"Злидні людей вигідні окупантам": інтерв'ю з Лисянським про ситуацію в ОРДЛО

Як Росія хоче використовувати Донбас і чому бойовики роблять все, щоб війна тривала і через 10-15 років, дізналися у представника омбудсмена

Російська окупаційна влада використовує критичну ситуацію в так званих «ЛДНР» для розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Вони хочуть, щоб війна силами російських найманців і очманілих «русским миром» громадян України велася і через 10, і через 15 років.

Про це та інші проблеми окупованих територій «Східному варіанту» в інтерв'ю розповів представник омбудсмена в Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський.

Шахти ОРДЛО — це середньовічні рудники

За даними, якими володіють представники омбудсмена та українські правозахисні організації, у вугільній промисловості окупованого Донбасу склалася катастрофічна ситуація.

«По суті, окупанти готові фінансувати тільки тих людей, які беруть в руки зброю. На шахтах ОРДЛО існують величезні заборгованості із зарплати. І люди не можуть добитися цих виплат. Фактично їм нікуди скаржитися. Профспілки — кишенькові, так звані “суди” взагалі не розглядають такі звернення людей», — пояснює представник омбудсмена.

Не менш плачевна ситуація і з COVID-19 на шахтах. За даними українського омбудсмена, ні на одній шахті банально немає навіть антисептиків. Уже зафіксовано кілька смертей просто на виробництві.

«До проблеми вугільної промисловості можна віднести також “копанки”, тобто нелегальні вугільні копальні. По-перше, згідно з Конституцією України це просто грабіж українського народу. Адже вугілля, яке, згідно з головним законом країни, належить кожному з нас, просто вивозять і продають. По-друге, це повне рабство: мізерна оплата, повна відсутність охорони праці, порушення прав людини. Звідси й величезна смертність, і інвалідності тощо», — розповів Павло Лисянський.

Маргіналізація суспільства ОРДЛО

Однією з головних проблем на окупованих територіях є відсутність прав і свобод і, як результат, — маргіналізація суспільства.

«Через те, що в місцях позбавлення волі немає повноцінних моніторингових груп, немає правозахисників, там відбувається беззаконня, яке звільнені згодом люди проектують вже у звичайному житті. Плюс мілітаризація дітей в школах. Через ідеї «русского мира» дітям вкладають до рук зброю. Це робиться для того, щоб війна тривала і через 10-15 років. Це все підступи гібридної війни. Російській Федерації не потрібен Донбас. Вони хочуть використовувати Донбас як «Троянського коня», щоб інтегрувати жителів окупованих територій в РФ, щоб вони згодом воювали проти України», — пояснює правозахисник.

За словами Лисянського, злидні людей в ОРДЛО вигідні окупантам.

«Ситуація з COVID-19 жахлива, вона просто катастрофічна. Немає антисептиків, немає антибіотиків. Ті ліки, які приходять як гуманітарна допомога “влада” перепродує людям втридорога. У місцях позбавлення волі люди вмирають. Їх відвозять до моргу, навіть не повідомляючи родичам. Лікарів не вистачає. Лікарі біжать, тому що самі заражаються коронавірусом, а лікування дуже дороге. Їх мізерних зарплат не вистачає», — говорить представник Денисової.

Потрібно на прикладі показувати, де краще

Сьогодні, за словами Павла Лисянського, омбудсмен і її представники намагаються лобіювати рішення, спрямовані на поліпшення соціальних стандартів і гарантій на підконтрольній території Донбасу.

«Сьогодні різниця між ОРДЛО і вільною територією Донбасу просто разюча. Так, у нас теж є проблеми. Але, якщо, скажімо, нашому шахтареві не платять зарплату, він зможе добитися правди через профспілкову організацію або через суд. Знову ж таки, у нас почали будувати дороги, відкривають додаткові пункти пропуску. Я вважаю, це заслуга нинішньої влади. Коли їх відкриють, впаде навантаження з Донецької області. Люди з окупованої Луганщини зможуть приїжджати на машинах», — упевнений правозахисник.

Але і сьогодні є напрямки для розвитку, вважає Павло.

«Те, що досі творилося в Станиці Луганській (на КПВВ: прим. Ред.) — це знущання з людей. Особливо влітку. Постійні черги. Медичної допомоги на КПВВ немає. Люди вмирали. Тому, звичайно, потрібні додаткові КПВВ, щоб зняти навантаження. Я був на КПВВ в Щасті та Золотому. Там просто необхідно встановити стаціонарні бокси для перевірки документів. З кондиціонером влітку та обігрівачем взимку. Щоб люди відчували себе комфортно», — пояснює правозахисник.

За словами Лисянського, представники омбудсмена домагаються наявності на КПВВ правової допомоги, щоб показати, що з цієї сторони пункту пропуску діє закон. Саме так можна інтегрувати території та, в першу чергу, людей.

Последние новости

  • Суспільство

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

25 квітня Верховна Рада України проголосувала за закон «Про внесення змін до Кодексу законів про… Read More

7 хв. назад
  • Війна з РФ

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Випадки насильницьких зникнень та свавільних затримань українців на тимчасово окупованих територіях стають все більш масовими… Read More

42 хв. назад
  • Війна з РФ

"Нелояльні мешканці" та свавільні затримання. Як росія вчиняє черговий злочин проти людяності в окупації на сході України

Окупанти здійснюють жорстоку політику репресій, спрямовану проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях. Їхня мета… Read More

6 години назад
  • Суспільство

Ірина Болткова: досьє начальниці Міловської селищної військової адміністрації Старобільського району

Болткова Ірина Іванівна — родом з Сєвєродонецька, за освітою економіст. Тривалий час працювала у приватному… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

"Від мене вже смердить через багно на вулиці": як донеччани вже десять років живуть в окупації

Мешканці Донецька обурені: виконання обіцянок росіян про «покращення життя» вони вже не очікують. Проте виживати… Read More

1 день назад
  • Суспільство

"Віджим квартири за несплату комунальних". Як росіяни привласнюють житло українців в окупації на сході України

На тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей розпочалася нова хвиля “націоналізації” житла українців. Так… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.