Назад у минуле. Навіщо окупанти вводять страту у "ЛНР"

На тимчасово непідконтрольній території Луганської області знову хочуть засуджувати до смерті. Терористи так званої «ЛНР» скасували страту у 2015 році, хоча на окупованій частині Донеччини такий найвищий ступінь покарання діяв увесь цей час.

У чому причина «узаконення» страти тільки зараз і які смертні вироки вже виносили терористи, розбирався «Східний варіант».

Вироки вже виносилися

Раніше на окупованій території Луганської області вже діяла смертна кара. Восени 2014 року в окупованому Алчевську народний суд засудив до розстрілу одного з членів батальйону ЛНР. У засіданні взяло участь 340 осіб. 

Тоді до смертної кари засудили бойовика, ексміліціонера Ігоря Ананьєва за зґвалтування неповнолітньої дівчини. Раніше він уже відбував 3-річний термін за українськими законами. 

Ще одного, також за зґвалтування, «судді» відправили на передову, щоб «помер із честю». На цьому ж суді всім жінкам у самопроголошеній «ЛНР» хотіли заборонити відвідувати кафе та нічні клуби під загрозою арешту.

У 2015 році в окупованому Донецьку судили бійця незаконних збройних формувань казацької спілки «Області Війська Донського» Анатолія Якубенка. За вбивство двох дівчат, насильство та бандитизм «казака» засудили до страти.

У 2017 р. у т.зв. «ДНР» засудили до смертної кари та конфіскації майна чоловіка за зґвалтування та вбивство дитини у Шахтарську. Точної інформації щодо виконання смертних вироків немає.

У квітні 2021 року стало відомо, що окупанти нібито «порушили справу» проти представника української делегації ТКГ Дениса Казанського за статтею, що передбачає страту.

Кримінальний кодекс самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» розроблено на основі кодексу УРСР 1961 року. У ньому найвищою мірою покарання вказано розстріл. «Документ» ухвалено терористами у серпні 2014 року. Спочатку діяли військові трибунали та «народні суди» на підставі законодавства СРСР про воєнний стан, що працювало під час Другої світової. 

Посилаючись на документи 1941 року, офіційно застосовували страту від початку війни — в окупованому Слов'янську за наказом Стрєлкова. Ось один з оприлюднених протоколів:

Це лише те, що бойовики фіксували на папері. Найпоширеніша їхня практика — розстрілювати людей без суду, слідства та будь-яких пояснень. 

З 2015 року окупанти створили «судову систему». Смертна кара призначається за особливо тяжкі злочини. Наприклад, замах на представників влади чи працівників правоохоронних органів. Також з недавніх пір у «ДНР» можуть страчувати самих бойовиків, які самовільно покинули поле бою або позиції під час бойових дій. Засуджувати до розстрілу не можна жінок, дітей та чоловіків віком від 60 років. Також як помилування страту можуть замінити на довічне ув'язнення або позбавлення волі на 25 років.

Варто зазначити, що терористи судять не лише за пограбування та насильство, а й за шпигунство та «зраду батьківщини».

У 2015 т.зв. «ЛНР» від страти відмовилися. Залишили лише довічне ув'язнення та повну конфіскацію майна. 

Усі силові структури на тимчасово окупованих територіях є незаконними з погляду українського та міжнародного права. Тому рішення самопроголошених суддів та прокурорів в ОРДЛО злочинні. 

Перші намітки

У червні 2021 року т.зв. «прокурори» на окупованій Луганщині звернулися до ватажка бойовиків «ЛНР» Леоніда Пасічника з проханням посилити покарання до смертної кари за «злочини проти миру та безпеки людства». Заява звучала так: 

«Під час проведення слідчих дій, у рамках порушених раніше Генеральною прокуратурою кримінальних справ за фактом застосування заборонених засобів та методів ведення війни, а також вчинення геноциду, встановлено кричущі факти, що свідчать про нелюдяність українських карателів — учасників, так званих “добробатів” та бойовиків ЗСУ», — заявили бойовики.

Усе це не що інше, як загравання окупантів із невизнаним президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Пояснимо чому.

Прохання бойовиків про страту з'явилося на тлі затримання у Мінську білоруського опозиціонера, засновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Після арешту терористи «ЛНР» вимагали видати його для «слідчого експерименту». Нібито Протасевич брав участь у боях на Донеччині у складі батальйону «Азов». За фактом він був на позиціях українських військових як журналіст у 2014 році. 

Прохання бойовиків про страту з'явилося на тлі затримання у Мінську білоруського опозиціонера, засновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича

Лукашенко запросив «слідчих ЛНР» допитати Протасевича і навіть відвезти того до ОРЛО, а також натякнув, що жорсткіші претензії будуть пред'явлені вже на окупованому Донбасі. Бойовики натяк зрозуміли та синхронно зробили заяву про введення страти. 

Зазначаємо, що Білорусь — єдина країна в Європі, де діє смертна кара. Але опозиціонерові Роману Протасевичу за місцевим законом загрожувало до 15 років позбавлення волі.

Що цього разу?

Введення смертної кари на окупованій Луганщині не що інше, як синхронізація для подальшого об'єднання так званих формувань «ЛНР» та «ДНР». Бойовики приводять у відповідність, зокрема, внутрішню «законно-правову базу», вважає голова «Східної правозахисної групи» Віра Ястребова.   

За інформацією власних джерел правозахисників, в ОРДЛО вже проведено зустрічі так званих «прокурорів» угруповань. Досягнуто домовленостей про запровадження смертної кари як у «ЛНР», так і у «ДНР».   

«По суті відбувається формалізація та адаптація внутрішніх матеріально-правових баз у “ЛНР” — перекроюють під “ДНР”. Приводять у відповідність, беручи за зразок ті нормативні документи та закони, які видавалися бойовиками в ОРДО. Це частина великого сценарію для зручності подальшого об'єднання. РФ буде простіше контролювати однакові правила гри, які вони встановлюють.

Крім того, це необхідно Росії та її бойовикам для того, щоб надалі легалізувати страти, катування, смерть людей на непідконтрольних територіях», — вважає Віра Ястребова. 

Наступний крок — «об'єднання» окупованих територій. Хоча за фактом, Донецьк поглинає Луганськ. 

Последние новости

  • Суспільство

"Українці завжди відокремлювали себе від росіян": письменниця та історикиня з Донецька Олена Стяжкіна розповіла про рідне місто

22 травня, у Києві, в книгарні Старого Лева, відбулась тепла розмова про Донеччину в рамках… Read More

6 години назад
  • Війна з РФ

Опитують про Маріуполь немаріупольців. Як пропагандисти окупованого міста маніпулюють новинами

Нещодавно журналісти пропагандистського телеканалу «Маріуполь24» випустили сюжет з опитуванням нібито місцевих жителів про те, які… Read More

1 день назад
  • Суспільство

"Армія відновлення": як вона працює та як допомагає Донеччині

Повномасштабне вторгнення росії вкрай негативно вплинуло на ситуацію з безробіттям на Донеччині. Тисячі людей евакуювалися,… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Спроба вкрасти чужу культуру: як росіяни брешуть про Архипа Куїнджі

Архип Куїнджі — український митець, живописець-пейзажист і педагог грецького походження. Він народився в селі Карасівка,… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Знайти ресурс рухатись далі: як сєвєродончанка запустила продаж прикрас з натурального каміння

Наталя Тимошенко родом із Сєвєродонецька. Працювала економісткою в бухгалтерії лікарні, а після того, як пішла… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

"Життя стає лише складнішим з кожним днем". Як росіяни посилюють гуманітарну кризу на ТОТ сходу України

На тимчасово окупованих територіях сходу України погіршується гуманітарна ситуація. Дефіцит медикаментів, кілометрові черги до лікарів,… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.