україні території. У максимальній близькості до КПВВ таких пунктів передбачено 4.

У Донецькій області працюють три пункти вакцинації:

  • Новотроїцьке, вулиця Молодіжна, 11;
  • Ольгинка, вулиця Шкільна, 41;
  • Бугас, вулиця Центральна, 34.

З КПВВ «Новотроїцьке» до місць вакцинації та тестування можна дістатися маршрутним пасажирським транспортним засобом за маршрутом:

1) КПВВ «Новотроїцьке» — Ольгинка:

Волноваха (зупинка «с. Карлівка») — КПВВ «Новотроїцьке» (зупинка) через с. Новотроїцьке (зупинка «Площа»). Курсує з Волновахи через с. Ольгинка до КПВВ «Новотроїцьке» і у зворотному напрямку.

2) КПВВ «Новотроїцьке» — Бугас:

Волноваха (АС) — КПВВ «Новотроїцьк» (зупинка) через с. Бугас. Курсує з Волновахи через с. Бугас до КПВВ «Новотроїцьке» і у зворотному напрямку

У Луганській області: Станиця Луганська, вулиця 5-лінія, 39.

Дістатися можна маршрутним пасажирським транспортом.

Автобуси працюють за графіком КПВВ: понеділок і п'ятниця з 8:00 до 16:00 кожні 30 хвилин. 

За інформацією телеканалу «Дім», тільки в Новотроїцькій амбулаторії за півтора місяця від коронавірусу зробили щеплення півсотні жителів ОРДО. В наявності вакцини AstraZeneca, Pfizer, CoronaVac.

Людей старшого віку вакцинують першочергово. 

Як записатися на вакцинацію

Детальна інструкція запису на вакцинацію вказана на сайті МОЗ:

  • Зателефонувати за номером 0 800 60 20 19 (або написати в чат на сайті);
  • Повідомити, в якому населеному пункті на непідконтрольних територіях ви проживаєте;
  • Вкажіть оператору ваші дані та виберіть зручний прищеплювальний пункт;
  • Вас запишуть на вакцинацію і надішлють СМС-повідомлення з унікальним ідентифікатором на вказаний вами номер телефону (він повинен бути українським);
  • Якщо українського номера немає, код надішлють на електронну пошту;
  • Щоб вас пропустили на підконтрольні Україні території, код-ідентифікатор пересилають прикордонникам.

З таким ідентифікатором вам не доведеться проходити самоізоляцію або обсервацію. Отримати його можна також попередньо записавшись на щеплення в одному з центрів вакцинації та пунктів щеплень, розташованих в населених пунктах поруч з КПВВ.

Для отримання другої дози вакцини необхідно повторити ці самі дії. 

Як ми вже писали, зробити щеплення від коронавірусу можна в будь-якому пункті на території України. Якщо у вас немає коду-ідентифікатора, після перетину лінії фронту необхідно встановити та активувати додаток «Вдома», отримати негативний ПЛР або експрес-тест і знятися з самоізоляції. Зробити тест абсолютно безплатно можна просто на КПВВ. 

У разі в'їзду з окупованої на підконтрольну територію з сертифікатами про вакцинацію українського або міжнародного зразка проходити самоізоляцію не потрібно. Це також стосується тих, хто отримав першу дозу вакцини від COVID-19, тому попросіть у медиків довідку для підтвердження.  

Варто відзначити, що прикордонники не будуть брати до уваги вакцинацію препаратом «Супутник V», оскільки ця вакцина не була включена Всесвітньою організацією охорони здоров'я до переліку для використання в надзвичайних ситуаціях.

Термін самоізоляції становить 10 днів і починається через 72 години з моменту перетину КПВВ.

Последние новости

  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

5 години назад
  • Війна з РФ

Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"

8 травня в Україні відзначається День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Володимир Рибалкін: досьє начальника Святогірської міської військової адміністрації

Рибалкін Володимир Миколайович родом з Донеччини. Учасник АТО, активіст та волонтер. Відомий як журналіст-антикорупціонер та… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

4 дні назад
  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

5 днів назад

This website uses cookies.