UA
RU UA
27 Березня 2024, 18:09
3956
Сміттєвий колапс та повна антисанітарія. Як росіяни вчиняють черговий злочин проти екології та населення на сході України
Життя в окупації

Сміттєвий колапс та повна антисанітарія. Як росіяни вчиняють черговий злочин проти екології та населення на сході України

Бездіяльність окупаційної влади призвела до надзвичайної гуманітарної катастрофи, яка загрожує життю і здоров'ю місцевого населення. Жителі та жительки тимчасово окупованих територій Донеччини та Луганщини скаржаться, що сміття в містах не вивозять місяцями, навколо дитячих майданчиків бігають щури, а в повітрі стоїть нестерпний сморід.

Східний Варіант розкриє масштаби стихійних сміттєзвалищ на тимчасово окупованих територіях Луганщини й Донеччини та спільно з експертом у сфері екології розповість про те, якими можуть бути наслідки для населення й природи.

сміття
Фото: телеграм-канал “Северодонецк ЛХС 1934”

На тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей гостро постає питання порушення екологічного права місцевого населення. 

У дворах та на вулицях міст і сіл утворилися справжні гори сміття, які окупаційна влада просто ігнорує. Місцеві жителі та жительки масово висловлюють своє незадоволення у чатах та соціальних мережах, обурюючись тим, що плата за вивіз сміття, продовжує нараховуватися, хоча послуги не надаються.

За даними Луганської ОВА, окупаційна влада стверджує, що ніби працює над вирішенням проблеми звалищ в так званій “лнр”, обіцяючи побудувати шість всеросійських смітників протягом шести років, та вже виділила кошти на цей проєкт.

сміття
Стихійне сміттєзвалище по вулиці Волгоградська в місті Алчевськ. Фото взято із соціальної мережі “Вконтакте”

Однак, останні півтора року населені пункти потерпають від сміття і жахливого смороду, бо його ніхто не вивозить і не утилізує. Аргумент в окупаційних адміністрацій поки що один — дефіцит кваліфікованих кадрів. 

Така ситуація пов’язана перш за все з мобілізаційними заходами, які росіяни здійснюють на тимчасово окупованих територіях.

Ще у вересні 2023 року Центр національного спротиву повідомляв про те, що окупований Шахтарськ (Донецька область) потопає у смітті, через дефіцит комунальників, оскільки майже всі працівники були мобілізовані.

примусова мбілізація
Фото російських ЗМІ

“Більшість працівників було призвано окупантами на війну, інша частина втекла від війни. Відтак вивозити сміття просто нікому. Окупаційна адміністрація вимушена просити зменшити плани з мобілізації та прислати робочу силу”, — йдеться у повідомленні Центру національного спротиву (ЦНС).

Яка ситуація в містах на окупованій Донеччині?

Місцеві мешканці та мешканки б’ють тривогу та повідомляють про повну антисанітарію на вулицях, парки й алеї перетворилися на гори смітників, вивіз сміття біля будинків в деяких містах не відбувається протягом декількох місяців.

“Макіївка перетворюється на звалище, без доріг, здебільшого без води та світла, але з сотнями собак на кожному розі. В селищі Криничне забули навіть, коли вивозили сміття останній раз”, — жаліється жителька Донеччини в місцевій спільноті.

сміття
Селище Криничне. Фото взято із соціальної мережі “Вконтакте”

Мешканці Калінінського району Донеччини повідомляють, що вже як понад рік, сміттєвоз перестав їздити їхнім селищем. Зараз двір перетворився на сміттєвий полігон, а окупаційна влада ніяк не реагує на цю проблему.

“Вулицею Суміжною неможливо йти, не стримуючи огиду.Спасибі ще холодно і немає смороду, але великі щурики вже давно скачуть по сміттю... Уже рік точно, як сміттєвоз перестав їздити селищем. Поставили великий контейнер біля Червоногвардійського проспекту і мовляв, носіть сміття туди самі. А служба іноді буде його вивозити. Гаразд я є у мого дідуся і пронесу через все селище пакети до дороги, а що робити решті людей похилого віку і хворим людям? Але, тепер і контейнера немає, понад місяць, і люди пхають сміття хто куди. У нас, наприклад, уже маленький полігончик у дворі. Просто крик душі. Такого свинарника я не пам'ятаю з 2000-х. Як достукатися до керівництва адміністрації району, що людям не дуже подобається жити як на сміттєвому полігоні?”, — емоційно пише жінка в місцевому чаті.

скрін
Фото: телеграм-канал “Жизнь в днр”

Жителі окупованого Харцизька розповідають, що сміття в них не вивозили ще з початку грудня. Місто потопає у смітті та живе в антисанітарних умовах.

“Чому ніхто ніде не публікує новини про те, що половина Харцизька скоро просто потоне в купі сміття, яке не вивозять ще з початку грудня. Звернення до адміністрації міста: навіщо нам ваші бульвари оновлені, сквери тощо, якщо місто живе в повній антисанітарії, без мінімальних людських умов для життя”, — скаржиться мешканець Харцизька в одній із соціальних мереж.

В селищі поблизу тимчасово окупованої Горлівки сміття не вивозили вже понад три місяці. Місцеве населення повідомляє, що сміттєвози не заїжджають до їх селища і забирають лише те сміття, що лежить уздовж дороги. Хоча квитанції за оплату вони отримують щомісячно за послуги, які фактично не виконуються.

сміття
Селище Нижній Хутір (Горлівка). Фото: телеграм-канал “Жизнь в днр”

Критична ситуація і в самому Донецьку. Жителі масово поширюють фото з купами сміття по всіх районах міста.

скрін
Скриншоти із соціальної мережі “Вконтакте” та телеграм-каналу “Жизнь в днр”

Що відбувається в містах на окупованій Луганщині?

Жителі тимчасово окупованого Сєвєродонецька повідомляють, що місто перетворилося на велике звалище. В повітрі стоїть гнилий і трупний сморід. 

Схожа ситуація і в селищах поблизу міста. У місцевих чатах пишуть, що вулиці Воєводівки заполонило сміття та побутові відходи. Представники окупаційної адміністрації кажуть, що для прибирання й вивозу сміття ресурсів немає.

скрін
Селище Воєводівка та Сєвєродонецьк. Фото: телеграм-канал “Северодонецк ЛХС 1934”

Мешканка Луганська, яка щоденно водить свою доньку до дитячого садка № 117,  поділилася своїм занепокоєнням стосовно ситуації навколо закладу. Вона відзначила появу зграї щурів поруч з дитячим садком. Причиною цьому є невивезене сміття, яке стало звалищем поруч із закладом.

“Крім проблем зі зграями безпритульних собак, з якою ми стикаємося, з'явилася ще одна, жахливіша - зграї щурів. І адже це відбувається прямо біля дитячого садка, який відвідує моя дитина. Виною всьому — звалище сміття, яке утворилося просто поруч із дитячим закладом. Як матері, мені страшно за доньку і за всіх інших дітей. І хоча багато батьків зверталися до відповідних органів, проблема залишається невирішеною”, — ділиться луганка в місцевій спільноті.

Така ж ситуація і на дитячих майданчиках у місті Луганськ. Вони вже давно перетворилися на помешкання для щурів, безпритульних собак та купи сміття, яке постійно розносить вітер.

сміття
Місто Луганськ. Фото взято із соціальної мережі “Вконтакте”

Місцеві мешканці тимчасово окупованого Алчевська висловлюють обурення через невивезене сміття, яке накопичується у дворах, а також біля дитячого садка, що поруч. Жителі наголошують на тому, що їхні платежі за комунальні послуги не відповідають якості обслуговування.

“Сміття не прибирають у дворі вже понад 2 місяці. Ви там узагалі чи що страх втратили та совість? Поруч дитячий садок, скоро вже на його територію сміття складувати почнуть! За що ми платимо гроші, скажіть, будь ласка? Відмовку, що, мовляв, це сміття великогабаритне й у вас немає можливості це вивозити на машинах, засуньте собі знаєте куди? До того ж крім дощок і великогабаритних речей, на землі валяється купа пакетів з відходами, а валяються вони там, з тієї причини, що сміттєві майданчики постійно переповнені, бо їх вчасно ніхто не вивозить, і люди просто кидають сміття поруч з ними”, — обурюється мешканка Алчевська в місцевому чаті.

скрін
Місто Алчевськ. Фото взято із соціальної мережі “Вконтакте”

Якими можуть бути наслідки таких сміттєзвалищ?

Активістка громадської організації “Kyiv Green City” Олена Казанська зазначає, що існування стихійних сміттєзвалищ завжди має серйозні наслідки для навколишнього середовища та місцевого населення.

Під час розкладу сміття утворюється певна речовина — фільтрат, яка частково перегниває і перетворюється на темно-коричневу масу з неприємним запахом. Ця речовина може проникати в ґрунт та воду, що може призвести до серйозного забруднення та знищення екосистем.

сміття
Фото: ілюстративне / Depositphotos

Великі обсяги відходів здатні спричиняти утворення озер та викиди шкідливих речовин, таких як CO2, що створює загрозу для здоров'я людей та навколишнього середовища і може мати наслідки протягом десятиліть, якщо не брати негайних заходів для розв'язання проблеми.

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Вікно Відновлення

Громадські центри в Слов’янську та Покровську: як вони підтримують жителів Донеччини під час війни

Розбір

Зміни у виплатах ВПО: що про це важливо знати?

Вікно Відновлення

Зараз чи після війни: що мешканці Донеччини думають про відновлення регіону

27 Квітня Субота
10:59

Жителі в окупації скаржаться на завищені ціни на оренду житла в Луганську

10:35

Евакуація З Донеччини евакуювали ще 39 дітей

10:17

Окупанти атакували 12 населених пунктів Донеччини за добу

09:59

Евакуація З початку травня евакуаційний потяг із Донецької області прибуватиме на Волинь

09:21

На виїзді з Сєвєродонецька окупанти проводять ретельні обшуки

09:01

Атаки противника відбиті від Стельмахівки, Греківки, у Білогорівці та Серебрянському лісництві

08:42

За 26 квітня росіяни поранили 3 жителів Донеччини

08:27

ЗСУ ліквідували ще 1124 окупантів

08:00

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 29 атак ворога

26 Квітня П’ятниця
22:50

Бойовики "днр" поскаржилися путіну на низькі зарплати та відсутність пільг

22:29

Два жителі окупованого Луганська перевели понад мільйон рублів шахраям

22:17

Що відбувається "Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: