100 тисяч на вітер? Що замість салюту могли реалізувати в Слов'янську

Розповідаємо, що хочуть бачити місцеві жителі, і як з користю для міста можна було витратити бюджетні кошти

5 вересня Слов'янськ відсвяткував своє 375-річчя. Дата досить кругленька, і тепла погода дозволила погуляти на широку ногу.

Слов'янський міський голова Вадим Лях на черговій пресконференції заявив, що лише святковий салют обійшовся в 100 000 гривень.

У соціальних мережах можна помітити кілька вдячних публікацій і коментарів, однак не всі жителі змогли поділяти ці почуття. Хтось вважав, що святковий салют це гарний подарунок для жителів міста і дітей, а хтось заявив, що такі гроші можна було б витратити на більш важливі речі.

Ми спробуємо розібратися, а чи можна було витратити сто тисяч на щось більш корисне.

Що хочуть бачити в місті люди?

Сайт міських петицій є найкращим показником бажань жителів міста. Наприклад:

Капітальна реконструкція дитячого майданчика біля дитячого садка. Жителі міста ще з липня місяця збирають підписи для того, щоб міська влада звернула увагу на зношений вигляд майданчика для дітей.

Станом на 9 вересня петицію підписали 175 осіб з 250 необхідних. А до кінця збору підписів ще 34 дні.

Вимог багато, починаючи від відновлення дерев'яних панелей на пісочниці, щоб вона могла закриватися, ремонту гойдалки до посадки дерев для створення тіні та установки спортивних тренажерів для дітей від 10 років.

Однозначно, на виконання всіх прохань жителів могло б піти більше, ніж 100 тисяч, але виконати половину можна було б.

Петиція щодо поліпшення хірургічного відділення №2 ЦМЛ збирає підписи ще з червня місяця. Розібравшись у вимогах, можна зрозуміти, що 100 000 гривень вистачило б на: придбання нових спеціальних ліжок і постелі, покупку двох десятків капців, допомогу з витратними матеріалами для санвузла (туалетний папір, мило, рушники), купівлю для відділення антималярійних сіток і так далі. На розв'язання цих проблем пішло б не так багато грошей.

Ще одна важлива петиція торкається теми стану пожежних гідрантів в місті.

Автор петиції розповідає про те, що частина гідрантів знаходиться в незадовільному стані, частина з них згорнуті та в підсумку ми маємо відсутність безпеки. Вимоги прості — провести ремонт і ревізію даного обладнання, однак поки що до цього руки не доходять.

Також, мешканці Слов'янська просять про ремонт відомого Центру культури та довкілля (раніше — БК залізничників), який постраждав під час пожежі. І ця петиція вже набрала потрібну кількість голосів.

Що ще потрібно місту?

Відкривши сервіс публічних закупівель Prozorro можна знайти найрізноманітніші потреби міста.

Наприклад, відділ освіти на майже 60 000 гривень купує 5700 рулонів туалетного паперу і майже 3000 паперових рушників. Місто могло б додатково виділити гроші на закупівлю засобів гігієни для шкіл, садків або лікарень, адже такі речі зазвичай в дефіциті, і батьків просять зібрати особисті кошти на такі розтрати.

За день до святкування Дня міста, відділ освіти підписав договір про постачання спортивного обладнання для дітей з особливими освітніми потребами. Так, за 100 тисяч гривень можна було оплатити різноманітні спортивні куточки та гімнастичні лавки, які надійдуть в різні заклади середньої освіти.

Наводити приклади розумної та доцільної витрати грошей ми можемо дуже довго, та й самі жителі Слов'янська прекрасно знають про хворі місця міста.

Управління праці соціального захисту населення міської ради регулярно потребує додаткових коштів, адже малозабезпечені групи населення отримують допомогу від них. У період початку карантину УПСЗН роздавав продуктові набори, які переважно отримав як спонсорську допомогу. Логічно, гарним подарунком від керівництва міста малозабезпеченим групам населення були б саме продуктові набори, можливо купівля необхідного обладнання.

Однак міська влада обрала досить простий шлях — оплатити салют і феєрверки, бо такий крок явно позначиться на рейтингу перед виборами.

Деякі жителі Слов'янська відзначають, що 100 000 гривень проти усього бюджету міста це небагато. Однак, хотілося б почути, що думають з цього приводу багатодітні батьки, люди з інвалідністю та учасники бойових дій.

Последние новости

  • Війна з РФ

Опитують про Маріуполь немаріупольців. Як пропагандисти окупованого міста маніпулюють новинами

Нещодавно журналісти пропагандистського телеканалу «Маріуполь24» випустили сюжет з опитуванням нібито місцевих жителів про те, які… Read More

11 години назад
  • Суспільство

"Армія відновлення": як вона працює та як допомагає Донеччині

Повномасштабне вторгнення росії вкрай негативно вплинуло на ситуацію з безробіттям на Донеччині. Тисячі людей евакуювалися,… Read More

14 години назад
  • Суспільство

Спроба вкрасти чужу культуру: як росіяни брешуть про Архипа Куїнджі

Архип Куїнджі — український митець, живописець-пейзажист і педагог грецького походження. Він народився в селі Карасівка,… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Знайти ресурс рухатись далі: як сєвєродончанка запустила продаж прикрас з натурального каміння

Наталя Тимошенко родом із Сєвєродонецька. Працювала економісткою в бухгалтерії лікарні, а після того, як пішла… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

"Життя стає лише складнішим з кожним днем". Як росіяни посилюють гуманітарну кризу на ТОТ сходу України

На тимчасово окупованих територіях сходу України погіршується гуманітарна ситуація. Дефіцит медикаментів, кілометрові черги до лікарів,… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Євген Світличний: досьє керівника Лозно-Олександрівської селищної військової адміністрації Сватівського району

Світличний Євген Юрійович родом з Луганщини. Має економічну та юридичну освіту. Працював у банківських установах,… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.