Фалафель, мак енд чіз, нагетси: як в школах Маріуполя годують за новим меню

Довгоочікувані рецепти кухаря Клопотенка тестують в п'яти школах міста. За підсумками буде створено меню, яке враховуватиме інтереси всіх сторін.

Понад рік в українських школах триває реформа харчування. Це ініціатива першої леді Олени Зеленської. Вона спільно з уповноваженими міністерствами та Держпродспоживслужбою аналізувала проблематику шкільних меню. А український шеф-кухар Євген Клопотенко розробив для шкіл новий збірник рецептів.

З 1 вересня нове меню тестують в декількох школах Маріуполя. Кухарі, діти та батьки відкривають для себе нові страви. Далеко не все припадає до смаку юним дегустаторам.

«Східний варіант» розбирався, чи можливо знайти компроміс між запропонованими стравами, уподобаннями дітей, бюджетом батьків і міської ради.

Незвично навіть дорослим

З 1 січня 2021 року в Україні почали діяти нові норми шкільного харчування. Тепер в їдальнях і буфетах заборонені сосиски, ковбаси, рибні консерви.

Чай, какао і соки повинні бути без цукру. Цукор допускається в стравах, але в обмеженій кількості — 7,5 г на сніданок, 10 г на обід і 7,5 г на вечерю. 

Сіль теж сильно скоротили, а під час приготування страв повинна використовуватися тільки йодована сіль.

Фото: pexels.com / Luis Quintero

Але зате ввели більше ягід, фруктів, в тому числі та сушених, допускаються різні сезонні овочі — свіжі, квашені, заморожені. До того ж фрукти та овочі повинні бути щодня.

Обмеження торкнулися і хліба — він повинен бути з цільнозернового або житнього борошна, не частіше трьох разів на тиждень. Хоча раніше хліб був на столах школярів щодня. 

З нового року — на нове меню

Збірник рецептів для шкіл Євгена Клопотенка налічує 160 страв. Але в маріупольських школах з нього поки що взяли лише частину рецептів.

Меню узгоджувалося робочою групою, до якої увійшли фахівці департаменту освіти, постачальники шкільного харчування, технологи та батьки. Потім його на відповідність усім нормам перевірила Держпродспоживслужба.

Фото: pexels.com / Julia Filirovska

«У нас команда включила в меню 24 страви від Клопотенка. І залишилося приблизно 10 страв зі старого збірника рецептур, але це такі улюблені страви учнів. За пропозицією керівників закладів та побажанням батьків, ми їх залишили. Це запіканка, молочна вівсяна каша, рисова каша, пюре, оладки з печінки, рибні ковбаски та смажена риба», — коментує головна фахівчиня відділу розвитку мережі закладів освіти та методичної підтримки педагогів Алла Хаджинова.

Новий харчоблок в школі №26 / Фото: Департамент освіти Маріупольської міської ради

Пілотний проєкт запущений в п'яти міських школах — №10, №15, №26, №53, №66. Усі інші школи будуть впроваджувати нове меню з 1 січня 2022 року. За цей час батьки та кухарі можуть визначитися зі смаковими уподобаннями. Від страв, які зовсім не подобаються дітям, хочуть відмовитися.

Рибні ковбаски — Фалафель 1:0

То що ж пропонує Євген Клопотенко? Відразу варто сказати: деякі страви вже давно звичні кожному українцеві, просто в меню мають іноземну назву. Але є і багато нового.

Фото: Міністерство освіти та науки України

«Українська кухня вміщає в собі багато страв інших народів. Паелья, яку пропонує Клопотенко, це той самий плов, тільки ми його трохи по-іншому готуємо. Бігос з гречкою — красиво звучить, але в принципі це та сама гречана каша, але з тушкованою куркою. Або мак енд чіз — звучить по-американськи, але це звичайні макарони з сиром, які ми давали дітям і до цього», — каже інженер-технолог комунального підприємства «Харчування» Надія Тахтаджиєва.

Макарони та запіканка й обов'язково молочний продукт (сир) на сніданок в 66-й школі / Фото: Департамент освіти Маріупольської міської ради

Є в новому меню і нагетси — курячий фарш в паніровці. За смаком схоже на котлети, але, звичайно, дітям цікавіші нагетси, ніж звичайні курячі котлети.

Але не все так радо зустріли школярі.

«Діти у нас насторожено сприймають все невідоме, навіть назви. Наприклад, пюре з зеленого горошку, не можу сказати, що сприйняли на ура, а от звичайне горохове пюре зайшло на сто відсотків. Хоча вони відрізняються тільки за кольором. А діти відразу сказали, що не будуть куштувати», — розповідає Надія Тахтаджиєва.

Салати можна купити й у звичайному шкільному буфеті / Фото: Департамент освіти Маріупольської міської ради

У новому меню дуже багато салатів зі свіжих овочів, причому це не звичайні огірки та помідори, а й, наприклад, салат з капусти з насінням, салат з моркви та родзинок, салат з моркви та капусти, салат з гарбуза і яблук, салат з буряка і сухариків.

Ці продукти дуже доступні за ціною, але ось готують їх вдома далеко не всі, тому і дітям незвично.

Салати можна купити й у звичайному шкільному буфеті / Фото: Департамент освіти Маріупольської міської ради

Подив у дітей викликає і фалафель — запечені в пароконвектоматі кульки з бобових. Деякі приймають його за печиво.

«Добре йде картопля з куркумою і нагетси. Після ряду незвичайних страв, був день, де в меню було пюре і ковбаска рибна. 95 відсотків було з'їдено. Тобто не їли тільки ті, хто зовсім не їсть рибу», — ділиться спостереженнями Надія Тахтаджиєва.

Оцет і спеції під питанням

Деякі пропозиції в меню Клопотенка, збентежили й технологів, і Держпродспоживслужбу.

«Меню Клопотенка багате на спеції, цим воно відрізняється від звичайного. Ми багато агресивних спецій, чорний перець, оцет, копчену паприку прибрали з меню», — розповідає Надія Тахтаджиєва.

Фото: Департамент освіти Маріупольської міської ради

Також вона зазначає, що під час перевірки меню Клопотенка були виключені страви зі свіжої селери. 

«Повністю взяти за основу технологічні карти Клопотенка не можна. У складі страв багато нових харчових продуктів, які раніше не використовувалися в дитячому харчуванні (мед, горіхи, кунжут, бобові, лікарські рослини для заварювання чаю)», — пояснює головна фахівчиня відділу безпеки харчових продуктів і ветеринарної медицини Маріупольського управління ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області Ірина Масенкова.

Зараз технологічні карти знаходяться на узгодженні в Міністерстві охорони здоров'я України та будуть рекомендовані до використання тільки після всебічного вивчення фахівцями.

«У нас є до них на сьогодні претензії. Це такі як: використання спецій, оцту, гірчиці, паприки, перцю під час виробництва страв, сирого буряка для виробництва салату, сметани та сиру без теплової обробки, недостатня температура і тривалість теплової обробки сирної запіканки та інших страв», — додає Ірина Масенкова.

Надія Тахтаджиєва розповідає, що планувалася презентація меню для батьків учнів школи №10, але завадив карантин. Вона сподівається, що до 2022 року вдасться узгодити меню з батьками.

«Є такі страви, які діти не їдять категорично. А це ж не безплатне харчування, батьки платять за нього гроші. І кожен хоче, щоб дитина максимально з'їла те, за що батьки заплатили», — вважає Надія Тахтаджиєва.

Залишилися і старі улюблені страви дітей / Фото: Департамент освіти Маріупольської міської ради

Зараз в місті оплата харчування для учнів розділена: батьки оплачують 65% вартості, місто — 35%. Пільгові категорії харчуються безплатно. Загальна вартість страви становить 32 гривні. На ці гроші нелегко дотримати норм, але на підприємствах-підрядниках стараються.

«Ті приблизні сезонні чотиритижневі меню, які на сьогодні узгоджені Маріупольським управлінням Держпродспоживслужби, відповідають прийнятим новим нормам з енергетичної та харчової цінності раціонів, вмісту основних поживних речовин: білків, жирів, вуглеводів», — каже Ірина Масенкова.

Що думають батьки

З дітьми через карантин поспілкуватися в шкільних їдальнях нам не вдалося. Зате ми запитали у батьків учнів пілотних шкіл, чи припало до смаку їм та їхнім дітям нове меню. Відповіді різні, але переважно позитивні.

«Ми у 26-ій. Дитина їсть із задоволенням додому приходить не голодна. Каже, що все смачно», — розповідає Аріна.

Фото: pexels.com / Julia Filirovska

Інша мама учня 26-ї каже, що дитина їсть не все:

«Їсть декілька разів на тиждень, вибірково. Спочатку подобалося більше. Постійно голодний».

У 15-ій школі задоволені не тільки підбором страв, а й інтер'єром. Кажуть, що як в кафе.

Фото: Департамент освіти Маріупольської міської ради

Технологи відзначали, що дуже важливо, щоб діти їли подібне і вдома. Це, можна сказати, запорука успіху шкільного харчування.

«У меню салати овочеві, макарони та каші, котлети та тефтельки були, соки та чаї. Фрукти свіжі. З того, що описувала, все було зрозуміло. Вдома таке готуємо», — ділиться мама учня 15-ої школи Уляна.

Фото: Euractiv.com

Батьки визнають, що діти можуть перебирати стравами:

«26 школа. Дитина їсть вибірково. Нічого поганого сказати не можу, всі діти індивідуальні та смаки у всіх різні. Є дні, коли дуже смачно (зі слів дитини), є дні, коли п'є чай з булочкою тільки», — розповідає Анастасія.

Фото: pexels.com

Перші підсумки реформи можна буде підбити в кінці року, після чотирьох місяців роботи за новим меню в п'яти пілотних школах Маріуполя. Як вже говорилося вище, тоді отриманий досвід можна буде поширити на всі інші школи міста.

«Очікуємо оцінки нововведень від дітей, батьків, вчителів і вихователів. Головний критерій позитивної оцінки — це порожня тарілка і, відповідно, малий відсоток харчових відходів», — резюмувала Ірина Масенкова.

Последние новости

  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

1 день назад
  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Катерина Скрипова: досьє активістки з Луганщини, координаторки БФ "Схід SOS"

Катерина Скрипова — активістка, волонтерка з Луганська. Брала участь у мітингах на підтримку Євромайдану. Згодом… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Як евакуювати дитину з тимчасово окупованої території: алгоритм дій

Повернення дитини з тимчасово окупованої території — це складний процес, який вимагає уважності, підготовки та… Read More

2 дні назад

Повстати з руїн. Як у Краматорську ремонтують будинки, постраждалі від російських обстрілів

Які багатоквартирні будинки зараз відбудовують у Краматорську? Які саме ремонтні роботи проводять? Та чи зможуть… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Олексій Горленко: досьє волонтера з Лисичанська, який допомагає переселенцям і військовим

Олексій Горленко — волонтер з Лисичанська, двічі переселенець. До 2014-го жив у Довжанську (Свердловськ), що… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.