Чому в Слов'янську вирішили позбутися пам'ятника Леніну?

Активісти хочуть продати старий пам'ятник, щоб стерилізувати бездомних тварин

Процес декомунізації триває в країні вже 5 років. Крім того, що пам'ятники демонтували, варто було б задуматися, а що з ними робити далі? Адже одна справа просто звільнити постамент, інша справа розібратися з подальшою долею демонтованого ідола.

Якщо ж пам'ятник був зроблений з металу, то він може розраховувати на «друге» життя, і сьогодні ми спробуємо розібратися в досить неоднозначній для суспільства темі.

Понад тиждень тому на сайті петицій міста Слов'янська з'явилася пропозиція вирішити подальшу долю вже демонтованого пам'ятника Леніну.

3 червня 2015 рано вранці представники «Правого Сектора» цивілізованим чином демонтували пам'ятник більшовицькому лідерові й відразу ж привезли на територію комунального підприємства.

З того часу він продовжує там перебувати, а керівник КП у 2019 році розповів про бажання шведів і французів купити його за 200 000 євро.

На жаль, консенсусу знайти так і не вдалося, і Володимир Ілліч продовжує лежати, дивлячись обличчям в землю.

Раніше вже мінімум два рази місцеві жителі намагалися за допомогою петицій підняти питання про рішення подальшої долі пам'ятника, проте голосів так і не вистачило.

Пропонували перетопити його і зробити скульптури або бюсти інших відомих діячів.

Тепер же автор петиції пропонує продати або ж здати на металолом пам'ятник, а вторговані гроші витратити на проведення стерилізації бездомних тварин, таким чином одна петиція вирішує відразу дві проблеми міста.

Підписати петицію може кожен, достатньо лише зареєструватися на сайті петицій і підтримати її.

Як же і де можна виставити на продаж колишній пам'ятник комуністичному ідолу?

Державне підприємство «Сетам» («Система електронних торгів арештованим майном») рік тому на своїй сторінці в Facebook заявило, що готове продавати демонтовані пам'ятники Леніна через їхню систему аукціону.

Також там повідомили про результати роботи — два останніх пам'ятники продали з істотним підвищенням цін. Наприклад, підприємець з Дніпра за 220 тисяч гривень купив пам'ятник, який раніше демонтували в одному з сіл Черкаської області.

На вторговані гроші сільська рада ініціювала створення монумента загиблих українських воїнів на Донбасі. Таким чином місце пам'яті радянському лідеру змінилося на місце пам'яті за загиблими за незалежність України, що однозначно краще.

Також пам'ятники Леніну продавали й продають через систему державних закупівель Prozorro. На вторговані гроші місцева влада планувала придбати медичне обладнання. Але це вже успішні приклади, а ми спробуємо повернутися до Слов'янська, де петиція лише набирає голоси.

Представниця місцевої зоозахисної організації Ірина Орловська повідомила нам, що на проведення стерилізації котів в Слов'янську майже не виділяються гроші, все йде на собак.

Та й тих грошей недостатньо, тварини розмножуються дуже швидко. На одну собаку витрачається близько 2 тисяч гривень, адже крім проведення стерилізації собака потребує вилову, щеплення від сказу і перетримки. На одного кота витрачається приблизно від 900 до 1500 гривень.

Пам'ятник Леніну в Слов'янську виготовлений з бронзи й важить близько семи тонн.

Якщо його просто здати на металолом або ж продати, не обираючи покупця, то можна вторгувати близько 300 – 350 тисяч гривень.

В середньому на таку суму можна стерилізувати 300 собак і близько 125 котів, що дуже і дуже суттєво для міста.

Час йде вперед, часи настали такі, коли СРСР частіше згадують в поганому контексті, пам'ятники давно прибрали й поклали на склади. Багато в чому менталітет не дозволяє нам розлучитися з ідолами, деякі їх зберігають в надії, що колись їх знову можна буде повернути на постаменти. Але реалії далеко не такі, адже як показує теорія і практика — пустити ідола на продаж досить привабливе і раціональне рішення. Хочеться сказати: «Не бійтеся йти вперед».

Дмитро Браславський, фото надані автором

Читайте також: Що має стояти замість Леніна: "мозковий штурм" експертів щодо нових символів Донбасу

Последние новости

  • Суспільство

Ірина Болткова: досьє начальниці Міловської селищної військової адміністрації Старобільського району

Болткова Ірина Іванівна — родом з Сєвєродонецька, за освітою економіст. Тривалий час працювала у приватному… Read More

5 години назад
  • Війна з РФ

"Від мене вже смердить через багно на вулиці": як донеччани вже десять років живуть в окупації

Мешканці Донецька обурені: виконання обіцянок росіян про «покращення життя» вони вже не очікують. Проте виживати… Read More

6 години назад
  • Суспільство

"Віджим квартири за несплату комунальних". Як росіяни привласнюють житло українців в окупації на сході України

На тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей розпочалася нова хвиля “націоналізації” житла українців. Так… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Східний Варіант запускає нову відеопрограму "Варіанти"

«Варіанти» — нова YouTube-програма Східного Варіанта, де ми розбиратимемо фейки, боротимемося з дезінформацією й відновлюватимемо… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Суперлюди України. Як на Львівщині протезують та реабілітують українських ветеранів

14 квітня минув рік із відкриття центру «Superhumans». У ньому безплатно надають послуги з протезування,… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Перша масова громадська організація Донеччини: історія Донецького Товариства української мови ім. Т. Шевченка

Ще за півтора року до настання української незалежності в Донецьку запрацювала організація, члени якої виступали… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.