UA
RU UA
23 Травня 2024, 13:46
2599
Опитують про Маріуполь немаріупольців. Як пропагандисти окупованого міста маніпулюють новинами
Антифейк

Опитують про Маріуполь немаріупольців. Як пропагандисти окупованого міста маніпулюють новинами

Нещодавно журналісти пропагандистського телеканалу «Маріуполь24» випустили сюжет з опитуванням нібито місцевих жителів про те, які зміни відбулися в місті. Але справжніми «героями» випуску стали приїжджі росіяни, яких у Маріуполі зараз десятки тисяч. Справжніх мешканців питати не стали.

Докладніше про маніпуляцію пропагандистських журналістів розповідає Східний Варіант.

Показують картинку «відбудови»

Брехати — одне із завдань так званих журналістів пропагандистських ЗМІ в тимчасово окупованому Маріуполі. Вони перекручують інформацію про життя в місті до так званого «звільнення» (а насправді окупації) кажучи, що військовослужбовці «Азов» контролювали місто та утискали російськомовне населення.

Водночас пропагандисти створюють через новини картинку «великої відбудови», яка ніби як вирує у всьому місті. Насправді ж у Маріуполі відбудовують переважно густозаселені вулиці та мікрорайони, водночас величезна кількість будинків і досі стоїть потрощеною.

В одному з останніх сюжетів журналістка, імʼя якої не називається, питає в «мешканців» Маріуполя про те, що вони памʼятають про бої весни 2022 року.

Перша ж опитувана жінка відповідає (російською): «Ви знаєте, а я тоді була в росії. Мене тут не було. Про «звільнення» Маріуполя дізналася з новин».

маріуполь фейки пропаганди
Публікація маріупольця в одному з російських телеграм-каналів про Маріуполь

Не менш вичерпана відповідь другої жінки: «Я була в Краснодарі. Діти були у Волгограді. За новинами слідкували, дивилися, чекали. Постійно дивилися, що тут відбувалося, як «азовці» виходили. У нас тут троє дітей сиділо в підвалі. І коли зайшли росіяни, ми були дуже раді».

Третя жінка туди ж: «Я поїхала з Маріуполя задовго до цих подій. У 2012 році вийшла заміж та виїхала. Звичайно, що була підписана на всі канали, моніторила всі новини про “звільнення” Маріуполя».

Четверта спікерка каже: «Я сама росіянка. І дуже рада тому, що місто тепер російське. Ми чекали ще з 2014 року. Я щаслива, що тут тепер росія. Тепер наше місто ожило завдяки росії, тому я нічого поганого сказати не можу».

Зрозуміло, що увесь сюжет зі спогадами про «звільнення» Маріуполя побудований на думках приїжджих людей, які тут раніше не жили. Більшість із них — росіяни, які зараз називають місто «нашим» і діляться коментарем про події, які сталися два роки тому.

Журналістка кожному спікеру ставить питання: «Чи стало в Маріуполі краще?», натякаючи на відбудову, яка проходить у місті. Нагадувати про те, як російська армія знищила майже 80 % його інфраструктури, журналістка чомусь не хоче. Не згадують і того, що до вторгнення росіян місто розвивалося та було цілим. А відбудовувати тепер його треба якраз через нищівні наслідки російських обстрілів.

Бояться запитати мешканців?

Звернули увагу на таку вибірковість у сюжеті місцевих журналістів самі маріупольці, які перебували там під час боїв за місто. Про це вони поділилися в соціальних мережах (в проросійському маріупольському телеграм-каналі):

«Брехуни з М24 пробили чергове дно. Малолітка (великий журналіст), яка не має до Маріуполя жодного відношення, проводить опитування серед тих, хто не жив у Маріуполі про те, як чудово стало жити в Маріуполі зараз. Ви ще в Гондурас поїдете й там проведіть опитування серед мешканців. Цирк!».

Цю ж думку підтримали коментатори публікації. Вони жаліються, що Маріуполь заполонили «приїжджі з росії». Нерідко звучать думки, що приїжджі з росії отримують житло та більші зарплатні в місті.

Мешканці відкрито говорять, що в місті є багато проблем, про які журналісти пропагандистських ЗМІ не хочуть писати:

«Може б ви краще проїхалися приватним сектором, наприклад, і там із людьми поспілкувалися? Або з тими, на місці будинків яких зараз будується іпотека. Ах так, за такі сюжети вам просто надеруть ***…», — пишуть маріупольці в соціальних мережах.

маріуполь фейки пропаганди
Маріупольці у коментарях під публікацією підтримали її автора

Як відомо, у Маріуполі відбудова проходить не так чудово, як її показують місцеві російські журналісти. Найбільш зруйновані мікрорайони окупанти й не думають відновлювати, а мешканці не можуть отримати бодай якусь допомогу від окупаційної влади.

Квартири в зруйнованих будинках, на місці яких були побудовані нові, продаються в іпотеку мешканцям із росії, а не оформлюються на місцевих, які проживали в будинку, що був тут до того.

Це лише деякі з проблем, які є зараз у місті. Але пропагандисти створюють ту картинку, яку їм наказують, нехтуючи реальними проблемами та думками містян.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
14 Червня П’ятниця
16:01

В Покровську власними силами облаштовують гуртожиток для ВПО

15:49

17 червня Пенсійний фонд працюватиме для ВПО Луганщини у Хмельницькому

15:46

Ворог не може закріпитися в Новоолександрівці на Покровському напрямку, — речник 110-ї ОМБр

15:36

План Ukraine Facility передбачає понад 1 мільярд євро на відновлення громад, — Шуляк

15:33

В Україні судитимуть колишнього заступника Сартанської ВЦА по статі за колабораціонізм

14:52

На Донеччині енергетики повернули світло у 6 тисяч домівок

14:42

Німеччина надала черговий пакет допомоги Україні: що містить

14:26

У Маріуполі військові рф облаштували базу біля житлових будинків

14:05

Міноборони допустило до використання вже понад 100 нових зразків боєприпасів

14:03

Що відбувається Облаштували полігон між двома селами на Біловодщині: як росіяни перетворюють окуповані території на військові обʼєкти

Облаштували полігон між двома селами на Біловодщині: як росіяни перетворюють окуповані території на військові обʼєкти
13:42

Курахівський і Покровський напрямки залишаються найгарячішими, — Генштаб ЗСУ

13:34

Росіяни усе частіше використовують найманців для штурмів позицій ЗСУ, — британська розвідка

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: