Вперед у минуле? Результати місцевих виборів у Слов'янську

Маніпуляції з «результатом», дуелянти в боротьбі за крісло мера та «інша перемога» Штепи, яка сколихнула всю Україну

Офіційного підсумку виборів досі немає. Через тиждень після їх проведення. Не оголошені імена новообраних депутатів міської ради та двох претендентів зайняти крісло мера. Але за наявними підрахунками можна зробити свої висновки. 

Вже листопад настав, а результатів досі немає

Територіальна виборча комісія в Слов'янську кілька разів оголошувала перерву у своїй роботі. Останню з них на цілих 5 днів. Наступне, як обіцяється, підсумкове засідання призначене на 2 листопада.

Хоча стаття 254 Виборчого кодексу чітко говорить: «З моменту закінчення голосування територіальна  виборча комісія розпочинає безперервне засідання, яке продовжується  безперервно до встановлення підсумків голосування та результатів  відповідних місцевих виборів у виборчому окрузі. На цей час члени територіальної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії.» 

Про порушення говорять і в Громадянській мережі «Опора».

«Безперервне засідання повинно тривати до встановлення підсумків голосування та результатів відповідних місцевих виборів у виборчих округах. Тому будь-яка “технічна” перерва, під час якої всі члени комісій залишають приміщення, залишаючи без нагляду виборчу документацію, вже можна вважати процедурним порушенням», — говорить координатор «Опори» в Донецькій області Наталя Боровська.

Опечатані двері сесійної зали Слов'янської міськради, де проходять засідання ТВК і зберігається документація

Що це: торг за голоси «нагорі» або можливість подати до суду для тих кандидатів, кого не влаштують результати? Ймовірно все.

А хто ж перемагає?

Поки в ТВК звозилися бюлетені, місцеві ЗМІ вже наступного дня після виборів публікували маніпуляційні заголовки:

Перша думка, що приходить читачеві — Придворов виграв вибори в першому турі й тепер мер він. Що ж насправді?

За попередніми результатами (оброблено близько 98% протоколів) до другого туру виходять нинішній міський голова Вадим Лях, який висувався партією «Опозиційний блок» і представник «Опозиційної платформи за життя» Павло Придворов. Останній випереджає свого суперника всього на 2%.

Одна з кандидатів в мери Ольга Алтуніна опублікувала результати паралельного підрахунку. За її даними, Придворов набрав 8470 голосів (30,61%), Вадим Лях 8306 голосів (30,02%). Ексмерка Слов'янська, одіозна Неля Штепа виявилася на третьому місці та набрала майже вдвічі менше голосів (4560, це 16,48%).

Штепа більше не на коні

За попередніми підрахунками, битву в другому турі прогнозували нинішньому мерові Вадиму Ляху і його попередниці Нелі Штепі. «Мама міста», як вона сама себе називає, не очікувала отримати поразку.

На отримані результати вона досить емоційно відреагувала. Її «продали та зрадили», а тих, хто нібито розгорнув проти неї проплачену кампанію, Штепа назвала «мразями»:

Програвши в сутичці за мерство, Штепа здобула іншу перемогу. Тепер вона знову повернеться до будівлі міськради, але займе вже депутатське крісло. Такий розклад викликав бурхливу реакцію у всій Україні, адже її досі судять за посягання на територіальну цілісність країни та створення терористичної групи.

Слов'янськ знову виявився «на вустах» центральних телеканалів і в заголовках інтернет-видань. Наступні 5 років Неля Штепа буде фігурувати в публічній сфері, нехай і в нижчому ранзі, ніж вона розраховувала.

«Партія миру і розвитку», від якої балотувалася Штепа, отримала 5 мандатів у міській раді.

«Цього досить для того, щоб ми могли контролювати та примушувати міську владу, міську раду приймати правильні рішення. Ми будемо контролювати витрачання кожної копійки міського бюджету», — написала Штепа на своїй сторінці в Facebook.

Королева епатажу повертається. Тепер спостерігати за сесіями міськради буде набагато цікавіше. Місцеві журналісти без роботи точно не залишаться.

Що ж самі дуелянти?

Протистояння між Вадимом Ляхом і Павлом Придворовим почалося давно. Відразу після розколу їх політичної сили «Опозиційний блок» на два табори. Колишні соратники опинилися по різні боки барикад. Вадим Лях залишився в «Опозиційному блоці» (крило Бориса Колеснікова), а Придворов перейшов до «Опозиційної платформи за життя» (крило Віктора Медведчука).

Тоді перетасовування відбулися і в депутатському корпусі. Більшість депутатів були представниками «Опоблоку». Велика частина з них перейшла до новоствореної депутатської групи «ОПЗЖ». До слова, туди ж увійшли представники «Європейської солідарності», «Нашого краю» і «Аграрної партії». Таким чином «ОПЗЖ» перешкоджали роботі мера, всіляко блокували ухвалення важливих для міста рішень і влаштовували відверті провокації.

Ця передвиборча кампанія запам'ятається слов’янцям надовго. Такого масштабу місто ще не бачило. На агітацію витрачені немислимі суми грошей, а на провокації не шкодували фантазії. Детальніше читайте в матеріалі ВВ «Скандали, інтриги, розслідування або передвиборча агонія в Слов'янську».

Під час другого туру нас чекає не менш яскрава боротьба політичних важковаговиків. Офіційно агітацію кандидати можуть почати тільки після оголошення результатів першого туру і призначення дати наступного. На завоювання свого електорату буде дано 3 тижні. Поки суперники публікують свої відеозвернення.

Який розклад очікувати в міськраді Слов'янська?

Аналітик організації «Сильні громади» Денис Бігун раніше працював у відділі з питань внутрішньої політики Слов'янської міської ради. На його думку, 5 з 6 політичних сил, які пройшли до міської ради Слов'янська (це «Слуга народу», «Опозиційний блок», «Партія миру і розвитку», «Наш край», «Європейська солідарність») — це незалежні та самодостатні місцеві партії. На цих виборах вони отримали в сумі дві третини мандатів у міськраді та не хочуть, щоб ними керувала, диктувала як жити у своєму місті і яку політику їм вести, та ж Наталія Королевська та «ОПЗЖ».

«В умовах, що складаються Вадим Лях міг би запропонувати Ользі Алтуніній, Нелі Штепі та іншим партіям посади своїх заступників в обмін на підтримку в другому турі виборів. Адже Ляху для перемоги над Придворовим в другому турі не обійтися без підтримки Алтуніної, підтримки виборців Штепи та інших. А їм своєю чергою потрібно якось теж брати участь у владі, адже треба ж виконувати свою програму, яку вони обіцяли своїм виборцям. У Алтуніної безліч успішних проєктів, які вона з успіхом 5 років зможе реалізовувати як заступниця міського голови. Те ж саме й у Нелі Штепи, і інших. Навіщо їм всім “ОПЗЖ”, якщо можна домовитися і кожен буде займатися своєю справою, розвивати місто і всі будуть задоволені ", — вважає Бігун.

Але, на думку аналітика, у разі програшу Ляха може бути інший варіант.

«Ці партії вже обрані народом і цілком можуть створити свою власну більшість у дві третини мандатів у міській раді без “ОПЗЖ”. Обрати свого секретаря міської ради, призначити виконком і навіть відправити у відставку в разі обрання, самого Павла Придворова, висловивши йому недовіру більшістю у дві третини відразу після обрання, за прикладом Херсона. І далі працювати на благо своїх виборців, самим визначаючи свої рішення. Адже стане питання: навіщо їм диктат «ОПЗЖ» в їхньому місті, якщо вони самі можуть чудово впоратися з керуванням і продемонструвати виборцям чого вони варті», — ділиться думкою Денис Бігун.

Реакція слов’янців

За кого ж голосувати в другому турі? Обговорення викликало бурхливу реакцію в соціальних мережах:

Зараз місто готується обрати майбутнього мера з числа «умовних сепаратистів». Обидва кандидати фігурували під час трагічних подій 2014 року — брали участь в проведенні сесій міської ради вже під керівництвом проросійських бойовиків, на яких голосували за підготовку до «референдуму» та призначення «народного мера» Пономарьова. Придворов, наприклад, активно надавав допомогу так званим «ополченцям» — на його заводі ремонтували ворожу техніку. Зараз він же закликає відновити зв'язки з Росією і з трибун робить радикальні заяви по шаблонах російської пропаганди: про можливе «створення гетто для російськомовних громадян» та що «країною керують фашисти та бандерівці».

Водночас підсумок цих виборів передбачити не міг ніхто. Замість абсолютної підтримки проросійських політичних сил, уламки «Партії регіонів» в сумі отримали 50%. Деокуповане місто ніяких висновків так і не зробило, але надія на зрушення в зміні свідомості громадян, розвиток демократичних цінностей все ж є.

Последние новости

  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

11 години назад
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

12 години назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Катерина Скрипова: досьє активістки з Луганщини, координаторки БФ "Схід SOS"

Катерина Скрипова — активістка, волонтерка з Луганська. Брала участь у мітингах на підтримку Євромайдану. Згодом… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

Як евакуювати дитину з тимчасово окупованої території: алгоритм дій

Повернення дитини з тимчасово окупованої території — це складний процес, який вимагає уважності, підготовки та… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.